Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Do hodiny Snadné 16 kostek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4825 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 439 g
Tuky 304 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hledáte univerzální dezert, který uspokojí sladké touhy a budete ho mít upečený rychle a bez námahy? Právě jste ho našli.

Suroviny

máslo 180 g
tmavá čokoláda 180 g
mouka pšeničná hladká 80 g
kakao 40 g
bílá čokoláda 50 g
mléčná čokoláda 50 g
vejce 3 ks
velká
krupicový cukr 270 g

1Máslo nakrájejte na menší kousky a vsypte je do misky. Přidejte tmavou čokoládu, rozlámanou na kousky. Malý kastrol naplňte do třetiny horkou vodou a misku na něj posaďte tak, aby se dnem nedotýkala hladiny. Na velmi mírném plameni a za občasného promíchání zahřívejte, až se máslo i čokoláda rozpustí. Misku můžete také přetáhnout potravinářskou fólií a na dvě minuty vložit do mikrovlnky nastavené na nejvyšší stupeň. Rozpuštěnou směs sejměte z ohně a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

2Mezitím dejte mřížku v troubě na střední pozici a troubu zapněte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Dno pekáčku vyložte pečicím papírem, případně pod něj vložte alobalové ucho (viz Mikovy osvědčené tipy). Mouku a kakao vsypte do jemného cedníku nebo síta a poklepáváním prosijte do mísy, aby se sypké přísady promísily a zbavily hrubších kousků.

3Na pracovní ploše, válu nebo prkénku nasekejte mléčnou i bílou čokoládu na kousky; nejdřív zatlačte na špičku nože (měl by být ostrý a těžký) a až pak na celou délku ostří. Špičku udržujte pokud možno na stejném místě a sekejte vějířovitým pohybem. Perfekcionisté můžou ještě otočit prkénko o devadesát stupňů a snažit se o úhledné kostičky.

4Vejce rozklepněte do misky a přisypte k nim cukr. Elektrickým šlehačem nebo metlou šlehejte tak dlouho, až směs napění a vypadá jako mléčný koktejl (elektrickému šlehači to trvá tři až osm minut, záleží na výkonnosti motoru). Že jste dosáhli cíle, poznáte podle toho, že hmota zesvětlá a zdvojnásobí svůj objem. Anebo nadzdvihněte metly a pramínkem směsi, který z nich stéká, pokapejte hmotu v misce; ,čáry’ by měly být na povrchu vteřinu nebo dvě viditelné.

5Na vaječnou hmotu teď nalijte vychladlou hmotu čokoládovou a spojte je: lehce je promíchejte plastovou nebo gumovou špachtlí. Vnořte ji u jedné stěny do směsi a prohrábněte ke druhé straně; pak ji zanořte ve středu, jako kdybyste kreslili osmičku. Pokračujte v mísení osmičkovým pohybem, až je hmota víceméně stejnoměrně matně hnědá; občas mísu otočte. Účelem je směsi spojit, ale neuvolnit z vaječné hmoty vešlehaný vzduch, proto buďte při míchání pozorní, ba něžní.

6Nad mísou s čokoládovou směsí podržte cedník či síto a prosijte na ni ještě jednou mouku s kakaem tak, abyste povrch pokryli co nejrovnoměrněji. Znovu použijte špachtli a oblíbený pohyb do osmičky a začněte sypkou směs spojovat s tekutou. Zpočátku to možná bude vypadat suše a prašně, ale při troše trpělivosti začne za chvíli vznikat to správné těsto na brownies: vlhké a správně ‚patlavé‘. V tu chvíli přestaňte míchat, jen zapracujte kousky bílé i mléčné čokolády: pokud možno stejnoměrně je v těstě rozptylte.

7Těsto vlijte do formy. Nezapomeňte mísu úplně vyškrabat; nejlépe to jde plastovou stěrkou. Uhlaďte těsto tak, aby mělo všude zhruba stejnou výšku. Formu vložte do předehřáté trouby; po pětadvaceti minutách povytáhněte mřížku a trochu pekáčkem zatřeste. Pokud se dezert ve středu ještě chvěje, zase troubu zavřete a pečte ještě pět minut. Hotovo je, když povrch připomíná lesklý papír a strany moučníku se odtahují od stěn formy. Pak můžete dílo vyjmout z trouby.

8Nechte upečený moučník v pekáčku až do úplného vychladnutí; pak brownies pomocí alobalu vyjměte, nakrájete na čtvrtky, každou ještě na čtyři čtverečky a nakonec – jestliže se nechcete úplně ‚sjet’ čokoládou – překrojte čtvereček ještě na trojúhelník. Předpokládám, že po ochutnávání hned začnete zadělávat další várku, ale i tak je užitečné vědět, že brownies vydrží v chladničce čtrnáct dní a v mrazáku i déle než měsíc. Tedy pokud je tam uložíte do nějaké bezpečné skrýše...

Tip Apetitu:
■ Průzkum supermarketů potvrdil, že nabídka skvělých (a pro brownies jako stvořených) čokolád utěšeně roste. Lindt, který dodává na trh tmavou čokoládu s obsahem 70, 80, 85 a dokonce 99 procent kakaové hmoty, nabízí i čokolády nejrůzněji ochucené, třeba pomerančovou esencí. Když je přidáte do těsta, obohatíte tak brownies o další chuťové tóny. 100 g stojí 80 až 100 Kč (záleží na druhu), k mání jsou běžně v obchodech.

■ Přírodním třtinovým cukrem je slazena čokoláda oblíbené francouzské značky Fauchon, která je u nás novinkou (100 g za 130 Kč, specializované obchody).

■ Příznivci bio kvality uvítají čokoládu Rapunzel (100 g/65 Kč, v obchodech a koutcích zdravé výživy) z chemicky neošetřených kakaovníků, slazenou třtinovým cukrem. Díky značkám Bjorg (100 g /90 Kč), Schneekoppe 100 g/60 Kč) a Frankonia (100 g/55 Kč), slazeným fruktózou, si na brownies pochutnají i diabetici.

Mikovy osvědčené tipy:
■ Jak brownies snadno vyjmout: Širší pruh alobalu položte a vytvarujte podle dna formy tak, aby trochu přečníval přes okraje. Vložte pečicí papír a okraje formy včetně alobalu potřete máslem.

■ Při ,testu upečenosti‘ pomocí špejle mějte na paměti, že ulpělé drobečky musí být u brownies na rozdíl od buchet či koláčů vlhké.

■ U brownies platí dvojnásobně, že méně (pečení) je více. Dopékají se ještě chvilku poté, co je vyjmete z trouby – a když těsto ve středu zůstane částečně tekuté, jen to dezertu přidá na chuti a půvabu.

Další recept na brownies naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/5

Komentáře

Anonym

Recept je opravdu super, jelikoz je ale dost hutny, podavam ho s kopeckem vanilkove zmrzliny a se zavarenymi brusinkami a vysledek byl dokonaly

Anonym

opravdova cokoladova slast pro ty nejmlsnejsi jazycky-proste jedna s nejdelikatnejsich lahudek co jsem kdy jedla

Anonym

poprvý sem je ochutnla v americe a teď si je dělám fakt často.Sou ůžasný,není divu že má spuusta američanů problémy s nadváhou:D jsou sladký jak cecek

Anonym

Tak jsem vyzkoušela receptík a je to opravdu výborné..jen jsem podcenila zřejmě velikost pekáčku a máme to dost nízké,ale chut výborná..tak propříště!

Anonym

Pekla jsem v klasické kulaté 28 cm, je skvostný, uvnitř lehce tekutý...super kalorická bombaaa:-) Díky.

Anonym

Neuvěřitelně skvělé cukrovíčko!!! Ách... :o)

Anonym

Vyrábím zásadně po Vánocích, kdy se sejdou mraky čokládek, figurek, višní v čokoládě, nuget a dalšího...v základu ale doporučuju se striktně držet čokolády s vysokým podílem kakaové hmoty a holandského kakaa...a pak už místo kousků jenom bílé čokolády, krájím, mixuji a přidávám právě ty "sešlé se" zbytky..dotáhnu kůrou a dužinou z 1/2 pomeranče a 1/2 mandarinky (pak se totiž nemusíte bát, že přepečete a výsledek bude příliš suchý)...finále má pokaždé trošku jinou chuť a pokaždé na mě z celého plechu zbyde sotva jeden trojúhelníček...

Anonym

Tento recept na brownies mam uz lety vyzkouseny. Je uzasny a vzdy s nim zaboduji. Pouze vynechavam kousky mlecne a bile cokolady, jelikoz mi to prijde jako noseni drivi do lesa a narusuje to tim jeho ojedinelou vlacnost. Tento moucnik se stal uz neodmyslitelnou soucasti kazde akce ci oslavy. Jen tak dal a vice takovychto receptu :-}

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit