Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Jak uvařit brambory a jak poznat, že jsou hotové?

Brambory
ZDROJ: congerdesign/Pixabay
sdílet:

Uvařit brambory správně, aby nebyly ani rozvařené ani příliš tvrdé, nemusí být tak jednoduché, jak se zdá. S našimi tipy to zvládnete na jedničku.
 

Uvařit tak obvyklou a často používanou surovinu, jako jsou brambory, se zdá být snadné. Jak se ale říká, i mistr tesař se někdy utneJak postupovat, abyste získali dokonale uvařené brambory a pochutnali si?

Se slupkou nebo bez?

Brambory vždy nejprve dobře očistěte. Pokud se chystáte vařit brambory ve slupce, jemně je odrbejte kartáčkem. Pokud bez slupky, brambory oškrábejte škrabkou a omyjte.

  • V každém případě vždy raději ostraňte klíčky, očka a zelené části hlíz. Obsahují totiž glykoalkaloid solanin, což je látka, která se přirozeně v bramborách vyskytuje a která může ve vyšších dávkách způsobit zdravotní komplikace. 

Vařit brambory se slupkou nebo bez? Brambory obsahují spoustu prospěšných látek, mezi ně patří například vitamín B, C nebo zinek, hořčík, železo a draslík. Aby se tyto cenné látky nezničily nebo nevyplavily do vody, doporučujeme:

  • slupku odstraňovat spíš u starších brambor 
  • nakrájet brambory na větší kusy

Brambory: jejich cesta i přehled druhů

Brambory: jejich cesta i přehled druhů

Více

Do horké nebo do studené vody?

Další důležitý krok je vložení brambor do hrnce s vodou. Do studené, nebo do vroucí?

Nejjednodušší je samozřejmě hodit brambory do studené vody, přikrýt pokličkou a nechat vařit. Šéfkuchaři však doporučují následující postup: 

  • Brambory dávejte do již horké vody (ideálně tak, aby byly vršky brambor pod vodou). Díky tomu se zkrátí doba vaření a brambory si zachovají více prospěšných látek a chuti. 
  • Do hrnce přidejte špetku kmínu a 10 gramů soli na kilogram brambor. Takové množství by mělo zajistit dokonalou chuť. 
  • Brambory krátce povařte pod pokličkou na vyšší teplotu a poté oheň stáhněte a nechte mírně probublávat.

Tip: Chcete-li pozvednout chuť brambor na vyšší úroveň, uvařte je ve vývaru.

Jak dlouho brambory vařit?

  • Doba vaření brambor se odvíjí od typu brambor a velikosti kousků, na které brambory rozkrájíte.
  • Brambory krájejte na stejně velké kusy, aby se vařily rovnoměrně a byly hotové ve stejný čas. Pokud vaříte brambory vcelku, vybírejte podobně velké kusy.
  • Průměrná doba vaření brambor se pohybuje zhruba od 15 do 35 minut.

Brambory, brambory, to jsou boží dary

Brambory, brambory, to jsou boží dary

Více

Jak poznat, že jsou brambory hotové?

Mnozí z nás do brambory zkouší píchnout nožem. Pokud nůž bramborou hladce projede, je hotovo. Ale v případě, že by byla brambora už uvařená, mohla by se rozpadnout.

  • Proto uděláte lépe, když použijete vidličku nebo jehlici na špízy a jemně na bramboru zatlačíte.

Jakmile zjistíte, že jsou brambory hotové, neotálejte s jejich slitím. Čím déle budou ve vodě, tím více vitamínů rozpustných ve vodě se zničí.

  • Slité brambory nenechávejte v hrnci přikryté pokličkou, zlojovatěly by a už byste si na nich tolik nepochutnali.

Související články

Jak na nejlepší pečené brambory
  • Tipy a triky

Jak na nejlepší pečené brambory

Jen si představte mísu plnou zlatých, křupavých kousků brambor. Je to skvělá příloha, ale můžete si je udělat jen tak, s dipem na zobání. Je to vlastně jen jedna surovina, ale tak lákavě zpracovaná!   ...
Autor: Sabina Jarošová

Obchod Apetit