Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dýňový olej má oříškovou chuť. Je báječný k jídlu i na vlasy

Dýňové rizoto s dýŇovým olejem
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Semena dýní jsou plná oleje, navíc chuťově vynikajicího. Můžete ho přidat do polévky, do zálivky na salát nebo v něm prostě jen namáčet chleba. Dýňový olej znali naši předkové už před více než dvěma sty lety. 

Dýňový olej patří k dražším olejům, jejichž cena se běžně pohybuje okolo 170 – 250 korun za 250 ml. Můžete sehnat i levnější varianty, doporučujeme si ale vždy důkladně přečíst etiketu.

Kromě ceny vyniká dýňový olej mezi běžnými oleji svou temně zelenou až černou barvou a příznačnou oříškovou chutí.

[[nid:35521]]

Olej se z dýňových semen lisuje za studena. Výtěžnost semen činí až 50 % (na jeden litr olejem potřebujeme standardně 2,5 kg dýní).  Pokud chcete vyzkoušet účinky dýňového oleje na vlastní kůži, počítejte s tím, že si trošku připlatíte.

  • Dýňový olej, který se objevuje na našich pultech, se typicky produkuje v Rakousku a ve Slovinsku.
  • Štýrský dýňový olej si mezi místními získal honosný název „černé zlato“, má odkazovat na celou řadu jeho pozitivních účinků na lidský organismus.

Působení oleje z dýňových semínek:

  • omezuje problémy s prostatou
  • pomáhá v boji proti střevním parazitům
  • působí jako prevence při osteoporóze
  • upravuje hladinu cholesterolu
  • podporuje funkce imunitního systému
  • zabraňuje ztrátě vlasů u mužů
  • dokáže zamezit těhotenským kontrakcím (při nedostatku minerálů)
  • omlazuje pokožku a napomáhá regeneraci nehtů
  • bojuje proti atopickému ekzému a příznakům lupénky
  • zlepšuje regeneraci buněk apod.

Kromě toho obsahuje také mnoho vitaminů (A, B, D, E…) a minerály jako hořčík, draslík nebo fosfor. Obsahuje zdravé nasycené omega-3 masné kyseliny. Díky pozitivním vlivům na pokožku je známý jako silný antioxidant.

[[nid:35521]]

Poklad ze staré Ameriky

Snad právě proto má její pěstování v našich končinách několikasetletou tradici. Původně snad pochází ze Střední Ameriky, odkud ji v 15. – 16. století přivezli zámořští objevitelé. 

  • Ačkoli dýně pochází z cizokrajných zemí, má jedno české specifikum: dýňový olej pochází z tykve olejné (mutace tykve obecné), za jejímž vyšlechtěním stál profesor Erich Čermák, vídeňský profesor českého původu.
  • Právě v Rakousku se olej z dýňových semen lisovat už v 18. století. Za tu dobu si vydobyl v tamější kuchyni svou výsadní pozici. Rakušané ho s oblibou přidávají do nejrůznějších druhů studených pokrmů, do salátů nebo polévek.

Štýrský dýňový olej je dokonce chráněný značkou Steirisches Kürbiskernöl g.g.A. Vyrábí se ze speciální bezslupkaté odrůdy dýně Cucurbita pepo var Styrica, jejíž semena jsou pokryta jemným bílým povlakem.

Zdroj informací: časopis Apetit, HealthLine

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: petr.suth

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...