
Píchnete nožem do brambor v hrnci, ale stejně si nejste jistí, jestli je slít? Uvařit brambory správně, aby nebyly ani rozvařené, ani příliš tvrdé, není pro každého hračka. S našimi tipy to však zvládnete na jedničku.
Uvařit tak obvyklou a často používanou surovinu, jako jsou brambory, se zdá být snadné. Jak se ale říká, i mistr tesař se někdy utne. Jak postupovat, abyste získali dokonale uvařené brambory a pochutnali si?
Se slupkou nebo bez?
Brambory vždy nejprve dobře očistěte. Pokud se chystáte vařit brambory ve slupce, jemně je odrbejte kartáčkem. Pokud bez slupky, brambory oškrábejte škrabkou a omyjte.
- V každém případě vždy raději ostraňte klíčky, očka a zelené části hlíz. Obsahují totiž glykoalkaloid solanin, což je látka, která se přirozeně v bramborách vyskytuje a která může ve vyšších dávkách způsobit zdravotní komplikace.
Vařit brambory se slupkou nebo bez?
Brambory obsahují spoustu prospěšných látek, mezi ně patří například vitamín B, C nebo zinek, hořčík, železo a draslík. Aby se tyto cenné látky nezničily nebo nevyplavily do vody, kterou pak nejspíš vylijete, doporučujeme:
- slupku odstraňovat spíš u starších brambor
- nakrájet brambory na větší kusy
- vařené brambory se slupkou se hodí k přípravě salátů
Do horké nebo do studené vody?
Další důležitý krok je vložení brambor do hrnce s vodou. Do studené nebo do vroucí?
Nejjednodušší je samozřejmě hodit brambory do studené vody, přikrýt pokličkou a nechat vařit. Šéfkuchaři však doporučují následující postup:
- Brambory dávejte do již horké vody (ideálně tak, aby byly vršky brambor pod vodou). Díky tomu se zkrátí doba vaření a brambory si zachovají více prospěšných látek a chuti.
- Do hrnce přidejte špetku kmínu a 10 gramů soli na kilogram brambor. Takové množství by mělo zajistit dokonalou chuť.
- Brambory krátce povařte pod pokličkou na vyšší teplotu a poté oheň stáhněte a nechte mírně probublávat.
Tip: Chcete-li pozvednout chuť brambor na vyšší úroveň, uvařte je ve vývaru.
Jak dlouho brambory vařit?
Doba vaření brambor se odvíjí od typu brambor a velikosti kousků, na které brambory rozkrájíte.
- Brambory krájejte na stejně velké kusy, aby se vařily rovnoměrně a byly hotové ve stejný čas. Pokud vaříte brambory vcelku, vybírejte podobně velké kusy.
- Průměrná doba vaření brambor se pohybuje zhruba od 15 do 35 minut.
Jak poznat, že jsou brambory hotové?
Mnozí z nás do brambory zkouší píchnout nožem. Pokud nůž bramborou hladce projede, je hotovo. Ale v případě, že by byla brambora už uvařená, mohla by se rozpadnout.
- Proto uděláte lépe, když použijete vidličku nebo jehlici na špízy a jemně na bramboru zatlačíte.
- Jakmile zjistíte, že jsou brambory hotové, neotálejte s jejich slitím. Čím déle budou ve vodě, tím více vitamínů rozpustných ve vodě „odplave“.
Zdroj informací: časopis Apetit