Nová registrace Zapomenuté heslo

Co pijí Řekové? Poznejte pálenku ouzo s chutí lékořice

Sabina Jarošová
18. 7. 2014
Ouzo
Börkur Sigurbjörnsson/Flickr

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt?

Co je ouzo?

Tak jako my jsme proslulí slivovicí a Slováci borovičkou, Řekové nedají dopustit na svou pálenku ouzo.

  • Ouzo se vyrábí ze zbytků vinných hroznů. Do destilátu se přidávají aromatické byliny jako anýz, lékořice, skořice, hřebíček, fenykl, koriandr nebo máta. Jedinečná a specifická kombinace bylin dává ouzu jeho nezaměnitelnou chuť.
  • Konkrétní složení se liší výrobce od výrobce, některá ouza jsou aromatičtější, jiná jemnější.
  • Jednotllivá ouza se liší obsahem alkoholu, ten se pohybuje mezi 40–50 %. 

    Jak se ouzo pije?

    Ačkoliv je výrobou a prodejem ouza proslulý hlavně řecký ostrvo Lesbos, nápoj je v Řecku k dostání všude. 

    • Řekové si ouzo nejčastěji vychutnávají v tzv. ouzeries, a to buď samotné, nebo s ledem a vodou v poměru 1:1.
    • Po přidání vody do ouza se uvolní esenciální olej anetol z anýzu a nápoj se mléčně zakalí. Tomuto procesu se říká ouzo efekt.
    • K takto připravenému ouzu Řekové zakusují typické pokrmy středomořské kuchyně jako jsou ryby, kalamáry, sardinky, chobotnice či mušle a nejrůznější saláty. 
    • V jiných podnicích se ouzo podává vychlazené jako aperitiv. V takovém případě se ničím neředí, musí být ale dobře vychlazené.
    • Z ouza se připravují také nejrůznější míchané nápoje. 
    • Ve Francii si pochutnáte na anýzovce pod názvem pastis, v Itálii nese oblíbená pálenka název sambuca, Italové si ji s oblibou přidávají do kávy (correto).

    Kalamáry na ouzu

    > 60 min
    4.9(7x)
    Přečíst recept

    Jak ouzo vzniklo?

    Ouzo prý vynalezli mniši z kláštera na poloosttrově Athos. Řeckou pálenku tsipouro údajně ochutili anýzem, a tak dali vzniknout novému nápoji, ouzu. Tehdy ale destilát svůj název ještě neměl.

    • Název ouzo vznikl zkomolením italského uso Massalia, což znamená „pro použití v Marseille“. Jednalo se o nápis na prvních exportních bednách s destilátem. 
    • Podle jiné legendy název vznikl z tureckého üzüm, což znamená hrozen.
    • Od počátku 19. století, kdy byla vyhlášena řecká nezávislost, je výroba ouza spojena s ostrovem Lesbos, kde sídlí největší producent destilátu –⁠ firma Varvayiannis. 
    • Od roku 2006 nese nápoj ochranou známku EU, díky čemuž jedině destilát vyrobený v Řecku nebo na Kypru může nést označení ouzo.

    Zdroje informací: Britannica, Mashed, GreekReporter

    Sdílet článek

    Alkoholické nápoje Řecká kuchyně Míchané nápoje
      • Gril Rohnson R-250
      • 1279 Kč 1599 Kč
      • -20 %
      • Koupit
      • Pákový kávovar SAGE BES875BSS
      • 12472 Kč 15590 Kč
      • -20 %
      • Koupit
      • Mobilní klimatizace ETA Fresco 0578 90000
      • 5599 Kč 6999 Kč
      • -20 %
      • Koupit
      • Mobilní klimatizace ETA Freezy 1578 90000
      • 6399 Kč 7999 Kč
      • -20 %
      • Koupit
      • Ventilátor sloupový Rohnson R-8110 EcoFlow
      • 2399 Kč 2999 Kč
      • -20 %
      • Koupit
      • Zmrzlinovač Ariete Party Time Ice Cream ART 643
      • 1199 Kč 1599 Kč
      • -25 %
      • Koupit
      • Ochlazovač vzduchu ETA Frost 2568 90000
      • 1759 Kč 2199 Kč
      • -20 %
      • Koupit
      • Gril Rohnson R-2114
      • 559 Kč 699 Kč
      • -20 %
      • Koupit
      • Gril ETA Vital 1162 90000
      • 1039 Kč 1299 Kč
      • -20 %
      • Koupit

    Související články