0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Horký čokoládový dortík - láva cake

Horký čokoládový dortík
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Horký čokoládový dortík - láva cake

3.9 / 5. Počet hodnocení: 44
Do 20 minut Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4108 kcal
Bílkoviny 106 g
Sacharidy 350 g
Tuky 253 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Čokoládový dortík a v něm horký krém. Zabořte lžičku!

Suroviny

máslo 55 g
+ na vymazání formiček
krupicový cukr 85 g
kondenzované mléko 170 g
slazené
vejce 4 ks
sůl 1 špetka
vanilkový extrakt 1 ČL
káva instantní 1 PL
granulky (my použili Nescafé espresso), rozpuštěné v 1 lžíci vroucí vody
tmavá čokoláda 350 g
rozpuštěná
mouka pšeničná hladká 85 g
moučkový cukr
na poprášení
smetana ke šlehání
či vanilková zmrzlina k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 200 °C a vložte do ní velký plech. V míse utřete do pěny máslo s cukrem. Potom zašlehejte mléko.

2

Vejce zlehka prošlehejte se špetkou soli, vanilkovým extraktem a kávou.

3

Přidejte rozpuštěnou čokoládu a důkladně promíchejte. Přidejte do mísy k mléčné směsi, poprašte moukou a rozmíchejte dohladka.

4

Rozdělte těsto do šesti vymazaných formiček o objemu 150 ml (mohou to být i porcelánové hrnky, jen by se neměly nahoře zužovat).

5

Dejte je na plech do trouby a pečte 10–12 minut (doba záleží na miskách – kovové nebo menší potřebují méně času).

6

Vyjměte, nechte minutu stát a pak nožem oddělte od okrajů a vyklopte na talířky. Poprašte moučkovým cukrem. Dortíky můžete podávat se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou, báječné jsou i samotné.

NĚCO NAVÍC

  • Možná se vám napoprvé nepovede vybalancovat dobu pečení, ale i popraskaný dortík chutná lahodně. Pokud si nemůžete dovolit chybu, upečte nejdřív jeden a podle něj upravte pečení u zbývajících pěti.
  • Hladká mouka 00 je bohatá na lepek, a je proto lepší na pečení. Z některých supermarketů bohužel vymizela, protože je o pár korun dražší než obyčejná, ale doporučujeme po ní zapátrat.
  • Čokoládu kupte co nejkvalitnější, projeví se to na chuti dortíku. Měla by obsahovat aspoň 60 % kakaové hmoty.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/1

Apetit magazín

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?
  • Zdraví a výživa

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?

Chléb v nejrůznějších podobách provází lidský jídelníček od pradávna. Protože ho lze snadno a levně připravit, navíc je jeho použití všestranné a univerzální, stal se základní potravinou a důležitým pokrmem mnoha lidí po celém světě. S...
KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč