Čokoládový dortík a v něm horký krém. Zabořte lžičku!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200 °C a vložte do ní velký plech. V míse utřete do pěny máslo s cukrem. Potom zašlehejte mléko.
Vejce zlehka prošlehejte se špetkou soli, vanilkovým extraktem a kávou.
Přidejte rozpuštěnou čokoládu a důkladně promíchejte. Přidejte do mísy k mléčné směsi, poprašte moukou a rozmíchejte dohladka.
Rozdělte těsto do šesti vymazaných formiček o objemu 150 ml (mohou to být i porcelánové hrnky, jen by se neměly nahoře zužovat).
Dejte je na plech do trouby a pečte 10–12 minut (doba záleží na miskách – kovové nebo menší potřebují méně času).
Vyjměte, nechte minutu stát a pak nožem oddělte od okrajů a vyklopte na talířky. Poprašte moučkovým cukrem. Dortíky můžete podávat se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou, báječné jsou i samotné.
NĚCO NAVÍC
- Možná se vám napoprvé nepovede vybalancovat dobu pečení, ale i popraskaný dortík chutná lahodně. Pokud si nemůžete dovolit chybu, upečte nejdřív jeden a podle něj upravte pečení u zbývajících pěti.
- Hladká mouka 00 je bohatá na lepek, a je proto lepší na pečení. Z některých supermarketů bohužel vymizela, protože je o pár korun dražší než obyčejná, ale doporučujeme po ní zapátrat.
- Čokoládu kupte co nejkvalitnější, projeví se to na chuti dortíku. Měla by obsahovat aspoň 60 % kakaové hmoty.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Připravte si s námi návykové dezerty z plechovky aneb salko v akci(21 receptů)
- Horké dezerty: zahřejte se sladkou tečkou(39 receptů)