0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.5 / 5. Počet hodnocení: 31
Do hodiny Velmi snadné 60 sušenek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3709 kcal
Bílkoviny 68 g
Sacharidy 511 g
Tuky 144 g
Vláknina 55 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Voňavé bochánky potěší každého!

Suroviny

máslo 150 g
krupicový cukr 180 g
přírodní
melasa 100 g
koupíte např. v Marks & Spencer nebo v prodejnách a koutcích zdravé výživy
vejce 1 ks
mouka pšeničná hladká 360 g
360–400 g podle potřeby
jedlá soda 2 ČL
sůl 0.5 ČL
zázvor (mletý) 2 ČL
skořice 1 ČL
zázvor (čerstvý) 100 g
kandovaný, nasekaný na malé kousky
krystalový cukr
na obalování sušenek

Postup

1

Troubu předehřejte na 220, horkovzdušnou na 200 ˚C.

2

Máslo utřete s cukrem do pěny, vetřete melasu a vejce.

3

Mouku prosijte se sodou, solí a kořením a postupně vetřete do máslové směsi.

4

Přidejte zázvor a zpracujte velmi vláčné těsto, které se vám ale nebude lepit na ruce; je možné, že budete muset ještě přidat trochu mouky.

5

Krystalový cukr nasypte do misky.

6

Z těsta tvořte kuličky velikosti vlašského ořechu a horní část obalte v cukru (můžete je obalit i celé, ale na spodní část se cukr rád připéká). Klaďte je na nevymaštěný plech asi pět centimetrů od sebe; pečením se z nich stanou baculaté sušenky.

7

Přibližně dvanáct minut pečte, pak plech vyjměte a postavte na mřížku. Až trochu vychladne, sušenky z něj sejměte a nechte je ještě odpočívat na mřížce, dokud úplně nevychladnou. 

Související články

Jak na domácí sušenky
  • Tipy a triky

Jak na domácí sušenky

Příprava domácích sušenek není až taková věda, jak by se mohlo zdát. Navíc má jednu nepřekonatelnou výhodu – vždy máte dokonalý přehled o tom, jaké suroviny používáte. Ztužené tuky, barviva či jiné přídavné látky, ani obrovské množství...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/5

Komentáře

Apetit magazín

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní
  • Tipy a triky

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní

Nemáte rýžovar a s vařením rýže pořád trochu bojujete? Přečtěte si naše rady v článku, podle kterých už bude vždy dokonalá! Byla by však škoda omezit se pouze na jeden druh a způsob její přípravy, vyzkoušejte rýži třeba divokou, červenou či...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?
  • Kvízy

KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?

Soutěž MasterChef už má v Česku za sebou několik řad a jeho popularita neuvadá. Diváci můžou obdivovat talentované kuchaře, kteří se snaží uvařit jídla jako z michelinské restaurace. Někdy se to povede, někdy ne. Uměli byste honosná jídla...
Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
  • Poradna

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...

Obchod Apetit