Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.2/5 Počet hodnocení: 17
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4970 kcal
Bílkoviny 322 g
Sacharidy 317 g
Tuky 249 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Základem krémového italského ,risotta‘ je kulatozrnná rýže s velkým množstvím škrobu. Šafrán dodává pokrmu nezaměnitelnou barvu a vůni.

Suroviny

olivový olej extra panenský 6 PL
najemno
rýže arborio 280 g
či ji ná kulatozrnná
šafrán 2 g
krevety tygří 12 ks
rozpůlené
česnek 2 stroužky
menší, spařená a oloupaná
máslo 140 g
sůl
pepř
tymián
pažitka

Postup

1

Chřest oloupejte škrabkou, odkrojte dřevnatý konec stonku. Tři minuty spařte ve vroucí vodě a pak hned zchlaďte v ledové vodě. Špičky dejte stranou, stonky pokrájejte na kolečka.

 

2

V hrnci rozehřejte dvě lžíce oleje a osmahněte cibulku. Vsypte rýži a promíchejte, aby se obalila olejem; stačí tři minuty. Přilijte víno; až se tekutina odpaří, přidejte šafrán i chřest a zalijte vroucí vodou tak, aby sahala nad rýži.

3

Na mírném plameni vařte za stálého míchání 12 až 15 minut; je-li třeba, dolévejte vroucí vodu. Pak ochutnejte, jestli už jsou zrnka vláčná, ale pevná na skus.

4

Hrnec odstavte, vmíchejte parmazán a 2 lžíce oleje a případně rizoto osolte. Rýže musí být krémovitá a hutná.

 

5

Rozehřejte zbylý olej a prudčeji osmahněte krevety spolu s česnekem a tymiánem. Přidejte špičky chřestu, rajčata a máslo. Podávejte na rizotu, posypané parmazánem a pažitkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/3

Komentáře

05.05.2010 17:48
2g safranu je spravny udaj? sa mi zda vela...
14.09.2007 08:54
Recept se nachází v č.3/07, str.85
17.11.2007 09:03
Tento postup nemohl poskytnout Vito Mollica, protoze je absolutne nespravny. Rizoto se v Italii zasadne vari tak, ze se pridava stridave vino a voda nebo vyvar a to temer po lzickach. Rizoto se neustale micha a temer pripaluje. Ryze nikdy nesmi plavat, tekutiny je tam vzdy pouze takove mnozstvi, aby se temer okamzite do ryze vsakla. Pak hned pridame dalsi tekutinu v malinkem mnozstvi. Timto zpusobem varime ryzi cca 25 minut, zalezi na kvalite ryze. Tim teprve vznikne ten uzasny rozdil mezi pravym italskym rizotem a ceskou ryzi s necim navrchu.

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč