0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak jednoduše otevřít a oloupat kokosový ořech

Jak jednoduše otevřít a oloupat kokosový ořech
sdílet:

Zima patří tropickému ovoci, ostatně málokomu chyběly na vánočním stole pomeranče, mandarinky, ananas či právě kokos. Mandarinky oloupete, ananas okrájíte, ale co s kokosem? Kladívko? Pilku? Víme, jak se do něj nejsnadněji dostat! Můžete ho sníst zčerstva jen tak, usušit nebo z něj třeba připravit kokosové mléko.

Pokud se kokosovým ořechům v obchodě obloukem vyhýbáte, protože vám jejich oloupání přijde jako nesplnitelný úkol, přečtěte si naše tipy a podívejte se na naše video. Získat kokosovou dužinu totiž není nic těžkého a zvládne to každý. Podívejte se na naše video, ukážeme vám, jak kokosové ořechy snadno zpracovat!

Jak vybrat správný kokos?

  • Uvnitř dobrého kokosu by vždy měla být kokosová voda. Abyste zjistili, zda ji opravdu obsahuje stačí kokosem zatřepat.
  • Skořápka kokosu musí být neporušená a nesmí na ní být známky plísně.

Jak postupovat při loupání kokosu?

  1. Nejdříve ostrým nástrojem (třeba šroubovákem) proražte 1 ze 3 otvorů. Vyberte ten, který kryje pouze tenká blána.
  2. Kokosovou vodu zachyťte do sklenice. Určitě ji nevylévejte, obsahuje spoustu vitaminů a minerálů.
  3. Kokosový ořech vložte na mřížku do trouby vyhřáté na 200 °C. Nechte v ní kokos 15 minut. Skořápka by měla prasknout. 
  4. Skořápku sloupněte. Pokud to nepůjde, pomozte si kladívkem.
  5. Vnitřní hnědou slupku okrájejte nožem či škrabkou. 
  6. Bílou dužinu můžete rovnou konzumovat. Nakrájený či strouhaný kokos můžete použít při vaření či pečení.
     

Související články

Připravte si domácí kokosové ‚mléko‘
  • Tipy a triky

Připravte si domácí kokosové ‚mléko‘

Kokosové ‚mléko‘ patří mezi suroviny, bez které asijská kuchyně neobejde. Patří mezi nepotradatelnou součást thajského kari, patří i do mnohých indických nebo srílanských receptů. Pokud nemáte doma zásobu plechovek kokosového ‚mléka‘,...
Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit