0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zabaglione: mimořádně nadýchaný dezert

vinny_zabaglione
ZDROJ: vinny_zabaglione
sdílet:
Dezert, jehož hlavní ingrediencí jsou žloutky a sladké víno, se těší nemalé oblibě napříč světem. Příprava zabaglione navíc není vůbec náročná, chce to jen trochu cviku a jakmile dostanete dobu a rychlost šlehání do ruky, přátelé vás budou označovat za italského mistra cukráře a vaše zabaglione budou chtít ochutnat znovu a znovu.

Pohled do historie zabaglione

Historický původ zabaglione je opředen mnoha legendami, z nichž vyplývá jeho vznik okolo 15.–16. století. Již v dávných dobách byla známa bohatá výživová hodnota vajec a zabaglione bylo podáváno jako elixír síly. Tento italský dezert se původně připravoval ze syrových žloutků, dnes už se setkáme se žloutkovou pěnou šlehanou na vodní lázni. Vzhledem k možnosti výskytu různých bakterií v syrových vejcích patří tepelná úprava žloutků ke zdravější a bezpečnější formě konzumace. Proto všechny naše recepty na zabaglione zahrnují právě přípravu nad vodní lázní.

Zabaglione, nebo též zabaione, se často připravuje do skleniček vhodných pro aperitiv a tato vinná žloutková pěna bývá zdobena čerstvým ovocem, šlehačkou nebo vyšlehanými bílky. Servírování je však věcí vkusu i chuti, ozdobit jej můžete třeba italskými sušenkami nebo kvalitní strouhanou čokoládou. 

Pěnu ze šlehaných žloutků nalezneme pod názvem Sabayon i ve francouzském jídelníčku. Italské zabaglione a francouzský sabayon se od sebe neliší jak v ingrediencích, tak ve způsobu přípravy. Existují jen drobné nuance jednotlivých cukrářů nehledě na místo výroby. 

Základem jsou čerstvá vejce a správné víno

Ruku v ruce s čerstvými žloutky jde správně zvolené víno. Tradiční zabaglione je známé sladkým vínem marsala, v alternativní a neméně chutné verzi skvěle vyniká i sherry nebo také sekt. K tradičnímu zabaglione budete potřebovat pouhé tři ingredience: čerstvé žloutky, víno marsala a cukr. My v Apetitu jsme se nechali inspirovat italskými cukráři a připravili jsme pro vás zabaglione v kombinaci s různými ingrediencemi, které nám k nadýchané vinné pěně ladí nejvíce.

Zabaglione s ovocem, sušenkami nebo riccotou

V našich dnešních tipech jsme se zaměřili na různé verze servírování zabaglione, a tak jej můžete vyzkoušet jak ve formě tradičního dezertu, tak jako omáčku k riccotovým nokům.

Pokud jste v italské kavárně ochutnali zabaglione a chcete se domácí přípravou co nejvíce přiblížit právě Italům, vyzkoušejte zabaglione s marsalou a italskými sušenkami biscotti. Chuťově vyvážený duet zahraje na vaši chuťovou notu též kombinace s lesními plody nebo zabaglione s bílými hrozny. Lahodná žloutková vinná pěna však nemusí být pouze samostatným dezertem, ale skvěle podtrhuje také chuť jemných riccotových noků, které ve spojení se zabaglione považujeme za luxusní hlavní chod jako v pravé italské restauraci.

Jste-li fanouškem nadýchaných pěnových dezertů, podívejte se na naše další tipy pod tímto článkem. 

Apetit magazín

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč