0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Krůtí stehna na cibuli

Krůtí stehna na cibuli

4 / 5. Počet hodnocení: 35
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1971 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 320 g
Tuky 33 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Spojení krůtího masa, cibule, rajčat a voňavého koření vás okouzlí. Skvělý nedělní oběd!

Suroviny

olivový olej 1 PL
krůtí stehna 1 ks
hodí se horní i spodní, celkem cca 1750 g, v celku
šalotka 15 ks
lze nahradit malými žlutými cibulemi, celkem cca 750 g, oloupané, ale v celku
česnek 2 stroužky
oloupané, ale v celku
voda 300 ml
horká, lze nahradit drůbežím vývarem nebo zeleninovým vývarem
konzervovaná rajčata loupaná 400 g
konzerva, sekaná
tymián 4 snítky
bobkový list 2 ks
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Zahřejte troubu na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Olej zahřejte na vysokém plameni v kastrolu vhodném do trouby či v pekáči.

2

Vložte stehna (horní můžete svázat kuchyňským provázkem) a opečte je ze všech stran dohněda; trvá to tři až čtyři minuty z každé strany. Pak maso vyjměte a dejte stranou.

3

Plamen trochu stáhněte, na olej vhoďte cibuli a opékejte ji asi deset minut, aby začala karamelizovat.

4

Přidejte česnek a ještě minutu míchejte, pak do nádoby vlijte vodu i rajčata a vhoďte bobkové listy.

5

Vložte maso, osolte, opepřete a pokryjte tymiánem. Přiklopte poklicí a vložte do trouby.

6

Duste třicet až pětačtyřicet minut při 220 /200 °C, pak zmírněte teplotu na 180/160 °C a pečte ještě hodinu až hodinu a půl, podle velikosti masa.

7

Zhruba dvacet až třicet minut před plánovaným koncem pečení nádobu odklopte a maso přelijte vypečenou šťávou.

8

Podávejte s krutony, čerstvým pečivem, rýží či bramborovou kaší. Druhý den je ještě lepší.

Související články

Kuřecí, krůtí, kachní nebo husí aneb jakou drůbež si vybrat
  • Tipy a triky

Kuřecí, krůtí, kachní nebo husí aneb jakou drůbež si vybrat

Každý rok spořádáme každý v průměru až 82 kg masa, z toho 29 kg tvoří drůbež. V domácnostech se připravuje na nespočet způsobů. Hodí se k pečení, smažení, grilování, pošírování nebo dušení. Kuřata a krůty jsou lehčí a dietnější než tučnější...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/1

Komentáře

Andrea Turoková

Skvelý, jednoduchý recept z pár surovín!

Anonym

Suhlasím. V časovej núdzi som namiesto rajčín použila domáci kečup. Bolo to vynikajúce, doporučujem vyskúšať.

Zuzana Čočková

Tak jsem to zkusila - sice z kuřecími stehny, ale také to bylo výborné. Jednoduché a bezva bylo, že mezitím než se to udusilo v troubě jsem udělala spoustu další práce.. :o) Stehna byla hned pryč, příště to asi zkusím z čtvrtkami kuřete nebo krůty :o)

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit