Sytě oranžové meruňky rozzáří každý letní dezert. Jejich sladká, lehce nakyslá chuť sluší moučníkům, pohárům, džemům a překvapivě i omáčkám k masu.
Meruňky skrývají vůni a pestrost léta. Při nákupu vybírejte pěkné sytě oranžové plody bez hnědých skvrn. Zralé meruňky jsou na pohmat měkké, voní a mají šťavnatou, výrazně chutnající dužinu.
Šťavnaté plody si nejčastěji dopřáváme ve sladkých jídlech a dezertech, báječné jsou však i naslano – například ve sladkokyselém čatní s chilli a cibulí, které je výborné ke grilovanému masu. Meruňky zavařujte do kompotu, vařte z nich marmeládu. Můžete je také usušit nebo zamrazit. Kynutý koláč s drobenkou a meruňkami je nepřekonatelný v létě i v zimě.