0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

5 věcí, které jste nevěděli o koření

5 věcí, které jste nevěděli o koření
sdílet:
Ochutí, dobarví, zlepší vůni i texturu – koření umí s jídlem divy! Zjistili jsme o něm však i pár dost překvapivých věcí. Věděli jste třeba, že čerstvá vanilka vůbec nevoní? Tohle i další pikantnosti se dozvíte na následujících řádcích.
  • V celém arabském světě se jako koření používají sušená růžová poupata.
    Použít dekorativní květy k ochucování pokrmů by u nás napadlo asi málokoho. V Indii se však plátky růží běžně přidávají do masových marinád.
  • Muškátový oříšek a muškátový květ rostou společně v jednom plodu. 
    Květ‘ je zářivě červený míšek, který se objeví až v okamžiku, kdy pukne oplodí. S oběma druhy koření se ve světě čile obchoduje. Muškátový oříšek má dokonce ve větším množství psychotropní účinky, tak pozor, ať vám při kořenění neujede ruka. Nejspíš by vás čekal zajímavý večer.
  • Sezam je jednou z prvních rostlin pěstovaných na semena jako koření.  
    Ačkoli drobná semínka známe většinou jako součást snídaňových cereálních kaší a sušenek, na Blízkém východě se namletý sezam používá jako základ kořenicích směsí. Známá je pasta tahini, pro svou lehce oříškovou chuť oblíbená do sladkých dezertů. V Japonsku a Číně si zase kuchaři užívají křupavou strukturu sezamu a nejčastěji pracují s celými semínky.
  • Čerstvě utržené vanilkové tobolky nemají žádnou vůni. 
    Omamné aroma, pro které vanilku všichni milují, vzniká až následnou fermentací. Po šafránu je vanilka druhým nejdražším kořením, protože se většina výrobních kroků musí dělat velmi pracně ručně. 
  • Většina významných druhů koření pochází z tropických oblastí Asie. 
    Není divu, že nás umí tak rozpálit! Se skořicí, zázvorem, muškátovým oříškem, hřebíčkem a dalšími komoditami se v Asii obchoduje již celá staletí. K původu mnoha zajímavých aromatických semen se však hrdě hlásí i Evropa. Je kolébkou koriandru, fenyklu, pískavice či hořčice. Dobyvatelské cesty pak zajistily šíření a prolínání různých druhů koření po celém světě.

VYRAZTE S NÁMI NA CESTU KOLEM SVĚTA

Koření je vášeň stejně jako vaření. V následujících deseti týdnech tyto dvě vášně propojíme a každé pondělí vám přineseme nový videorecept s kořením Avokádo. Cestujte s námi po světě než přijde čas dovolených. Začínáme už dnes a vydáme se na výlet do Řecka. Báječné dozlatova vypečené kuře s přílohou z jednoho pekáčku s osvěžujícím okurkovým salátem tzatziky už voní z kuchyně!

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Kvíz: Na jaké úrovni zvládnete uvařit italská jídla?
  • Tipy a triky

Kvíz: Na jaké úrovni zvládnete uvařit italská jídla?

Itálie je gastronomickým rájem – těstoviny, víno, pizza, gelato, káva, plody moře, sicilské pomeranče, parmská šunka… Na co si vzpomenete, to tam mají a ve vynikající kvalitě. My se v článku zaměříme na italské sýry a pod ním najdete kvíz,...
AD
Jak vypadá vaše vysněná kuchyň?

Jak vypadá vaše vysněná kuchyň?

Konečně přišla ta chvíle a vy jste ve fázi plánování místnosti, kde to ve většině domácností nejvíc žije? Toužíte po takové kuchyni, kde budete mít vše po ruce a vaření pak půjde pěkně od ruky? Nechcete za pár týdnů nebo měsíců vybírat...
5 večeří, které vás nepošlou hned do postele
  • Jak na to

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele

Po vánočním hodování míváme chuť na lehčí ale výživná jídla, v nichž nechybí dávka bílkovin. Ať už si dáte Asií inspirovanou polévku, dýňovou frittatu nebo krůtí karbanátky, po všem se budete cítit sytě, přitom lehce a fit! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč