Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

5 věcí, které jste nevěděli o koření

5 věcí, které jste nevěděli o koření
sdílet:

Ochutí, dobarví, zlepší vůni i texturu – koření umí s jídlem divy! Zjistili jsme o něm však i pár dost překvapivých věcí. Věděli jste třeba, že čerstvá vanilka vůbec nevoní? Tohle i další pikantnosti se dozvíte na následujících řádcích.

  • V celém arabském světě se jako koření používají sušená růžová poupata.
    Použít dekorativní květy k ochucování pokrmů by u nás napadlo asi málokoho. V Indii se však plátky růží běžně přidávají do masových marinád.
  • Muškátový oříšek a muškátový květ rostou společně v jednom plodu. 
    Květ‘ je zářivě červený míšek, který se objeví až v okamžiku, kdy pukne oplodí. S oběma druhy koření se ve světě čile obchoduje. Muškátový oříšek má dokonce ve větším množství psychotropní účinky, tak pozor, ať vám při kořenění neujede ruka. Nejspíš by vás čekal zajímavý večer.
  • Sezam je jednou z prvních rostlin pěstovaných na semena jako koření.  
    Ačkoli drobná semínka známe většinou jako součást snídaňových cereálních kaší a sušenek, na Blízkém východě se namletý sezam používá jako základ kořenicích směsí. Známá je pasta tahini, pro svou lehce oříškovou chuť oblíbená do sladkých dezertů. V Japonsku a Číně si zase kuchaři užívají křupavou strukturu sezamu a nejčastěji pracují s celými semínky.
  • Čerstvě utržené vanilkové tobolky nemají žádnou vůni. 
    Omamné aroma, pro které vanilku všichni milují, vzniká až následnou fermentací. Po šafránu je vanilka druhým nejdražším kořením, protože se většina výrobních kroků musí dělat velmi pracně ručně. 
  • Většina významných druhů koření pochází z tropických oblastí Asie. 
    Není divu, že nás umí tak rozpálit! Se skořicí, zázvorem, muškátovým oříškem, hřebíčkem a dalšími komoditami se v Asii obchoduje již celá staletí. K původu mnoha zajímavých aromatických semen se však hrdě hlásí i Evropa. Je kolébkou koriandru, fenyklu, pískavice či hořčice. Dobyvatelské cesty pak zajistily šíření a prolínání různých druhů koření po celém světě.

VYRAZTE S NÁMI NA CESTU KOLEM SVĚTA

Koření je vášeň stejně jako vaření. V následujících deseti týdnech tyto dvě vášně propojíme a každé pondělí vám přineseme nový videorecept s kořením Avokádo. Cestujte s námi po světě než přijde čas dovolených. Začínáme už dnes a vydáme se na výlet do Řecka. Báječné dozlatova vypečené kuře s přílohou z jednoho pekáčku s osvěžujícím okurkovým salátem tzatziky už voní z kuchyně!

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč