0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
rizoto
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:
3.8 / 5. Počet hodnocení: 12
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3169 kcal
Bílkoviny 163 g
Sacharidy 216 g
Tuky 158 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Horký sýr, šťavnaté cukety, vláčná rýže

Suroviny

olivový olej 3 PL
cuketa 600 g
na plátky
šunka 4 plátek
nejlépe tmavá sušená, na kousky
cibule 1 ks
na kostičky
česnek 1 stroužek
rozdrcený
rýže kulatozrnná 200 g
např. druh Arborio
víno bílé 150 ml
suché
vývar zeleninový 850 ml
horký
sýr s bílou plísní 160 g
typ hermelín
sůl
pepř

Postup

1

V hrnci či pekáčku (který lze vložit do trouby) rozpalte 2 lžíce oleje. Vsypte cukety a opékejte je asi 3 až 5 minut, dokud lehce nezezlátnou. Pomocí nejlépe děrované ploché vařečky je vyjměte z nádoby a dejte stranou.

2

Přilijte zbylý olej a rozpalte. Vsypte šunku, cibuli a česnek, krátce osmahněte a stáhněte plamen. Nádobu přikryjte poklicí a směs duste na mírném ohni asi 6 až 8 minut, až zelenina zezlátne. Přidejte rýži a za stálého míchání ji pražte, až zrna začnou lehce praskat.

3

Přidejte víno, nádobu stáhněte z ohně a ponechte ji chvilku stranou, až se víno vstřebá do rýže – ta začne průsvitnět a ztrácet ‚syrový‘ vzhled. Vraťte nádobu na oheň, dobře promíchejte, přidejte 1/3 horkého vývaru, zvyšte plamen na střední výkon.

4

Za občasného míchání vařte, dokud se vývar nevsákne. Přilijte další část vývaru a vše opakujte. Asi po dvaceti minutách by rýže měla být uvařená.

5

Zapněte gril na nejvyšší stupeň. Směs osolte a opepřete podle chuti. Hermelín nakrájejte na plátky a pokryjte jimi povrch. Dejte pod horký gril na dobu asi 3–4 minut, až se sýr začne tavit a vytvoří se na něm bublinky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/9

Komentáře

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit