Jak vysušit dýňová semínka

Jak vysušit dýňová semínka
sdílet:
Semínka z vydlabané dýně nevyhazujte. Jsou skvělá jako chuťovka k vínu.

Dýňová semínka nejlépe vysušíte v troubě. Zbavte je co nejvíce dužiny a poté je rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Dbejte na to, aby se pokud možno nepřekrývala. Semínka pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, dokud neoschnou. Trvá to přibližně hodinu. Občas je promíchejte. Pak plech vyndejte z trouby a nechte úplně vychladnout. Ze semínek si potom můžete podle našeho receptu připravit sladce pikantní chuťovku k vínu. Na podzim patří v redakci k našim favoritům. Skladovat je můžete celý následující rok, pokud je umístíte na suché, temné místo. 

Proč dýňová semínka nevyhazovat a čím jsou našemu tělu prospěšné jsme vám již prozradili.

Pokud si chcete dýňová semínka ochutit, místo sušení je můžete zkusit opražit na pánvi. Zlepšíte tak jejich stravitelnost, postačí vám 10 minut. Čisté semínka vhoďte na rozpálenou teflonovou pánev, pražit můžete nasucho či za použití másla nebo oleje. Ochutit je můžete čímkoli máte rádi, bylinkami, solí či špetkou chilli. 

Dýňová semínka si můžete vychutnat i v tekutém stavu. Vyrábí se z nich dýňový olej, jehož účinky jsou blahodárné. 

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit