0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak rozvonět koření

Jak rozvonět koření
sdílet:

Tradičnou cestou bývá prohřát koření na pánvi. To však může skončit i jeho spálením. Jak to tedy udělat, aby koření krásně vonělo a nebyli z něho uhlíky? 

Když koření opražíte na pánvi, nádherně se tím rozvine jeho aroma. Pokud to však přeženete a nevšimnete si toho, dodá koření připravovanému jídlu namísto vůně a chuti jen hořkou příchuť. A jak koření bezpečně opražit?

Koření dejte na pánev zahřátou na středním plameni a nasucho opékejte 1–2 minuty za občasného potřesení pánví, aby se rozvonělo, a pak ho z pánve vysypte nebo přidejte ostatní ingredience. Koření můžete také zabalit do alobalu a dát na pánev na středním ohni. Po pěti minutách koření zkontrolujte, případně ho ještě vraťte do pánve.

U koření, které je v koncentrovaných pastách, nejdříve rozehřejte olivový olej. Poté přidejte pastu a za stálého míchání nechte rozpustit. Poté přidejte další suroviny. Vyrobit si můžete také vlastní kořenící směsi. Ušetříte si čas s hledáním té správné kořenky či papírových sáčků, které mají tendenci se v nejméně vhodný okamžik rozsypat. Připravte si předem koření do vývaru, guláše, na marinování masa, bylinkové koření do salátů, zálivek, či perníkové koření, jenž zaručeně provoní celý byt jen co jej otevřete.

Pokud se vám v kuchyni stala nehoda, něco se připálilo či jste se vrátili z víkendového výletu a doma vám mezitím zasmrádl odpadkový koš, koření je nejrychlejším pomocníkem pro navrácení příjemné vůně. Nechte na pánvi na sucho opražit hřebíček, svitky skořice, kardamom a nepříjemné pachy rychle ustoupí. Jen dejte pozor, ať nepřipálíte i tyto libě vonící pomocníky.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby
  • Jak na to

Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby

Vydatná snídaně, rychlá večeře nebo jednoduchý dezert? To je Dutch baby – palačinka z jedné pánve, která udělá parádu na každém stole. Není s ní skoro žádná práce, máte hned hotovo a hodí se na ni čerstvé ovoce s javorovým syrupem, ale i...

Obchod Apetit