Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co pijí Řekové? Poznejte pálenku ouzo s chutí lékořice

Ouzo
ZDROJ: Börkur Sigurbjörnsson/Flickr
sdílet:

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt?

Co je ouzo?

Tak jako my jsme proslulí slivovicí a Slováci borovičkou, Řekové nedají dopustit na svou pálenku ouzo.

  • Ouzo se vyrábí ze zbytků vinných hroznů. Do destilátu se přidávají aromatické byliny jako anýz, lékořice, skořice, hřebíček, fenykl, koriandr nebo máta. Jedinečná a specifická kombinace bylin dává ouzu jeho nezaměnitelnou chuť.
  • Konkrétní složení se liší výrobce od výrobce, některá ouza jsou aromatičtější, jiná jemnější.
  • Jednotllivá ouza se liší obsahem alkoholu, ten se pohybuje mezi 40–50 %. 

    Jak se ouzo pije?

    Ačkoliv je výrobou a prodejem ouza proslulý hlavně řecký ostrvo Lesbos, nápoj je v Řecku k dostání všude. 

    • Řekové si ouzo nejčastěji vychutnávají v tzv. ouzeries, a to buď samotné, nebo s ledem a vodou v poměru 1:1.
    • Po přidání vody do ouza se uvolní esenciální olej anetol z anýzu a nápoj se mléčně zakalí. Tomuto procesu se říká ouzo efekt.
    • K takto připravenému ouzu Řekové zakusují typické pokrmy středomořské kuchyně jako jsou ryby, kalamáry, sardinky, chobotnice či mušle a nejrůznější saláty. 
    • V jiných podnicích se ouzo podává vychlazené jako aperitiv. V takovém případě se ničím neředí, musí být ale dobře vychlazené.
    • Z ouza se připravují také nejrůznější míchané nápoje. 
    • Ve Francii si pochutnáte na anýzovce pod názvem pastis, v Itálii nese oblíbená pálenka název sambuca, Italové si ji s oblibou přidávají do kávy (correto).

    Jak ouzo vzniklo?

    Ouzo prý vynalezli mniši z kláštera na poloosttrově Athos. Řeckou pálenku tsipouro údajně ochutili anýzem, a tak dali vzniknout novému nápoji, ouzu. Tehdy ale destilát svůj název ještě neměl.

    • Název ouzo vznikl zkomolením italského uso Massalia, což znamená „pro použití v Marseille“. Jednalo se o nápis na prvních exportních bednách s destilátem. 
    • Podle jiné legendy název vznikl z tureckého üzüm, což znamená hrozen.
    • Od počátku 19. století, kdy byla vyhlášena řecká nezávislost, je výroba ouza spojena s ostrovem Lesbos, kde sídlí největší producent destilátu –⁠ firma Varvayiannis. 
    • Od roku 2006 nese nápoj ochranou známku EU, díky čemuž jedině destilát vyrobený v Řecku nebo na Kypru může nést označení ouzo.

    Zdroje informací: Britannica, Mashed, GreekReporter

    Skryt pre seznam

    Související články

    Autor: Sabina Jarošová

    Apetit magazín