0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Na víkend: uvařte si Jídlo z blízka

Na víkend: uvařte si Jídlo z blízka
sdílet:

Pro všechny, kteří se těšili na skvělá menu festivalu Jídlo z blízka, ale nemohou dorazit, pro ty, co se zúčastnili a na chuťový zážitek nemohou zapomenout, ale i pro ty, co se teprve chystají, máme tipy, jak si festivalová menu snadno připravit doma i bez zkušených šéfkuchařů.

Festival Jídlo z blízka probíhá v Brně do 31. července. Osmnáct vybraných brněnských restaurací nabízí tříchodová menu, která jsou složená výhradně z čerstvých sezonních surovin od lokálních zemědělců a producentů. Každý chod je spárován s vínem, které vybral sommeliér Branko Černý z nabídky moravských vinařů.

Kromě toho si organizátoři připravili doprovodný program, na kterém máte šanci povečeřet se známými šéfkuchaři a přiučit se něco z jejich umění. V nabídce jsou workshopy přípravy domácích těstovin, pečiva nebo poctivé kuchyně našich babiček.

Menu z blízka

Jaké suroviny najdete v menu z blízka? Šéfkuchaři hojně využívají telecí, jehněčí a hovězí maso i ryby, do předkrmů použili sýry a do hlavních chodů přidali čerstvé houby. Ve spoustě dezertů najdete jahody a mák. Pro všechny, kteří chutě této sezony milují stejně jako my, jsme vybrali několik receptů se surovinami, jež nyní kralují zahradám.

Recepty z blízka

Jako předkrm zkuste salát s grilovaným kozím sýrem, který ve větším množství můžete podávat i jako hlavní chod. To samé platí u carpaccia z opečeného hovězího, které doplňuje křenová smetana. Po dešti zalovte v houštinách lesů a z houbového úlovku uvařte kulajdu. K hlavnímu chodu připravte jehněčí kýtu ovoněnou česnekem a tymiánem nebo telecí roládu s novými bramborami. V teplých dnech zkuste něco lehčího, třeba candáta, jednoduše pečeného v solné krustě. Sezonní menu perfektně zakončíte jahodovými koláčky ‚naopak‘ nebo osvěžující medovo-makovou zmrzlinou.

Připravila Nikita Rybová

Související články

Naučte se grilovat s profesionálem
  • Zajímavosti

Naučte se grilovat s profesionálem

Kuchař Dalibor Navrátil vám prozradí, co vše můžete grilovat a co podávat ke grilovaným rybám a masům. Poradí vám, jak vybírat gril, jaké jsou mezi grily rozdíly a jak gril čistit. Naučí vás připravit si suroviny ke grilování a pomůže vám...
Učíme se od mistra: Poctivý hospodský guláš
  • Jak na to

Učíme se od mistra: Poctivý hospodský guláš

Říká se, že na guláši si pochutnáte jen v hospodě. Přesvědčíme vás, že ho zvládnete uvařit i doma. S návodem krok za krokem připravíte pod vedením šéfkuchaře Zdeňka Marcína dokonale vyladěný guláš. ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit