Čokoláda. Úžasná pochoutka i přísada, která jídlům, ať sladkým, či slaným, dává neopakovatelnou chuť a sílu.
Ach, ten slastný pocit, kdy se čokoláda pomalu rozpouští na jazyku a vy cítíte její silnou, hříšnou chuť. Kdy jinde než v únoru, měsíci, ve kterém slaví svátek zamilovaní, si ji dopřávat. Plnými doušky, hrstmi, lžičkami či lžícemi. Čokolády není nikdy dost. Milujeme ji v dezertech, horkých nápojích, ve zmrzlině i jako zdobení na pohárech. Kdo se nebojí experimentovat, nejspíš již zjistil, že čokoláda či kvalitní holandské kakao umějí podpořit chuť hovězího masa. Hodí se proto také k roštěnkám či do guláše.
Čokoládové know-how
V obchodě vybírejte čokoládu nejen podle obsahu kakaové hmoty, ale také podle původu a kvality čokoládových bobů. Směrodatná je chuť čokolády. Pokud vašemu jazyku nelahodí, ani vysoký podíl kakaa ji nezachrání.
Při přípravě čokoládových dezertů často přichází ke slovu její rozpouštění. Nejšetrněji ji rozpustíte ve vodní lázni. Čokoládu nalámanou na menší kousky vložte do teplovzdorné misky a postavte ji nad hrnec s mírně bublající vodou. Miska se nesmí dotýkat hladiny. Čokoláda se začne rychle tavit, občas ji promíchejte, až získáte hladkou hmotu. Nejste si jisti? Podívejte se na podrobný návod krok za krokem.
Hříšně dobré čokoládové dezerty
Připravte je k Valentýnu nebo jen tak. Z lásky či pro radost. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší.
- Čokoládová pěna
- Dvojnásobně čokoládové semifreddo
- Čokoládové bábovičky
- Vláčné čokoládové brownies
- Horký čokoládový dortík