Šafránové rizoto s krevetami

Šafránové rizoto s krevetami

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Do 20 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2395 kcal
Bílkoviny 265 g
Sacharidy 64 g
Tuky 107 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Podstatou krémového italského ,risotta‘ je kulatozrnná rýže s velkým množstvím škrobu. Šafrán dodává pokrmu nezaměnitelnou barvu a vůni.

Suroviny

chřest zelený 8
olivový olej bazalkový 6 PL
cibule 1 ks
malá, jemně nakrájená
280 g
kulatozrnná rýže idálně vialone nano
víno bílé 100 g
šafrán 2 g
krevety tygří 12 ks
rozpůlené
česnek 2 stroužky
1.  Chřest oloupejte škrabkou, odkrojte dřevnatý konec stonku. Tři minuty spařte ve vroucí vodě a pak hned zchlaďte v ledové vodě. Špičky dejte stranou, stonky pokrájejte na kolečka.

2.  V hrnci rozehřejte dvě lžíce oleje a osmahněte cibulku. Vsypte rýži a promíchejte, aby se obalila olejem; stačí tři minuty. Přilijte víno; až se tekutina odpaří, přidejte šafrán i chřest a zalijte vroucí vodou tak, aby sahala nad rýži.

3.  Na mírném plameni vařte za stálého míchání 12 až 15 minut; je-li třeba, dolévejte vroucí vodu. Pak ochutnejte, jestli už jsou zrnka vláčná, ale pevná na skus.

4.  Hrnec odstavte, vmíchejte parmazán a 2 lžíce oleje a případně rizoto osolte. Rýže musí být krémovitá a hutná.

5.  Rozehřejte zbylý olej a prudčeji osmahněte krevety spolu s česnekem a tymiánem. Přidejte špičky chřestu, rajčata a máslo. Podávejte na rizotu, posypané parmazánem a pažitkou.

Komentáře

Anonym

Tento postup nemohl poskytnout Vito Mollica, protoze je absolutne nespravny. Rizoto se v Italii zasadne vari tak, ze se pridava stridave vino a voda nebo vyvar a to temer po lzickach. Rizoto se neustale micha a temer pripaluje. Ryze nikdy nesmi plavat, tekutiny je tam vzdy pouze takove mnozstvi, aby se temer okamzite do ryze vsakla. Pak hned pridame dalsi tekutinu v malinkem mnozstvi. Timto zpusobem varime ryzi cca 25 minut, zalezi na kvalite ryze. Tim teprve vznikne ten uzasny rozdil mezi pravym italskym rizotem a ceskou ryzi s necim navrchu.

princ denis

2g safranu je spravny udaj? sa mi zda vela...

Apetit magazín

Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...

Obchod Apetit