Zima patří tropickému ovoci, ostatně málokomu chyběly na vánočním stole pomeranče, mandarinky, ananas či právě kokos. Mandarinky oloupete, ananas okrájíte, ale co s kokosem? Kladívko? Pilku? Víme, jak se do něj nejsnadněji dostat! Můžete ho sníst zčerstva jen tak, usušit nebo z něj třeba připravit kokosové mléko.
Pokud se kokosovým ořechům v obchodě obloukem vyhýbáte, protože vám jejich oloupání přijde jako nesplnitelný úkol, přečtěte si naše tipy a podívejte se na naše video. Získat kokosovou dužinu totiž není nic těžkého a zvládne to každý. Podívejte se na naše video, ukážeme vám, jak kokosové ořechy snadno zpracovat!
Jak vybrat správný kokos?
- Uvnitř dobrého kokosu by vždy měla být kokosová voda. Abyste zjistili, zda ji opravdu obsahuje stačí kokosem zatřepat.
- Skořápka kokosu musí být neporušená a nesmí na ní být známky plísně.
Jak postupovat při loupání kokosu?
- Nejdříve ostrým nástrojem (třeba šroubovákem) proražte 1 ze 3 otvorů. Vyberte ten, který kryje pouze tenká blána.
- Kokosovou vodu zachyťte do sklenice. Určitě ji nevylévejte, obsahuje spoustu vitaminů a minerálů.
- Kokosový ořech vložte na mřížku do trouby vyhřáté na 200 °C. Nechte v ní kokos 15 minut. Skořápka by měla prasknout.
- Skořápku sloupněte. Pokud to nepůjde, pomozte si kladívkem.
- Vnitřní hnědou slupku okrájejte nožem či škrabkou.
- Bílou dužinu můžete rovnou konzumovat. Nakrájený či strouhaný kokos můžete použít při vaření či pečení.