0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jakou mouku použít na palačinky

Těsto na palačinky
ZDROJ: Monika Grabkowska/Unsplash
sdílet:

Je lepší hladká, nebo polohrubá? Pátrali jste po tajemství dokonalého těsta na palačinky a každý vám radí něco jiného? V redakční kuchyni jsme provedli palačinkový test a zjistili, že z každé mouky připravíte trochu jiné placky.

Hladká mouka

Je ideální na palačinky, které ve Francii ochutnáte pod názvem crêpes. Jsou tenounké a lehké. Kvůli vysokému obsahu lepku v hladké mouce jsou pružné a netrhají se. Snadno je svinete do ruliček nebo zabalíte jako šátečky.

Polohrubá mouka

Poslouží jako základ silnější palačinek, které nebudou tak křehké a průsvitné. Potřebují víc času na propečení, zato se dají krásně přeložit napůl a náplň vám z nich nebude vytékat.

Tip redakce: Ať už použijete jakoukoli mouku, nechte těsto alespoň třicet minut odležet. Zbaví se moučné pachuti, a hlavně dáte lepku možnost se rozvinout. Placky se tak nebudou při obracení trhat.

Pohanková obměna

Zkuste palačinky připravit z bezlepkového těsta. Smíchejte 150 g pohankové mouky s 50 g kukuřičné škrobové moučky, špetkou soli, lžičkou vinné kamene a lžící třtinového cukru. Postupně smíchejte s 300 ml mléka a lžící slunečnicového oleje.

Mouku prosijte

Palačinky připravujte z hladké nebo polohrubé, dobře prosáté mouky, vyvarujete se tak hrudek. Pokud se přesto utvoří, přelijte těsto přes jemné síto.

Nespěchejte

Těsto nechte chvíli odležet. Ani vaše osvědčená značka nezaručí, že se mouka bude chovat pokaždé stejně. Pokud se vám po odležení bude zdát, že máte přidat mléko, udělejte to a těsto nařeďte.

Speciální pánev

Velkým pomocníkem při pečení palačinek je speciální palačinková pánev, která vám ušetří spoustu práce. Má velmi nízký okraj, takže se palačinky lépe vyhazují a obracejí. Obvykle má průměr 25 nebo 28 cm. Tuk na palačinky pořádně rozpalte!

První palačinka

První palačinku neberte vážně. Poslouží vám spíš pro zkoušku, zda je pánev řádně rozehřátá a zda nedáváte příliš mnoho těsta.

Pozor na mouku a tuk

Během opékání palačinek promíchávejte těsto v míse. Mouka má totiž tendenci klesat ke dnu. Palačinky prokládejte papírovými ubrousky, abyste odsáli přebytečný tuk.

Palačinkujte spolu s námi. Máme pro vás vychytaný základní recept (čtěte zde) a k tomu ověřené triky z naší kuchyně. Palačinky můžete mazat jen tak džemem nebo se inspirujte recepty na palačinkové dezerty s lahodnými sirupy a dalšími přísadami.

Související články

Náplně do palačinek
  • Tipy a triky

Náplně do palačinek

Upečte kopec palačinek podle našeho základního receptu a pak už si jen hrajte s náplněmi. Na stůl můžete nachystat víc různorodých náplní a nechat stolovníky, ať se obslouží sami. Namažou si palačinku tím, co je láká nejvíc. ...
Jak na dokonalé palačinky
  • Tipy a triky

Jak na dokonalé palačinky

Palačinky patří mezi stálice a chutnají malým i velkým. Existují ale jednoduché a vždy fungující triky, jak si vždy zajistit dokonale hebké, nadýchané těsto? Ano! A my vám je prozradíme. ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit