0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Oslaďte mamince život rychlým dezertem. I bleskový zákuskem jí uděláte radost

Oslaďte mamince život rychlým dezertem
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Den matek, který připadá první květnovou neděli, slavili již ve staří Řekové. Ti uctívali bohyni Rhéiu, matku bohů. Dnešek je tedy skvělou příležitostí k tomu dopřát maminkám jejich božskou chvilku. Zapomeňte na řezané květiny, parfémy nebo bižuterii, připravte jí božsky dobrý dezert. Máme pro vás 4 recepty, které potěší celou rodinu.

Obdobné svátky najdeme po celém světě napříč historií. V Anglii se již v 16. století oslavoval den matek pod názvem Mateřská neděle či Neděle matek a připadal na předvelikonoční období.

  • Myšlenka na svátek matek v mezinárodním měřítku vznikla na počátku 20. století a stojí za ní Američanka Anna Jarvis, která zasvětila život boji za práva matek.
  • Pevné datum bylo vyhlášeno až v roce 1914 americkým prezidentem Woodrowem Wilsonem.
  • Do Československa pronikl Den matek v roce 1923 zásluhou Alice Masarykové, dcery tehdejšího československého prezidenta Tomáše Garrique Masaryka.

1. Mug cake

Rychlý dezert z hrníčku pochází  z USA, kde se stal velmi populárním. Základ tvoří mouka, cukr, kakao, vejce, mléko, olej a prášek do pečiva.

  • Ingredience se promíchají rovnou v hrníčku a vloží na pár minut do mikrovlnky nebo vyhřáté trouby.
  • K základním surovinám můžete přidat vše, co má maminka ráda. Kousky čokolády, ořechy nebo vanilku.
  • Mug cake můžete ozdobit čerstvým ovocem, kompotem, šlehačkou či zmrzlinou.

2. Zabaglione

Spojení lehkého krému a sladkého vína nalezneme v zabaglione, na kterém si Italové pochutnávali již v 15. století. Jeho příprava je velice snadná, veškerý trik tkví v mrštném zápěstí a metličce.

  • Potřebovat budete sladké víno marsala, nahradit jej však můžete dobrým sherry nebo sektem. Dále si připravte žloutky a cukr.
  • Tradičně se zabaglione servíruje ve sklenicích na koktejly či víno, pro větší chuťový zážitek můžete přidat čerstvé ovoce, ricottu, sušenky nebo čokoládu.

3. Brownies

Má vaše maminka ráda čokoládu? Pak ji jistě potěšíte tímto bohatě čokoládovým dezertem. Jeho příprava je snadná a upečený je do 25 minut.

  • Nezaměnitelná chuť tkví ve výběru surovin, ze kterých brownies připravíte.
  • U brownies platí dvojnásobně, že méně (pečení) je více. Dopékají se ještě chvilku poté, co je vyjmete z trouby – a když těsto ve středu zůstane částečně tekuté, jen to dezertu přidá na chuti, šťavnatosti a neodolatelnosti.

4. Pohár plný dobrot

Jak vyčarovat dezert během pár minut a na míru maminčiným chutí?  Vyberte si dostatečně velikou sklenici, čeká vás vrstvení. Ideálně by se v něm mělo objevit něco krémového, něco křupavého a něco ovocného. 

  • K vytvoření krémové vrstvy poslouží šlehačka, mascarpone, jogurt, tvaroh či ricotta. s trochou cukru.
  • Krém můžete vylepšit skořicí, vanilkou, nastrouhanou citronovou kůrou či maminčiným oblíbeným likérem.
  • Použít může ovoce v jakékoli podobě - čerstvé, kompotované i zamražené. Díky ovoci pohár získá nejen na chuti, ale i na barevnosti. Křupavý rozměr poháru dodá müsli, granola, pražené ořechy či sušenky.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Hana Kovaříková

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč