Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak jednoduše otevřít a oloupat kokosový ořech

Jak jednoduše otevřít a oloupat kokosový ořech
sdílet:

Zima patří tropickému ovoci, ostatně málokomu chyběly na vánočním stole pomeranče, mandarinky, ananas či právě kokos. Mandarinky oloupete, ananas okrájíte, ale co s kokosem? Kladívko? Pilku? Víme, jak se do něj nejsnadněji dostat! Můžete ho sníst zčerstva jen tak, usušit nebo z něj třeba připravit kokosové mléko.

Pokud se kokosovým ořechům v obchodě obloukem vyhýbáte, protože vám jejich oloupání přijde jako nesplnitelný úkol, přečtěte si naše tipy a podívejte se na naše video. Získat kokosovou dužinu totiž není nic těžkého a zvládne to každý. Podívejte se na naše video, ukážeme vám, jak kokosové ořechy snadno zpracovat!

Jak vybrat správný kokos?

  • Uvnitř dobrého kokosu by vždy měla být kokosová voda. Abyste zjistili, zda ji opravdu obsahuje stačí kokosem zatřepat.
  • Skořápka kokosu musí být neporušená a nesmí na ní být známky plísně.

Jak postupovat při loupání kokosu?

  1. Nejdříve ostrým nástrojem (třeba šroubovákem) proražte 1 ze 3 otvorů. Vyberte ten, který kryje pouze tenká blána.
  2. Kokosovou vodu zachyťte do sklenice. Určitě ji nevylévejte, obsahuje spoustu vitaminů a minerálů.
  3. Kokosový ořech vložte na mřížku do trouby vyhřáté na 200 °C. Nechte v ní kokos 15 minut. Skořápka by měla prasknout. 
  4. Skořápku sloupněte. Pokud to nepůjde, pomozte si kladívkem.
  5. Vnitřní hnědou slupku okrájejte nožem či škrabkou. 
  6. Bílou dužinu můžete rovnou konzumovat. Nakrájený či strouhaný kokos můžete použít při vaření či pečení.

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín