Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka – alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt?
Co je ouzo?
Tak jako my jsme proslulí slivovicí a Slováci borovičkou, Řekové nedají dopustit na svou pálenku ouzo.
- Ouzo se vyrábí ze zbytků vinných hroznů. Do destilátu se přidávají aromatické byliny jako anýz, lékořice, skořice, hřebíček, fenykl, koriandr nebo máta. Jedinečná a specifická kombinace bylin dává ouzu jeho nezaměnitelnou chuť.
- Konkrétní složení se liší výrobce od výrobce, některá ouza jsou aromatičtější, jiná jemnější.
- Jednotllivá ouza se liší obsahem alkoholu, ten se pohybuje mezi 40–50 %.
Jak se ouzo pije?
Ačkoliv je výrobou a prodejem ouza proslulý hlavně řecký ostrvo Lesbos, nápoj je v Řecku k dostání všude.
- Řekové si ouzo nejčastěji vychutnávají v tzv. ouzeries, a to buď samotné, nebo s ledem a vodou v poměru 1:1.
- Po přidání vody do ouza se uvolní esenciální olej anetol z anýzu a nápoj se mléčně zakalí. Tomuto procesu se říká ouzo efekt.
- K takto připravenému ouzu Řekové zakusují typické pokrmy středomořské kuchyně jako jsou ryby, kalamáry, sardinky, chobotnice či mušle a nejrůznější saláty.
- V jiných podnicích se ouzo podává vychlazené jako aperitiv. V takovém případě se ničím neředí, musí být ale dobře vychlazené.
- Z ouza se připravují také nejrůznější míchané nápoje.
- Ve Francii si pochutnáte na anýzovce pod názvem pastis, v Itálii nese oblíbená pálenka název sambuca, Italové si ji s oblibou přidávají do kávy (correto).
Jak ouzo vzniklo?
Ouzo prý vynalezli mniši z kláštera na poloosttrově Athos. Řeckou pálenku tsipouro údajně ochutili anýzem, a tak dali vzniknout novému nápoji, ouzu. Tehdy ale destilát svůj název ještě neměl.
- Název ouzo vznikl zkomolením italského uso Massalia, což znamená „pro použití v Marseille“. Jednalo se o nápis na prvních exportních bednách s destilátem.
- Podle jiné legendy název vznikl z tureckého üzüm, což znamená hrozen.
- Od počátku 19. století, kdy byla vyhlášena řecká nezávislost, je výroba ouza spojena s ostrovem Lesbos, kde sídlí největší producent destilátu – firma Varvayiannis.
- Od roku 2006 nese nápoj ochranou známku EU, díky čemuž jedině destilát vyrobený v Řecku nebo na Kypru může nést označení ouzo.
Zdroje informací: Britannica, Mashed, GreekReporter