Oslaďte mamince život rychlým dezertem

Oslaďte mamince život rychlým dezertem
ZDROJ: Unsplash
sdílet:
Den matek, který připadá první květnovou neděli, slavili již ve staří Řekové. Ti uctívali bohyni Rhéiu, matku bohů. Dnešek je tedy skvělou příležitostí k tomu dopřát maminkám jejich božskou chvilku. Zapomeňte na řezané květiny, parfémy nebo bižuterii, připravte jí božsky dobrý dezert. Máme pro vás 4 recepty, které potěší celou rodinu.

Obdobné svátky najdeme po celém světě napříč historií. V Anglii se již v 16. století oslavoval den matek pod názvem Mateřská neděle či Neděle matek a připadal na předvelikonoční období. Myšlenka na svátek matek v mezinárodním měřítku vznikla na počátku 20. století a stojí za ní Američanka Anna Jarvis, která zasvětila život boji za práva matek. Pevné datum bylo vyhlášeno až v roce 1914 americkým prezidentem Woodrowem Wilsonem. Do Československa pronikl Den matek v roce 1923 zásluhou Alice Masarykové, dcery tehdejšího československého prezidenta Tomáše Garrique Masaryka.

1 Mug cake

Rychlý dezert z hrníčku pochází  z USA, kde se stal velmi populárním. Základ tvoří mouka, cukr, kakao, vejce, mléko, olej a prášek do pečiva. Ingredience se promíchají rovnou v hrníčku a vloží na pár minut do mikrovlnky nebo vyhřáté trouby. K základním surovinám můžete přidat vše, co má maminka ráda. Kousky čokolády, ořechy nebo vanilku. Mug cake můžete ozdobit čerstvým ovocem, kompotem, šlehačkou či zmrzlinou.

[[nid:38545]]

2 Zabaglione

Spojení lehkého krému a sladkého vína nalezneme v zabaglione, na kterém si Italové pochutnávali již v 15. století. Jeho příprava je velice snadná, veškerý trik tkví v mrštném zápěstí a metličce. Potřebovat budete sladké víno marsala, nahradit jej však můžete dobrým sherry nebo sektem. Dále si připravte žloutky a cukr. Tradičně se zabaglione servíruje ve sklenicích na koktejly či víno, pro větší chuťový zážitek můžete přidat čerstvé ovoce, ricottu, sušenky nebo čokoládu.

Zabaglione: mimořádně nadýchaný dezert

Více

3 Brownies

Má vaše maminka ráda čokoládu? Pak ji jistě potěšíte tímto bohatě čokoládovým dezertem. Jeho příprava je snadná a upečený je do 25 minut. Nezaměnitelná chuť tkví ve výběru surovin, ze kterých brownies připravíte. U brownies platí dvojnásobně, že méně (pečení) je více. Dopékají se ještě chvilku poté, co je vyjmete z trouby – a když těsto ve středu zůstane částečně tekuté, jen to dezertu přidá na chuti, šťavnatosti a neodolatelnosti.

4 Pohár plný dobrot

Jak vyčarovat dezert během pár minut a na míru maminčiným chutí?  Vyberte si dostatečně velikou sklenici, čeká vás vrstvení. Ideálně by se v něm mělo objevit něco krémového, něco křupavého a něco ovocného. K vytvoření krémové vrstvy poslouží šlehačka, mascarpone, jogurt, tvaroh či ricotta. s trochou cukru. Krém můžete vylepšit skořicí, vanilkou, nastrouhanou citronovou kůrou či maminčiným oblíbeným likérem. Použít může ovoce v jakékoli podobě - čerstvé, kompotované i zamražené. Díky ovoci pohár získá nejen na chuti, ale i na barevnosti. Křupavý rozměr poháru dodá müsli, granola, pražené ořechy či sušenky.

Pod článkem naleznete další snadné dezerty, kterými můžete maminku překvapit.

Autor: Hana Kovaříková

Obchod Apetit