Tenhle nádherný a přitom poměrně snadný dezert je vlastně zmražená čokoládová pěna. Přípravu si můžete rozfázovat, aby na den D zbyly jen závěrečné úpravy.
Suroviny
Postup
Dvě formy na biskupský chlebíček o objemu 1,7 l vyložte potravinářskou fólií. Ve velké míse ušlehejte elektrickým šlehačem dohladka zbytek másla s 200 g cukru. S kakaem vymíchejte dohladka.
Ušlehejte smetanu do polotuha (když vytáhnete metlu, špičky šlehačky se ohýbají); na tento dezert je lepší smetanu nepřešlehat. V jiné nádobě zpracujte bílky také na polotuhý sníh.
Vmíchejte do kakaové hmoty 120 ml griotky a vychladlou čokoládu s máslem. Přidejte třešně, šlehačku a nakonec sníh. Rovnoměrně promíchejte. Vlijte do forem a trochu jimi poklepejte, aby se směs stejnoměrně rozprostřela. Vložte do mrazáku. (Terina potřebuje mrazit aspoň jednu noc, připravujete-li ji s menším předstihem.)
Den předem:
Zbytek griotky a 100 g cukru vlijte do malého kastrolu s těžkým dnem a přiveďte k varu. Zredukujte objem zhruba na třetinu a nechte vychladnout.
Vyjměte terinu z mrazáku a vyklopte ji na prkýnko. Formu vyložte novou fólií. Až terina trochu povolí (trvá to asi patnáct minut), ostrým nožem ji nakrájejte na deset dílů. Ty zabalte do pečicího papíru, uložte zpátky do formy, přikryjte a vložte do mrazáku. (Dokončujete-li dezert s menším časovým předstihem, měl by teď pobýt v mrazáku aspoň hodinu.)
V den D, hodinu před servírováním:
Přemístěte do ledničky. Na každý talířek dejte lžíci mascarpone, na něj položte čokoládový plátek a pokapejte jej sirupem.
Tip Apetitu:
Čokoládová terina je variantou domácí zmrzliny. Jako každý mražený dezert se dá připravit i značnou dobu předem, což je při velké svatební hostině obrovská výhoda. Podle druhu čokolády, případně sezonního ovoce získáte různé chuťové nuance.
Komentáře