0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.5 / 5. Počet hodnocení: 32
Do hodiny Velmi snadné 60 sušenek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3709 kcal
Bílkoviny 68 g
Sacharidy 511 g
Tuky 144 g
Vláknina 55 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Voňavé bochánky potěší každého!

Suroviny

máslo 150 g
krupicový cukr 180 g
přírodní
melasa 100 g
koupíte např. v Marks & Spencer nebo v prodejnách a koutcích zdravé výživy
vejce 1 ks
mouka pšeničná hladká 360 g
360–400 g podle potřeby
jedlá soda 2 ČL
sůl ½ ČL
zázvor (mletý) 2 ČL
skořice 1 ČL
zázvor (čerstvý) 100 g
kandovaný, nasekaný na malé kousky
krystalový cukr
na obalování sušenek

Postup

1

Troubu předehřejte na 220, horkovzdušnou na 200 ˚C.

2

Máslo utřete s cukrem do pěny, vetřete melasu a vejce.

3

Mouku prosijte se sodou, solí a kořením a postupně vetřete do máslové směsi.

4

Přidejte zázvor a zpracujte velmi vláčné těsto, které se vám ale nebude lepit na ruce; je možné, že budete muset ještě přidat trochu mouky.

5

Krystalový cukr nasypte do misky.

6

Z těsta tvořte kuličky velikosti vlašského ořechu a horní část obalte v cukru (můžete je obalit i celé, ale na spodní část se cukr rád připéká). Klaďte je na nevymaštěný plech asi pět centimetrů od sebe; pečením se z nich stanou baculaté sušenky.

7

Přibližně dvanáct minut pečte, pak plech vyjměte a postavte na mřížku. Až trochu vychladne, sušenky z něj sejměte a nechte je ještě odpočívat na mřížce, dokud úplně nevychladnou. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/5

Komentáře

Apetit magazín

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč