0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ovčí a kozí sýry: delikatesa na tisíce způsobů

Ovčí a kozí sýry: delikatesa na tisíce způsobů
sdílet:

Většina z nás si často pochutnává na sýrech z kravského mléka, ale i ovčí a kozí mají své nezanedbatelné výhody. Vynikají specifickou vůní i chutí, jsou vhodné pro ty, kteří trpí intolerancí laktózy, a mají dokonce i spoustu zdravotních benefitů. Proč je tedy nevyzkoušet? Na výběr máte nespočet druhů. Je libo například sýr obalovaný v popelu nebo vyhlášené italské pecorino?

Slovenská brynza, francouzský foquefort a další oblíbené ovčí pochoutky

Sýry vyráběné z ovčího mléka vynikají především svou výraznou chutí a specifickou vůní. Jakmile se řekne ovčí sýr, často se nám jako první hlavou mihne myšlenka na Slovensko. Není se čemu divit, u našich slovenských bratrů nalezneme hned několik velmi populárních druhů ovčích sýrů.

  • Klasická brynza je jemný slaný sýr, bez kterého si nedokážeme představit tradiční halušky. 
  • Parenica a oštiepok jsou valašské sýry nakládané ve slaném nálevu, čímž se prodlužuje jejich trvanlivost. Té napomáhá i zauzení. Sýry ale najdeme v přírodní, nezauzené, podobě. 
  • Z Itálie se k nám dostal ovčí sýr pecorino. Je podobný světově proslulému parmazánu, ale má díky ovčímu mléku výraznější jemně ořechovou pikantní chuť. V obchodech s italskými delikatesami najdeme dokonce nejrůznější druhy ochuceného pecorina – třeba s ořechy a hořkou čokoládou nebo s chilli papričkami.
  • Pro Španělsko je typický zrající tvrdý sýr manchego, který se vyrábí z mléka stejnojmenného plemene ovcí. 
  • Milovníky ovčích sýrů najdeme samozřejmě i ve Francii. Asi nejznámějším tamním ovčím sýrem je silně aromatický foquefort. Sýr s modrou plísní patří k těm nejvyhlášenějším sýrům vůbec a jeho ovocno-ořechová chuť vám v ústech exploduje svou intenzitou. 

Fialový, obalovaný v popelu a další lahůdky z kozího mléka

Kozí sýry naopak vynikají svou jemností a hladkou konzistencí.

  • Asi nejpopulárnějším kozím sýrem u nás je měkký čerstvý sýr podobající se spíše tvarohu.
  • Ve Španělsku vznikl sýr zbarvený do fialova, cabra al vino. Jeho charakteristická barva je dána tím, že se celé kolo sýra namáčí na několik dní do červeného vína a při zrání se jím i potírá. Tento sýr je také typický pro oblast Moravy, kde se namáčí do Frankovky.
  • Především na jaře a v létě si rádi pochutnáváme na svěžím sýru s bílou plísní na povrchu s názvem buchette, který má kořeny v samotné sýrové velmoci – Francii.
  • Měkký nepasterizovaný chabichou je zase známý svou krémovostí. 
  • Sainte-Maure je specialita z provincie Touraine. Váleček sýru se obaluje v popelu z vypáleného dřeva.
  • Výborné jsou i sýry vyráběné kombinací kozího a ovčího mléka jako je například feta, která je nedílnou součástí každého správného řeckého salátu, či kyperské halloumi, jenž se perfektně hodí na grilování. 

Proč ovčí a kozí sýry zařadit na jídelníček

Čím dál tím více se můžeme setkat s intolerancí laktózy nebo alergií na bílkovinu kravského mléka. Nejčastěji se projevuje střevními potížemi, ekzémem nebo kopřivkou. Výjimečně postihuje i kojence, výrobkům z kravského mléka by se tedy měla vyhnout také matka miminka. Pokud patříte mezi ty, které trápí intolerance laktózy, pozor si dávejte i v případě ovčího a kozího mléka, které ji také obsahují.

Ovšem pokud máte potvrzenou alergii na as1-kasein (jedna z bílkovin kravského mléka) může pro vás být kozí mléko vhodnou alternativou, protože právě tuto bílkovinu neobsahuje.

Tvrdé sýry s dlouhou dobou zrání zase nemusí obsahovat příliš vysoké množství laktózy a nemusí tak způsobovat problémy jedincům s lehčí verzí intolerance. Vždy se ale raději o vhodnosti konzumace poraďte se svým lékařem. 

  • Kozí mléko obsahuje méně tuku a zároveň hodně vápníku. Je lehce stravitelné a najdeme v něm vitaminy skupiny B, A, E, D a spoustu minerálních látek. Ovčí mléko je na druhou stranu bohaté na bílkoviny a esenciální aminokyseliny. Je trochu tučnější, ale jak se s oblibou říká – tuk je nositelem chuti. 

Jak si sýry co nejvíce vychutnat

Možností využití v kuchyni je nespočet a inspiraci se meze nekladou. Každý milovník sýrů asi řekne, že nejlépe si je vychutnáte jen tak s vínem. Ve studené kuchyni se rozhodně hodí do salátů, kde si dobře rozumí s ovocem nebo medovou zálivkou.

Zapékaní a rozpékání se kapitola sama pro sebe. Někdo přísahá na to, že nejlepší dezert je rozpečený sýr s kouskem čerstvého chleba. Vyzkoušejte ho rychle zapečený s ořechovou krustou nebo jednoduše na bagetce. Skvěle se hodí také do slaných závinů a koláčů. Můžete si doma zkusit například bylinkový s kozím sýrem, lahodný je ovšem i v kombinaci s bramborami

Pokud budete mít pravé pecorino, tak určitě vyzkoušejte špagety cacio e pepe nebo carbonara právě s tímto lahodným sýrem místo parmazánu. Uvidíte, jaký to bude rozdíl a naprosto jiný gastronomický zážitek.

Související články

Proč si zamilovat parmazán jako Italové
  • Zajímavosti

Proč si zamilovat parmazán jako Italové

„Bohatá, plná chuť a schopnost rozpustit se v žáru a spojit se s jinými ingrediencemi se nalézají jen v sýru, který nemá rovnocenného soupeře: v parmigianu-reggianu,“ básní Marcella Hazan ve své proslulé kuchařské knize...
Fondue: sýrové nebe
  • Tipy a triky

Fondue: sýrové nebe

Sýrové fondue patří mezi národní jídla Švýcarska – země, kterou můžeme označit za sýrovou velmoc. Švýcaři používají pro fondue své lokální sýry (např. gruyère nebo appenzeller), proto se v receptech na tuto pochoutku setkáváme hlavně...
Český sýr: delikatesa světové chuti
  • Tipy a triky

Český sýr: delikatesa světové chuti

Věděli jste, že za pomoci tzn. syřidla si můžete vyrobit sýr i doma? Podívejte se na naše tipy, jak si doma připravit vlastní sýr a pokud se vám zrovna do přípravy nechce a toužíte ochutnat sýry vyráběné v domácí produkci, připravili jsme...
Ochutnejte ty nejlepší zralé sýry
  • Zajímavosti

Ochutnejte ty nejlepší zralé sýry

Jak poznat zralý sýrPojmenování „zralý” získává sýr na základě doby, po kterou odpočívá ve speciálních podmínkách. Právě čas dodává sýru tu správnou požadovanou zralost, která se projeví jak v konzistenci, tak samozřejmě i v...
Plísňové sýry: milované i nenáviděné
  • Tipy a triky

Plísňové sýry: milované i nenáviděné

Někdo je miluje, jiný by je nepozřel. Řeč je o plísňových sýrech. Právě plísně dodávají sýrům specifickou chuť, kterou považujeme za delikátní. Jaké druhy plísňových sýrů existují, jak se vyrábějí a s čím je můžete kombinovat v kuchyni. ...

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit