Pohled do historie zabaglione
Historický původ zabaglione je opředen mnoha legendami, z nichž vyplývá jeho vznik okolo 15.–16. století. Již v dávných dobách byla známa bohatá výživová hodnota vajec a zabaglione bylo podáváno jako elixír síly. Tento italský dezert se původně připravoval ze syrových žloutků, dnes už se setkáme se žloutkovou pěnou šlehanou na vodní lázni. Vzhledem k možnosti výskytu různých bakterií v syrových vejcích patří tepelná úprava žloutků ke zdravější a bezpečnější formě konzumace. Proto všechny naše recepty na zabaglione zahrnují právě přípravu nad vodní lázní.
Zabaglione, nebo též zabaione, se často připravuje do skleniček vhodných pro aperitiv a tato vinná žloutková pěna bývá zdobena čerstvým ovocem, šlehačkou nebo vyšlehanými bílky. Servírování je však věcí vkusu i chuti, ozdobit jej můžete třeba italskými sušenkami nebo kvalitní strouhanou čokoládou.
Pěnu ze šlehaných žloutků nalezneme pod názvem Sabayon i ve francouzském jídelníčku. Italské zabaglione a francouzský sabayon se od sebe neliší jak v ingrediencích, tak ve způsobu přípravy. Existují jen drobné nuance jednotlivých cukrářů nehledě na místo výroby.
Základem jsou čerstvá vejce a správné víno
Ruku v ruce s čerstvými žloutky jde správně zvolené víno. Tradiční zabaglione je známé sladkým vínem marsala, v alternativní a neméně chutné verzi skvěle vyniká i sherry nebo také sekt. K tradičnímu zabaglione budete potřebovat pouhé tři ingredience: čerstvé žloutky, víno marsala a cukr. My v Apetitu jsme se nechali inspirovat italskými cukráři a připravili jsme pro vás zabaglione v kombinaci s různými ingrediencemi, které nám k nadýchané vinné pěně ladí nejvíce.
Zabaglione s ovocem, sušenkami nebo riccotou
V našich dnešních tipech jsme se zaměřili na různé verze servírování zabaglione, a tak jej můžete vyzkoušet jak ve formě tradičního dezertu, tak jako omáčku k riccotovým nokům.
Pokud jste v italské kavárně ochutnali zabaglione a chcete se domácí přípravou co nejvíce přiblížit právě Italům, vyzkoušejte zabaglione s marsalou a italskými sušenkami biscotti. Chuťově vyvážený duet zahraje na vaši chuťovou notu též kombinace s lesními plody nebo zabaglione s bílými hrozny. Lahodná žloutková vinná pěna však nemusí být pouze samostatným dezertem, ale skvěle podtrhuje také chuť jemných riccotových noků, které ve spojení se zabaglione považujeme za luxusní hlavní chod jako v pravé italské restauraci.
Jste-li fanouškem nadýchaných pěnových dezertů, podívejte se na naše další tipy pod tímto článkem.