Základem krémového italského ,risotta‘ je kulatozrnná rýže s velkým množstvím škrobu. Šafrán dodává pokrmu nezaměnitelnou barvu a vůni.
Postup
Chřest oloupejte škrabkou, odkrojte dřevnatý konec stonku. Tři minuty spařte ve vroucí vodě a pak hned zchlaďte v ledové vodě. Špičky dejte stranou, stonky pokrájejte na kolečka.
V hrnci rozehřejte dvě lžíce oleje a osmahněte cibulku. Vsypte rýži a promíchejte, aby se obalila olejem; stačí tři minuty. Přilijte víno; až se tekutina odpaří, přidejte šafrán i chřest a zalijte vroucí vodou tak, aby sahala nad rýži.
Na mírném plameni vařte za stálého míchání 12 až 15 minut; je-li třeba, dolévejte vroucí vodu. Pak ochutnejte, jestli už jsou zrnka vláčná, ale pevná na skus.
Hrnec odstavte, vmíchejte parmazán a 2 lžíce oleje a případně rizoto osolte. Rýže musí být krémovitá a hutná.
Rozehřejte zbylý olej a prudčeji osmahněte krevety spolu s česnekem a tymiánem. Přidejte špičky chřestu, rajčata a máslo. Podávejte na rizotu, posypané parmazánem a pažitkou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Středomořský jídelníček z jedné pánve na celý měsíc(32 receptů )
- Jak na dokonale krémové italské rizoto plus 15 receptů(15 receptů )
Komentáře