Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.
Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Více než hodinu 10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9947 kcal
Bílkoviny 132 g
Sacharidy 609 g
Tuky 614 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle nádherný a přitom poměrně snadný dezert je vlastně zmražená čokoládová pěna. Přípravu si můžete rozfázovat, aby na den D zbyly jen závěrečné úpravy.

Suroviny

čokoláda 450 g
s vysokým obsahem kakaové hmoty (70%)
máslo 300 g
pokojové teploty, nakrájené na kostky
krupicový cukr 200 g
bílek 6 ks
ze středně velkých vajec
kakao 50 g
smetana 470 ml
višňovice 500 ml
třešně 550 g
vypeckovené, možno použít i kompotované
hnědý cukr 100 g
mascarpone 10 PL
Až měsíc předem:

1. Čokoládu nalámejte a s polovinou másla vložte do misky, buď kovové, nebo z varného skla. Postavte ji na hrnec, v němž se jemně vaří voda, tak, aby se dno misky nedotýkalo hladiny. Působením horké páry se čokoláda s máslem rozpustí. Promíchejte v hladkou hmotu a nechte trochu vychladnout.

2. Dvě formy na biskupský chlebíček o objemu 1,7 l  vyložte potravinářskou fólií. Ve velké míse ušlehejte elektrickým šlehačem dohladka zbytek másla s 200 g cukru. S kakaem vymíchejte dohladka.

3. Ušlehejte smetanu do polotuha (když vytáhnete metlu, špičky šlehačky se ohýbají); na tento dezert je lepší smetanu nepřešlehat. V jiné nádobě zpracujte bílky také na polotuhý sníh.

4. Vmíchejte do kakaové hmoty 120 ml griotky a vychladlou čokoládu s máslem. Přidejte třešně, šlehačku a nakonec sníh. Rovnoměrně promíchejte. Vlijte do forem a trochu jimi poklepejte, aby se směs stejnoměrně rozprostřela. Vložte do mrazáku. (Terina potřebuje mrazit aspoň jednu noc, připravujete-li ji s menším předstihem.)

Den předem:
5. Zbytek griotky a 100 g cukru vlijte do malého kastrolu s těžkým dnem a přiveďte k varu. Zredukujte objem zhruba na třetinu a nechte vychladnout.

6. Vyjměte terinu z mrazáku a vyklopte ji na prkýnko. Formu vyložte novou fólií. Až terina trochu povolí (trvá to asi patnáct minut), ostrým nožem ji nakrájejte na deset dílů. Ty zabalte do pečicího papíru, uložte zpátky do formy, přikryjte a vložte do mrazáku. (Dokončujete-li dezert s menším časovým předstihem, měl by teď pobýt v mrazáku aspoň hodinu.)

V den D, hodinu před servírováním:
Přemístěte do ledničky. Na každý talířek dejte lžíci mascarpone, na něj položte čokoládový plátek a pokapejte jej sirupem.
Náklady na 1 osobu cca: 50 Kč

Tip Apetitu:
Čokoládová terina je variantou domácí zmrzliny. Jako každý mražený dezert se dá připravit i značnou dobu předem, což je při velké svatební hostině obrovská výhoda. Podle druhu  čokolády, případně sezonního ovoce získáte různé chuťové nuance.

Komentáře

Anonym

Recept se nachází v č.5/05, str.38

Apetit magazín

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?
  • Jak na to

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?

Matkeřským stromem brazilských para ořechů je juvie ztepilá. Roste v dalekých deštných pralesích jižní Ameriky. Velká exotická jádra bývají součástí ořechových a ovocných směsí. Para ořechy jsou bohaté na zdraví prospěšné látky. Kolik...
Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit