Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak uvařit brambory a jak poznat, že jsou hotové?

Brambory
ZDROJ: congerdesign/Pixabay
sdílet:

Píchnete nožem do brambor v hrnci, ale stejně si nejste jistí, jestli je slít? Uvařit brambory správně, aby nebyly ani rozvařené, ani příliš tvrdé, není pro každého hračka. S našimi tipy to však zvládnete na jedničku.
 

Uvařit tak obvyklou a často používanou surovinu, jako jsou brambory, se zdá být snadné. Jak se ale říká, i mistr tesař se někdy utneJak postupovat, abyste získali dokonale uvařené brambory a pochutnali si?

Se slupkou nebo bez?

Brambory vždy nejprve dobře očistěte. Pokud se chystáte vařit brambory ve slupce, jemně je odrbejte kartáčkem. Pokud bez slupky, brambory oškrábejte škrabkou a omyjte.

  • V každém případě vždy raději ostraňte klíčky, očka a zelené části hlíz. Obsahují totiž glykoalkaloid solanin, což je látka, která se přirozeně v bramborách vyskytuje a která může ve vyšších dávkách způsobit zdravotní komplikace.

Vařit brambory se slupkou nebo bez? Brambory obsahují spoustu prospěšných látek, mezi ně patří například vitamín B, C nebo zinek, hořčík, železo a draslík. Aby se tyto cenné látky nezničily nebo nevyplavily do vody, doporučujeme:

  • slupku odstraňovat spíš u starších brambor 
  • nakrájet brambory na větší kusy
  • vařené brambory se slupkou se hodí k přípravě salátů

Do horké nebo do studené vody?

Další důležitý krok je vložení brambor do hrnce s vodou. Do studené nebo do vroucí?

Nejjednodušší je samozřejmě hodit brambory do studené vody, přikrýt pokličkou a nechat vařit. Šéfkuchaři však doporučují následující postup: 

  • Brambory dávejte do již horké vody (ideálně tak, aby byly vršky brambor pod vodou). Díky tomu se zkrátí doba vaření a brambory si zachovají více prospěšných látek a chuti. 
  • Do hrnce přidejte špetku kmínu a 10 gramů soli na kilogram brambor. Takové množství by mělo zajistit dokonalou chuť. 
  • Brambory krátce povařte pod pokličkou na vyšší teplotu a poté oheň stáhněte a nechte mírně probublávat.

Tip: Chcete-li pozvednout chuť brambor na vyšší úroveň, uvařte je ve vývaru.

Jak dlouho brambory vařit?

  • Doba vaření brambor se odvíjí od typu brambor a velikosti kousků, na které brambory rozkrájíte.
  • Brambory krájejte na stejně velké kusy, aby se vařily rovnoměrně a byly hotové ve stejný čas. Pokud vaříte brambory vcelku, vybírejte podobně velké kusy.
  • Průměrná doba vaření brambor se pohybuje zhruba od 15 do 35 minut.

Jak poznat, že jsou brambory hotové?

Mnozí z nás do brambory zkouší píchnout nožem. Pokud nůž bramborou hladce projede, je hotovo. Ale v případě, že by byla brambora už uvařená, mohla by se rozpadnout.

  • Proto uděláte lépe, když použijete vidličku nebo jehlici na špízy a jemně na bramboru zatlačíte.
  • Jakmile zjistíte, že jsou brambory hotové, neotálejte s jejich slitím. Čím déle budou ve vodě, tím více vitamínů rozpustných ve vodě „odplave“.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín