Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Horký čokoládový dortík - láva cake
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 70
Do 45 minut Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4108 kcal
Bílkoviny 106 g
Sacharidy 350 g
Tuky 253 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Čokoládový dortík a v něm horký krém. Důležité je vychytat optimální délku pečení, avšak i na to máme tip. Kvalitní ingredience, správná doba pečení a pak už jen zabořit lžičku, to je tajemství celého receptu. Užijte si ‚láva cake‘ v celé jeho čokoládové kráse.

Suroviny

+ na vymazání formiček
slazené
vejce 4 ks
velká
sůl 1 špetka
vanilkový extrakt 1 ČL
káva instantní 1 PL
granulky (my použili Nescafé espresso), rozpuštěné v 1 lžíci vroucí vody
tmavá čokoláda 350 g
rozpuštěná
na poprášení
či vanilková zmrzlina k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 200 °C a vložte do ní velký plech. V míse utřete do pěny máslo s cukrem. Potom zašlehejte kondenzované mléko.

2

Vejce zlehka prošlehejte se špetkou soli, vanilkovým extraktem a kávou.

3

Přidejte rozpuštěnou čokoládu a důkladně promíchejte. Přidejte do mísy k mléčné směsi, poprašte moukou a rozmíchejte dohladka.

4

Rozdělte těsto do šesti vymazaných formiček o objemu 150 ml (mohou to být i porcelánové hrnky, jen by se neměly nahoře zužovat).

5

Dejte je na plech do trouby a pečte 10–12 minut (doba záleží na miskách – kovové nebo menší potřebují méně času).

6

Vyjměte, nechte minutu stát a pak nožem oddělte od okrajů a vyklopte na talířky. Poprašte moučkovým cukrem. Dortíky můžete podávat se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou, báječné jsou i samotné.

NĚCO NAVÍC

  • Možná se vám napoprvé nepovede vybalancovat dobu pečení, ale i popraskaný dortík chutná lahodně. Pokud si nemůžete dovolit chybu, upečte nejdřív jeden a podle něj upravte pečení u zbývajících pěti.
  • Hladká mouka 00 je bohatá na lepek, a je proto lepší na pečení. Z některých supermarketů bohužel vymizela, protože je o pár korun dražší než obyčejná, ale doporučujeme po ní zapátrat.
  • Čokoládu kupte co nejkvalitnější, projeví se to na chuti dortíku. Měla by obsahovat aspoň 60 % kakaové hmoty.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/1

Apetit magazín