Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

5x bramborové těsto nasladko

Bramborové těsto je tradiční, jednoduché a tak univerzální! Z jednoho a téhož bramborového těsta připravíte sladké knedlíky, šišky, taštičky i koblížky – zkrátka sladká jídla, na která je naše národní kuchyně právem pyšná.

Zahřejte se tradičními českými polévkami

Známé české pořekadlo tvrdí – polévka je grunt. I my se hlásíme k tomu, že polévka je základem poctivé kuchyně a staročeské recepty nám to jen potvrzují. V moderní kuchyni se na původní historické recepty poněkud zapomíná a my jsme se to rozhodli napravit! Připravili jsme pro vás spoustu tradičních receptů na známé české polévky, které vás v období sychravého podzimu zahřejí na těle i duši. Prozkoumejte s námi taje původní české kuchyně, kde polévka nesla své hrdé místo v každodenním stravování.

Jak na nejlepší pečené brambory

Jen si představte mísu plnou zlatých, křupavých kousků brambor. Je to skvělá příloha, ale můžete si je udělat jen tak, s dipem na zobání. Je to vlastně jen jedna surovina, ale tak lákavě zpracovaná!

Rostlinná mléka a jak na ně – díl 2.

Čím dál tím více lidí zjišťuje, že mají na laktózu intoleranci. Některým kravské mléko nechutná, či jej pro svůj veganský způsob života úmyslně vynechávají. Jaké jsou alternativy mléka a mléčných výrobků a co všechno obsahují? Pojďme se jim podívat na (ne)mléčný zoubek. Dnes se zaměříme na mléka vyráběná z ořechů.

Čatní: všestranná indická pochoutka

Oblíbená indická omáčka, která obsahuje zeleninu, koření a čerstvé i sušené ovoce. Čatní má nekonečně podob a promítne se v něm nespočet chutí. Připravuje se k masu, perfektně obohatí prkénko s uzeninou a sýry nebo posune obyčejný sendvič na úplně jinou úroveň.

Podzimní likéry 4× jinak: Připravte si doma voňavý životabudič z darů přírody

Vydatný déšť, ostrý vítr a prudký pokles teplot… Nevlídné podzimní počasí nám umí dát pořádně zabrat. Na každou potíž ale matka příroda vymyslela účinné řešení. Máme pro vás čtyři tipy na zdravé přírodní elixíry, které vám dodají síly do náročného dne. A co je na nich nejlepší? Zvládnete si je připravit z pohodlí domova.

5 triků, jak zachránit nepovedenou polévku

Postupovali jste podle receptu, a přesto výsledná polévka není chuťově povedená? Nepropadejte panice, s troškou kreativity, a několika babskými radami, dokážete i nepovedenou polévku proměnit v dílo kulinářského mistra. Jak na to?

Dokonalá krémová polévka a jak na ni

Krémová polévka patří k jednoduchým, a přesto velice chutným pokrmům, které vás na podzim nejen zahřejí. Dodají vašemu organismu řadu vitaminů a minerálů, tedy pokud si dáte záležet s výběrem surovin. Poradíme vám, jaké z nich pro krém zvolit, čemu se naopak vyvarovat a jak předejít zdrcnutí smetany.

Houby v kuchyni

V české povaze je vedle lásky k pivu zakořeněna také vášeň pro houbaření. Vydáváme se v ranních i pozdně odpoledních hodinách do lesů, kde nachodíme mnohdy desítky kilometrů pro pár klobouků. Když se naopak zadaří, a doma se nám sejdou plné koše hub, nemusíme vařit kvanta smaženice nebo obložit veškerá suchá místa plechy s tenkými plátky úlovku. Pojďme si podrobně ukázat, kolik způsobů na zpracování hub vlastně máme a v jakých pokrmech je využijeme.

Jak na dokonalý vývar

Vývar je nositelem komplexní chuti pro skoro každou omáčku, polévku a velkou část pokrmů. Je jednoduše základem profesionální i amatérské kuchyně. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale výsledek rozhodně stojí za trochu námahy. Poradíme vám, jak na to, aby krásně voněl, měl správnou barvu a hlavně chutnal.

Velký přehled nudlí a jejich pestré využití

Na výrobu tradičních domácích nudlí vám postačí jen pár ingrediencí. A i když je v obchodech k sehnání široké spektrum klasických vaječných nudlí, leckterá hospodyňka vyrábí domácí nudle tak, jak nás inspiruje jejich historie. Pokud patříte k těm, kteří by domácí nudle rádi vyzkoušeli, pak pro vás máme několik tipů, jak na to. Podívejte se s námi nejen na samotnou přípravu nudlí, ale také na rozmanitou škálu druhů těchto všestranných těstovin, jejichž využití je inspirováno zejména asijskou kuchyní.

Jak na tradiční náplně do koláčů a buchet

Nadýchané kynuté koláče a buchty jsou vysněnou metou a občas také obrovským strašákem každého začínajícího pekaře. Není se ovšem čeho bát. S našimi osvědčenými triky a radami je zvládnete na výbornou hned napoprvé. Poctivý koláč i buchta stojí a padají na 3 základních pilířích. Jsou jimi správně připravené těsto, perfektně dochucená náplň a finální úprava. Tím máme na mysli posypání drobenkou, ozdobení rozinkami či mandlemi nebo potření máslem s rumem a poprášení cukrem – zkrátka drobnosti na závěr, které z obyčejně dobrého pečiva dělají učiněný skvost.

Brambory: jejich cesta i přehled druhů

Do Evropy se dostaly díky objevným plavbám, používaly se jako lék bez léčebných účinků nebo jako okrasná rostlina. Dnes jsou velmi oblíbenou přílohou, ale i hlavním jídlem, u nás i po celém světě. Jsou oblíbenou pochoutkou i rychlým pokrmem „co dům dal”. Kudy přesně se k nám dostaly a jak se v bramborách vyznat najdete v následujícím článku.

Pomalu pečené maso: drůbež

Nízká teplota, kvalitní pekáč a dostatek času. Tahle trojkombinace povznese téměř každé maso do nebeských výšin. Tedy kromě ryb, které by se přesušily. Jak správně péct vepřovou pečeni, jaké hovězí se do pekáče hodí nejlépe a jak si připravit zvěřinu? Tyto vypečené tipy a triky se dozvíte v článcích věnovaných pomalému pečení, dnes se zaměříme na maso drůbeží.

5 prověřených způsobů, jak doma sušit houby

Češi jsou vyhlášeným národem houbařů. Podle průzkumu z roku 2018 jsme si jich z lesa přinesli přes dvacet sedm tisíc tun. Co ale s houbami, které nestihnete sníst čerstvé? Usušte je na horší časy. Ukážeme vám pět spolehlivých způsobů, jak houby správně usušit, aby vám ve spižírně vydržely i několik let po uskladnění.

Ocet a cibule: 3 kyselé pochoutky, které nikdy nezklamou

Setkání s přáteli mohou někdy dát pořádně zabrat. Pokud plánujete delší posezení, které si rádi zpříjemníte i troškou alkoholu, dřív nebo později vám přijde vhod nějaké to občerstvení. Hledáte tipy na domácí speciality, které dokáží zatočit s večerním hladem nebo ranní kocovinou? Čtěte dále. Tahle trojice kyselých dobrot vás nikdy nenechá na ocet.

Jak na správnou jíšku a další tipy v zahušťování pokrmů

Poctivá jíška voní máslem a do pokrmů ji přidáváme ještě horkou a opečenou do zlatova. Zároveň si pravou jíšku nedovedeme představit bez hladké mouky, což může pro mnohé z vás znamenat překážku. Pokud totiž vaříte například pro celiatiky, musíte se klasické mouce vyvarovat. Věděli jste, že na zahuštění vám skvěle poslouží i obyčejná brambora? Připravili jsme si pro vás spoustu dalších tipů a triků, jak si poradit se zahuštěním polévek a omáček pomocí jednoduchých i rafinovaných postupů, které zvládne každý z vás.

20x knedlíky pro každého

Českou kuchyni si bez knedlíků nedokážeme snad ani představit. Podávají se s oblibou k pečenému masu a omáčkám, ale dělají se i sladké – plněné borůvkami, švestkami nebo meruňkami. Knedlíky si můžete dopřávat po celý rok, existuje totiž nespočet variant, které se hodí do každé sezony. Ve většině případů se sice nejedná o žádnou dietu, ale když už se do nich člověk pustí, tak si na chce pochutnat. Připravili jsme si pro vás ty nejlepší recepty, které vás nikdy nezklamou, pár triků, jak vždy dosáhnout výborného výsledku, a také tipy, k čemu se nejvíce hodí.

Tradiční české omáčky a jak na ně

Omáčky zcela neodmyslitelně patří do tradiční české kuchyně. Servírovány jsou nejčastěji s knedlíkem, rýží či těstovinami a masem. Těch typických, které v kuchyních vaříme nejčastěji, je hned několik – svíčková, rajská, koprová, křenová či houbová.

Aby v tom nebyl guláš

Pokud jste se někdy zapojili do sporu, jestli je guláš původně rakouský, maďarský nebo český, nebudete úplně vedle, když řeknete, že jde o výdobytek rakousko-uherské kuchyně. Vzhledem k tomu, že i Čechy byly součástí Rakousko uherské monarchie, máte dozajista pravdu. Ve které zemi se tato pikantní pochoutka uvařila poprvé a v jakých podobách si můžeme guláš dopřát?

Stránky