Pro všechny, kteří se těšili na skvělá menu festivalu Jídlo z blízka, ale nemohou dorazit, pro ty, co se zúčastnili a na chuťový zážitek nemohou zapomenout, ale i pro ty, co se teprve chystají, máme tipy, jak si festivalová menu snadno připravit doma i bez zkušených šéfkuchařů.
Festival Jídlo z blízka probíhá v Brně do 31. července. Osmnáct vybraných brněnských restaurací nabízí tříchodová menu, která jsou složená výhradně z čerstvých sezonních surovin od lokálních zemědělců a producentů. Každý chod je spárován s vínem, které vybral sommeliér Branko Černý z nabídky moravských vinařů.
Kromě toho si organizátoři připravili doprovodný program, na kterém máte šanci povečeřet se známými šéfkuchaři a přiučit se něco z jejich umění. V nabídce jsou workshopy přípravy domácích těstovin, pečiva nebo poctivé kuchyně našich babiček.
Menu z blízka
Jaké suroviny najdete v menu z blízka? Šéfkuchaři hojně využívají telecí, jehněčí a hovězí maso i ryby, do předkrmů použili sýry a do hlavních chodů přidali čerstvé houby. Ve spoustě dezertů najdete jahody a mák. Pro všechny, kteří chutě této sezony milují stejně jako my, jsme vybrali několik receptů se surovinami, jež nyní kralují zahradám.
Recepty z blízka
Jako předkrm zkuste salát s grilovaným kozím sýrem, který ve větším množství můžete podávat i jako hlavní chod. To samé platí u carpaccia z opečeného hovězího, které doplňuje křenová smetana. Po dešti zalovte v houštinách lesů a z houbového úlovku uvařte kulajdu. K hlavnímu chodu připravte jehněčí kýtu ovoněnou česnekem a tymiánem nebo telecí roládu s novými bramborami. V teplých dnech zkuste něco lehčího, třeba candáta, jednoduše pečeného v solné krustě. Sezonní menu perfektně zakončíte jahodovými koláčky ‚naopak‘ nebo osvěžující medovo-makovou zmrzlinou.