
Grilované kuře s ananasem a karibskou salsou
Svěží, šťavnaté, pikantní, kořeněné, pálivé, plné, sladké, rafinované... to všechno jsou chutě Karibiku! Přeneste se s námi za oceán, prodlužte si léto a užijte každé sousto. Bude to stát za to!
Ingredience
- 4 lžíce medu
- 1 kuře (cca 1 kg), páteř vyříznutá a kuře rozplácnuté naplocho
- 1 ananas
- 1–2 zelené chilli papričky, na plátky
- 460 g dužiny čerstvého ananasu,nakrájené nahrubo
- 160 ml tmavého rumu
- 60 ml limetové šťávy
- 4 stroužky česneku, drcené
- 2 lžičky semínek koriandru
- 2 lžičky vločkové soli
- 55 g tmavého třtinového cukru
- velká hrst listů hladkolisté petržele
- velká hrst lístků koriandru
- 5 stroužků česneku
- 1–2 papričky habanero
- 10 snítek tymiánu, lístky otrhané
- 3 jarní cibulky
- olivový olej podle chuti
- sůl podle chuti
NA MARINÁDU
NA KARIBSKOU SALSU
Příprava jídla
1 Na salsu rozmixujte všechny ingredience kromě oleje a soli, dejte do mističky, vmíchejte olej, osolte a zakrytou ji uložte do chladu do doby podávání.
2 Na marinádu dejte všechny ingredience do mixéru a rozmixujte. Připravené kuře vložte do misky, přelijte zhruba hrnkem marinády, kuře v ní obalte z obou stran a nechte chvíli marinovat.
3 Med a zbylou marinádu dejte do hrnce a na středním plameni ji svařte do zhoustnutí. Potom odstavte a dejte stranou, část odlijte do mističky k podávání.
4 Rozpalte gril, položte na něj kuře kostrou dolů, přiklopte a pečte zhruba hodinu. Průběžně potírejte svařenou marinádou, párkrát jej během grilování otočte, hotové je, když je teplota ve stehnech okolo 70°C.
5 Ananas rozpulte a ogrilujte, stačí zhruba 4 minuty z každé strany.
6 Kuře podávejte se svařenou marinádou, zelenou salsou a grilovaným ananasem.
Přidat komentář