Je lepší hladká, nebo polohrubá? Pátrali jste po tajemství dokonalého těsta na palačinky a každý vám radí něco jiného? V redakční kuchyni jsme provedli palačinkový test a zjistili, že z každé mouky připravíte trochu jiné placky.
Hladká mouka
Je ideální na palačinky, které ve Francii ochutnáte pod názvem crêpes. Jsou tenounké a lehké. Kvůli vysokému obsahu lepku v hladké mouce jsou pružné a netrhají se. Snadno je svinete do ruliček nebo zabalíte jako šátečky.
Polohrubá mouka
Poslouží jako základ silnější palačinek, které nebudou tak křehké a průsvitné. Potřebují víc času na propečení, zato se dají krásně přeložit napůl a náplň vám z nich nebude vytékat.
Tip redakce: Ať už použijete jakoukoli mouku, nechte těsto alespoň třicet minut odležet. Zbaví se moučné pachuti, a hlavně dáte lepku možnost se rozvinout. Placky se tak nebudou při obracení trhat.
Pohanková obměna
Zkuste palačinky připravit z bezlepkového těsta. Smíchejte 150 g pohankové mouky s 50 g kukuřičné škrobové moučky, špetkou soli, lžičkou vinné kamene a lžící třtinového cukru. Postupně smíchejte s 300 ml mléka a lžící slunečnicového oleje.
- Nejprve nasmažte kopec palačinek podle základního receptu a pak už se pusťte do kouzlení. Ať už je naplníte čokoládou, ovocem, nebo tvarohem, vždy zabodujete!
Mouku prosijte
Palačinky připravujte z hladké nebo polohrubé, dobře prosáté mouky, vyvarujete se tak hrudek. Pokud se přesto utvoří, přelijte těsto přes jemné síto.
Nespěchejte
Těsto nechte chvíli odležet. Ani vaše osvědčená značka nezaručí, že se mouka bude chovat pokaždé stejně. Pokud se vám po odležení bude zdát, že máte přidat mléko, udělejte to a těsto nařeďte.
Speciální pánev
Velkým pomocníkem při pečení palačinek je speciální palačinková pánev, která vám ušetří spoustu práce. Má velmi nízký okraj, takže se palačinky lépe vyhazují a obracejí. Obvykle má průměr 25 nebo 28 cm. Tuk na palačinky pořádně rozpalte!
První palačinka
První palačinku neberte vážně. Poslouží vám spíš pro zkoušku, zda je pánev řádně rozehřátá a zda nedáváte příliš mnoho těsta.
Pozor na mouku a tuk
Během opékání palačinek promíchávejte těsto v míse. Mouka má totiž tendenci klesat ke dnu. Palačinky prokládejte papírovými ubrousky, abyste odsáli přebytečný tuk.
Palačinkujte spolu s námi. Máme pro vás vychytaný základní recept (čtěte zde) a k tomu ověřené triky z naší kuchyně. Palačinky můžete mazat jen tak džemem nebo se inspirujte recepty na palačinkové dezerty s lahodnými sirupy a dalšími přísadami.