Krůtí stehna na cibuli

Krůtí stehna na cibuli

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 (31)
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1971 kcal
Bílkoviny 79 g
Cukr 320 g
Tuky 33 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Spojení krůtího masa, cibule, rajčat a voňavého koření vás okouzlí. Skvělý nedělní oběd!

Suroviny

olivový olej 1 PL
krůtí stehna 1 ks
hodí se horní i spodní, celkem cca 1750 g, v celku
šalotka 15 ks
lze nahradit malými žlutými cibulemi, celkem cca 750 g, oloupané, ale v celku
česnek 2 stroužky
oloupané, ale v celku
voda 300 ml
horká, lze nahradit drůbežím vývarem nebo zeleninovým vývarem
konzervovaná rajčata loupaná 400 g
konzerva, sekaná
tymián 4 snítky
bobkový list 2 ks
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý

1 Zahřejte troubu na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Olej zahřejte na vysokém plameni v kastrolu vhodném do trouby či v pekáči. Vložte stehna (horní můžete svázat kuchyňským provázkem) a opečte je ze všech stran dohněda; trvá to tři až čtyři minuty z každé strany. Pak maso vyjměte a dejte stranou. Plamen trochu stáhněte, na olej vhoďte cibuli a opékejte ji asi deset minut, aby začala karamelizovat. Přidejte česnek a ještě minutu míchejte, pak do nádoby vlijte vodu i rajčata a vhoďte bobkové listy. Vložte maso, osolte, opepřete a pokryjte tymiánem. Přiklopte poklicí a vložte do trouby.

2 Duste třicet až pětačtyřicet minut při 220 /200 °C, pak zmírněte teplotu na 180/160 °C a pečte ještě hodinu až hodinu a půl, podle velikosti masa. Zhruba dvacet až třicet minut před plánovaným koncem pečení nádobu odklopte a maso přelijte vypečenou šťávou. Podávejte s krutony, čerstvým pečivem, rýží či bramborovou kaší. Druhý den je ještě lepší.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...
  • Novinky a zajímavosti

Dokonalé hranolky nejen z brambor

Když se řeknou hranolky, většinou si člověk vybaví ty bramborové. Zkusili jste ale například připravit hranolky z celeru, batátů nebo červené řepy? Vyzkoušejte netradiční hranolky a podívejte se s námi, jak docílit dokonalé chuti a...

Obchod Apetit