Zeleninové košíčky zapečené s kozím sýrem

Zeleninové košíčky zapečené s kozím sýrem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut 2

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2240 kcal
Bílkoviny 59 g
Sacharidy 90 g
Tuky 165 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Geniální vegetariánská večeře! Vyplatí se zvolit opravdu kvalitní kozí sýr a bílé víno – na těchto surovinách totiž stojí veškerý úspěch.

Suroviny

cibule červená 2 ks
velké jako rajče
rajčata 2 ks
tvrdší
paprika žlutá 2 ks
menší, podélně rozkrojené, bez semínek
olivový olej 100 ml
mrkev 50 g
na nudličky
celer 150 g
na nudličky
česnek 50 g
na plátky
cibule 100 g
na měsíčky
cibule červená 100 g
na měsíčky
víno bílé 150 ml
polosuché
smetana ke šlehání 100 ml
sůl
pepř
čerstvě namletý
kozí sýr 200 g
typu brie
petrželka
na ozdobu

1. Oloupané cibule nahoře seřízněte a vyjměte vnitřky tak, aby vám zůstala ,mistička‘. Rajčata opatrně vydlabejte. Předehřejte troubu na 180, horkovzdušnou na 160 ºC.

2. Vydlabaná rajčata, papriky a cibule potřete olivovým olejem, položte na plech a vložte na deset až patnáct minut do trouby. Mezitím na pánvi rozpalte zbylý olej a osmahněte na něm nakrájenou zeleninu
(mrkev, celer, česnek, bílou i červenou cibuli).

3. Zalijte bílým vínem a počkejte, až se odpaří tak, aby zůstalo koncentrované aroma. Přilijte smetanu a nechte i ji na vysokém plameni zredukovat; osolte a opepřete.

4.  Z trouby vytáhněte předpečenou zeleninu a na plechu ji uspořádejte do dvou skupin – v každé by mělo být rajče, cibule a paprika. Všechno pak naplňte osmahnutou zeleninovou směsí s vínem a smetanou. Troubu přepněte na gril.

5. Na každou skupinu košíčků položte plátek kozího sýra. Dejte vše na chvíli pod gril – sýr by měl lehce zezlátnout a změknout. Před podáváním ozdobte petrželkou.

Komentáře

Anonym

Vřele doporučuji milovníkům tohoto pikantního sýra, jehož aroma se právě zapečením ještě zvýrazní. Už léta dělám např.to, že opeču tousty ze šikmo nakrájené bakety, na to cca 1cm plátek rajčete (masitého), které osolím a posypu čerstvě mletým černým pepřem; nahoru plátek kozího sýra (prodává se jako válec tvaroh.typu v slámovém kabátku). Zapeču pod grilem nebo na 220°C a ozdobím čersvou zel.bazalkou. Mńamka k vínu!

Anonym

My kozí sýr fakt milujeme - na nějakou zapékací misku kapneme olivový olej, na to položíme sýr, ten taky pokapeme, popepříme, případně posypeme dalším kořením (čili, rozmarýn) a necháme rozpéct, až povrch zčervená a vnitřek se rozteče. Pak ten sýr přendáme na nějaký dobrý salát (lístky rocketu, čekanka, špenát, může být nějaká oliva, malá rajčátka) a k tomu nějaký opečený chleba italského typu. Mňam! :-)

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit