Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Brownies
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 164
Do 75 minut Snadné 16 kostek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4825 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 439 g
Tuky 304 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Brownies je univerzální dezert, který uspokojí sladké touhy a budete ho mít upečený rychle a bez námahy. Právě jste našli recept na vláčné brownies, které potěší každého milovníka čokolády. Navíc jim sluší maliny i oříšky. Americké brownies neznají hranic!

Suroviny

máslo 180 g
+ 5 g na vymaštění formy
tmavá čokoláda 180 g
alespoň 70 %
kakao 40 g
kvalitní
vejce 3 ks
velká
přírodní

Postup

1

Máslo nakrájejte na menší kousky a vsypte je do misky. Přidejte tmavou čokoládu, rozlámanou na kousky.

2

Malý kastrol naplňte do třetiny horkou vodou a misku na něj posaďte tak, aby se dnem nedotýkala hladiny. Na velmi mírném plameni a za občasného promíchání zahřívejte, až se máslo i čokoláda rozpustí. Misku můžete také přetáhnout potravinářskou fólií a na dvě minuty vložit do mikrovlnky nastavené na nejvyšší stupeň.

3

Rozpuštěnou směs sejměte z ohně a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

4

Mezitím dejte mřížku v troubě na střední pozici a troubu zapněte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Dno pekáčku vyložte pečicím papírem, případně pod něj vložte alobalové ucho (viz Mikovy osvědčené tipy).

5

Mouku a kakao vsypte do jemného cedníku nebo síta a poklepáváním prosijte do mísy, aby se sypké přísady promísily a zbavily hrubších kousků.

6

Na pracovní ploše, válu nebo prkénku nasekejte mléčnou i bílou čokoládu na kousky; nejdřív zatlačte na špičku nože (měl by být ostrý a těžký) a až pak na celou délku ostří. Špičku udržujte pokud možno na stejném místě a sekejte vějířovitým pohybem. Perfekcionisté můžou ještě otočit prkénko o devadesát stupňů a snažit se o úhledné kostičky.

7

Vejce rozklepněte do misky a přisypte k nim cukr. Elektrickým šlehačem nebo metlou šlehejte tak dlouho, až směs napění a vypadá jako mléčný koktejl (elektrickému šlehači to trvá tři až osm minut, záleží na výkonnosti motoru). Že jste dosáhli cíle, poznáte podle toho, že hmota zesvětlá a zdvojnásobí svůj objem. Anebo nadzdvihněte metly a pramínkem směsi, který z nich stéká, pokapejte hmotu v misce; ,čáry’ by měly být na povrchu vteřinu nebo dvě viditelné.

8

Na vaječnou hmotu teď nalijte vychladlou hmotu čokoládovou a spojte je: lehce je promíchejte plastovou nebo gumovou špachtlí. Vnořte ji u jedné stěny do směsi a prohrábněte ke druhé straně; pak ji zanořte ve středu, jako kdybyste kreslili osmičku.

9

Pokračujte v mísení osmičkovým pohybem, až je hmota víceméně stejnoměrně matně hnědá; občas mísu otočte. Účelem je směsi spojit, ale neuvolnit z vaječné hmoty vešlehaný vzduch, proto buďte při míchání pozorní, ba něžní.

10

Nad mísou s čokoládovou směsí podržte cedník či síto a prosijte na ni ještě jednou mouku s kakaem tak, abyste povrch pokryli co nejrovnoměrněji. Znovu použijte špachtli a oblíbený pohyb do osmičky a začněte sypkou směs spojovat s tekutou. Zpočátku to možná bude vypadat suše a prašně, ale při troše trpělivosti začne za chvíli vznikat to správné těsto na brownies: vlhké a správně ‚patlavé‘. V tu chvíli přestaňte míchat, jen zapracujte kousky bílé i mléčné čokolády: pokud možno stejnoměrně je v těstě rozptylte.

11

Těsto vlijte do formy. Nezapomeňte mísu úplně vyškrabat; nejlépe to jde plastovou stěrkou. Uhlaďte těsto tak, aby mělo všude zhruba stejnou výšku. Formu vložte do předehřáté trouby; po pětadvaceti minutách povytáhněte mřížku a trochu pekáčkem zatřeste. Pokud se dezert ve středu ještě chvěje, zase troubu zavřete a pečte ještě pět minut. Hotovo je, když povrch připomíná lesklý papír a strany moučníku se odtahují od stěn formy. Pak můžete dílo vyjmout z trouby.

12

Nechte upečený moučník v pekáčku až do úplného vychladnutí; pak brownies pomocí alobalu vyjměte, nakrájete na čtvrtky, každou ještě na čtyři čtverečky a nakonec – jestliže se nechcete úplně ‚sjet’ čokoládou – překrojte čtvereček ještě na trojúhelník. Předpokládám, že po ochutnávání hned začnete zadělávat další várku, ale i tak je užitečné vědět, že brownies vydrží v chladničce čtrnáct dní a v mrazáku i déle než měsíc. Tedy pokud je tam uložíte do nějaké bezpečné skrýše...

Tip Apetitu:

  • Průzkum supermarketů potvrdil, že nabídka skvělých (a pro brownies jako stvořených) čokolád utěšeně roste. Lindt, který dodává na trh tmavou čokoládu s obsahem 70, 80, 85 a dokonce 99 procent kakaové hmoty, nabízí i čokolády nejrůzněji ochucené, třeba pomerančovou esencí. Když je přidáte do těsta, obohatíte tak brownies o další chuťové tóny. 100 g stojí 80 až 100 Kč (záleží na druhu), k mání jsou běžně v obchodech.
      
  • Přírodním třtinovým cukrem je slazena čokoláda oblíbené francouzské značky Fauchon, která je u nás novinkou (100 g za 130 Kč, specializované obchody).
      
  • Příznivci bio kvality uvítají čokoládu Rapunzel (100 g/65 Kč, v obchodech a koutcích zdravé výživy) z chemicky neošetřených kakaovníků, slazenou třtinovým cukrem. Díky značkám Bjorg (100 g /90 Kč), Schneekoppe 100 g/60 Kč) a Frankonia (100 g/55 Kč), slazeným fruktózou, si na brownies pochutnají i diabetici.


Mikovy osvědčené tipy:

  • Jak brownies snadno vyjmout: Širší pruh alobalu položte a vytvarujte podle dna formy tak, aby trochu přečníval přes okraje. Vložte pečicí papír a okraje formy včetně alobalu potřete máslem.
      
  • Při ,testu upečenosti‘ pomocí špejle mějte na paměti, že ulpělé drobečky musí být u brownies na rozdíl od buchet či koláčů vlhké.
      
  • U brownies platí dvojnásobně, že méně (pečení) je více. Dopékají se ještě chvilku poté, co je vyjmete z trouby – a když těsto ve středu zůstane částečně tekuté, jen to dezertu přidá na chuti a půvabu.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/5

Komentáře

26.01.2020 15:03

Výborný recept na brownies, který sklidil velký úspěch. Místo bílé a mléčné čokolády jsem dala čokoládu s příchutí slaný karamel. Tento update mohu jen doporučit, brownies chutnaly výborně. :-)

28.09.2017 14:50

Tento recept na brownies jsem se dostala az dnes, v minulosti jsem vyzkoušela brownies s Nuttelou. A muzu říct,ze je tento lepsi,není tak sladký a přitom je lahodny, hodne hodne čokoládový,to je pro milovníky čokolády senzační. Pekla jsem ho podle postupu,jen ubrala cukr o 70g a pridala čokoládu 70% o 70g. A výsledek super,pekl se cca 27minut a je krasne "matlavy"uvnitř :) tak jak to ma byt...si myslím....:). Diky

20.10.2009 15:47
vynikající, moc moc moc!!
18.04.2009 03:55
Brownies sem pekla několikrát a vždy se povedly. Je to velice jednoduchy recept. Místo mléčné čokolády používám tu s oříšky...a nakonec doplním vanilkovou zmrzlinou. Je to neuvěřitelně čokoládová mnamka!
20.08.2008 12:43
Tak jsem zkoušela teď o víkendu a musim říct, že fakt výborný. Pro milovníky, hlavně hořké čokolády, naprostá bomba :o) Dala jsem jen 200 g toho přírodního cukru a bylo to sladké tak akorát + jsem ještě přidala lžičku prášku do pečiva.
22.07.2008 18:24
dělala jsem je na oslavu a sklidily až nevídaný úspěch!..kdyby hosté věděli jak jsou jednoduché..:)
15.07.2008 12:46
Tento recept na brownies je opravdu vyborny. Pecu pouze z bio prisad a misto kousku cokolady pridavam 40g jemnych jahlovych vlocek. Brownies jsou potom lehce krupave, ale pritom stale vlacne a jemne navlhle jak to ma byt. Mnamka :)
27.06.2008 13:11
Teda tohle je naprosto neuvěřitelná dobrota. Příprava není nijak složitá, netrvá to dlouho a výsledek je opravdu excelentní. U nás se jistě dlouho neohřejí a zaručeně si jejich upečení v dohledné době zopakuji...:)
28.05.2008 11:06
Tento recept na brownies mam uz lety vyzkouseny. Je uzasny a vzdy s nim zaboduji. Pouze vynechavam kousky mlecne a bile cokolady, jelikoz mi to prijde jako noseni drivi do lesa a narusuje to tim jeho ojedinelou vlacnost. Tento moucnik se stal uz neodmyslitelnou soucasti kazde akce ci oslavy. Jen tak dal a vice takovychto receptu :-}
17.12.2007 23:27
Neuvěřitelně skvělé cukrovíčko!!! Ách... :o)

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...