Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
rizoto
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 14
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3169 kcal
Bílkoviny 163 g
Sacharidy 216 g
Tuky 158 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Horký sýr, šťavnaté cukety, vláčná rýže

Suroviny

olivový olej 3 PL
cuketa 600 g
na plátky
šunka 4 plátek
nejlépe tmavá sušená, na kousky
na kostičky
česnek 1 stroužek
rozdrcený
rýže kulatozrnná 200 g
např. druh Arborio
suché
vývar zeleninový 850 ml
horký
typ hermelín
sůl
pepř

Postup

1

V hrnci či pekáčku (který lze vložit do trouby) rozpalte 2 lžíce oleje. Vsypte cukety a opékejte je asi 3 až 5 minut, dokud lehce nezezlátnou. Pomocí nejlépe děrované ploché vařečky je vyjměte z nádoby a dejte stranou.

2

Přilijte zbylý olej a rozpalte. Vsypte šunku, cibuli a česnek, krátce osmahněte a stáhněte plamen. Nádobu přikryjte poklicí a směs duste na mírném ohni asi 6 až 8 minut, až zelenina zezlátne. Přidejte rýži a za stálého míchání ji pražte, až zrna začnou lehce praskat.

3

Přidejte víno, nádobu stáhněte z ohně a ponechte ji chvilku stranou, až se víno vstřebá do rýže – ta začne průsvitnět a ztrácet ‚syrový‘ vzhled. Vraťte nádobu na oheň, dobře promíchejte, přidejte 1/3 horkého vývaru, zvyšte plamen na střední výkon.

4

Za občasného míchání vařte, dokud se vývar nevsákne. Přilijte další část vývaru a vše opakujte. Asi po dvaceti minutách by rýže měla být uvařená.

5

Zapněte gril na nejvyšší stupeň. Směs osolte a opepřete podle chuti. Hermelín nakrájejte na plátky a pokryjte jimi povrch. Dejte pod horký gril na dobu asi 3–4 minut, až se sýr začne tavit a vytvoří se na něm bublinky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/9

Komentáře

30.08.2007 17:21
Recept se nachází v č.9/04, str.46

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...
Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...