Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3169 kcal
Bílkoviny 163 g
Sacharidy 216 g
Tuky 158 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Horký sýr, šťavnaté cukety, vláčná rýže

Suroviny

olivový olej 3 PL
cuketa 600 g
na plátky
šunka 4 plátek
nejlépe tmavá sušená, na kousky
cibule 1 ks
na kostičky
česnek 1 stroužek
rozdrcený
rýže kulatozrnná 200 g
např. druh Arborio
víno bílé 150 ml
suché
vývar zeleninový 850 ml
horký
sýr s bílou plísní 160 g
typ hermelín
sůl
pepř

1V hrnci či pekáčku (který lze vložit do trouby) rozpalte 2 lžíce oleje. Vsypte cukety a opékejte je asi 3 až 5 minut, dokud lehce nezezlátnou. Pomocí nejlépe děrované ploché vařečky je vyjměte z nádoby a dejte stranou.

2Přilijte zbylý olej a rozpalte. Vsypte šunku, cibuli a česnek, krátce osmahněte a stáhněte plamen. Nádobu přikryjte poklicí a směs duste na mírném ohni asi 6 až 8 minut, až zelenina zezlátne. Přidejte rýži a za stálého míchání ji pražte, až zrna začnou lehce praskat.

3Přidejte víno, nádobu stáhněte z ohně a ponechte ji chvilku stranou, až se víno vstřebá do rýže – ta začne průsvitnět a ztrácet ‚syrový‘ vzhled. Vraťte nádobu na oheň, dobře promíchejte, přidejte 1/3 horkého vývaru, zvyšte plamen na střední výkon. Za občasného míchání vařte, dokud se vývar nevsákne. Přilijte další část vývaru a vše opakujte. Asi po dvaceti minutách by rýže měla být uvařená.

4zapněte gril na nejvyšší stupeň. Směs osolte a opepřete podle chuti. Hermelín nakrájejte na plátky a pokryjte jimi povrch. Dejte pod horký gril na dobu asi 3–4 minut, až se sýr začne tavit a vytvoří se na něm bublinky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/9

Komentáře

Apetit magazín

Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...

Obchod Apetit