Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co pijí Řekové? Poznejte pálenku ouzo s chutí lékořice

Ouzo
ZDROJ: Börkur Sigurbjörnsson/Flickr
sdílet:

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt?

Co je ouzo?

Tak jako my jsme proslulí slivovicí a Slováci borovičkou, Řekové nedají dopustit na svou pálenku ouzo.

  • Ouzo se vyrábí ze zbytků vinných hroznů. Do destilátu se přidávají aromatické byliny jako anýz, lékořice, skořice, hřebíček, fenykl, koriandr nebo máta. Jedinečná a specifická kombinace bylin dává ouzu jeho nezaměnitelnou chuť.
  • Konkrétní složení se liší výrobce od výrobce, některá ouza jsou aromatičtější, jiná jemnější.
  • Jednotllivá ouza se liší obsahem alkoholu, ten se pohybuje mezi 40–50 %. 

    Jak se ouzo pije?

    Ačkoliv je výrobou a prodejem ouza proslulý hlavně řecký ostrvo Lesbos, nápoj je v Řecku k dostání všude. 

    • Řekové si ouzo nejčastěji vychutnávají v tzv. ouzeries, a to buď samotné, nebo s ledem a vodou v poměru 1:1.
    • Po přidání vody do ouza se uvolní esenciální olej anetol z anýzu a nápoj se mléčně zakalí. Tomuto procesu se říká ouzo efekt.
    • K takto připravenému ouzu Řekové zakusují typické pokrmy středomořské kuchyně jako jsou ryby, kalamáry, sardinky, chobotnice či mušle a nejrůznější saláty. 
    • V jiných podnicích se ouzo podává vychlazené jako aperitiv. V takovém případě se ničím neředí, musí být ale dobře vychlazené.
    • Z ouza se připravují také nejrůznější míchané nápoje. 
    • Ve Francii si pochutnáte na anýzovce pod názvem pastis, v Itálii nese oblíbená pálenka název sambuca, Italové si ji s oblibou přidávají do kávy (correto).

    Jak ouzo vzniklo?

    Ouzo prý vynalezli mniši z kláštera na poloosttrově Athos. Řeckou pálenku tsipouro údajně ochutili anýzem, a tak dali vzniknout novému nápoji, ouzu. Tehdy ale destilát svůj název ještě neměl.

    • Název ouzo vznikl zkomolením italského uso Massalia, což znamená „pro použití v Marseille“. Jednalo se o nápis na prvních exportních bednách s destilátem. 
    • Podle jiné legendy název vznikl z tureckého üzüm, což znamená hrozen.
    • Od počátku 19. století, kdy byla vyhlášena řecká nezávislost, je výroba ouza spojena s ostrovem Lesbos, kde sídlí největší producent destilátu –⁠ firma Varvayiannis. 
    • Od roku 2006 nese nápoj ochranou známku EU, díky čemuž jedině destilát vyrobený v Řecku nebo na Kypru může nést označení ouzo.

    Zdroje informací: Britannica, Mashed, GreekReporter

    Skryt pre seznam

    Související články

    Autor: Sabina Jarošová

    Apetit magazín

    AD
    Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
    • Tipy a triky

    Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

    Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

    Obchod Apetit

    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč