0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tvarohový koláč s meruňkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 85
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3653 kcal
Bílkoviny 116 g
Sacharidy 356 g
Tuky 185 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lehounký dezert připomíná americký cheesecake, ale je nadýchanější. Nejlepší je upéci ho den předem.

Suroviny

máslo 100 g
pokojové teploty, nakrájené na kostičky + trocha na vymazání formy
mandle 100 g
mleté
mouka pšeničná hladká 100 g
prosátá spolu s kypřicím práškem
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
prosátý spolu s moukou
hnědý cukr 100 g
nebo krupicový
vejce 1 ks
velké
Na náplň
jemný tučný tvaroh, lze nahradit ricottou
vejce 2 ks
velká
hnědý cukr 50 g
nebo krupicový
vanilkový cukr 1 bal
nebo 2 lžíce moučkového cukru s pravou vanilkou
meruňkový kompot 1 ks
8 kompotovaných meruňek, okapaných a rozpůlených
moučkový cukr
na poprášení

Postup

1

Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 ˚C.

2

Všechny suroviny na korpus kromě vajíčka vsypte do mísy robota a několikrát prošlehněte, abyste získali hrubší drobenku. (Jde to samozřejmě i ručně).

3

Přidejte vajíčko a zpracujte na hladké těsto.

4

Koláčovou formu o průměru 24 cm s odnímatelným dnem lehce vymastěte a přesuňte do ní těsto. Vymačkejte prsty, uhlaďte a pečte zhruba pětadvacet minut, až vyběhne a zezlátne.

5

Mezitím rozetřete v míse tvaroh s vejci, zakysanou smetanou, cukrem a vanilkovým cukrem.

6

Upečený korpus vysuňte z trouby, poklaďte meruňkami a přelijte tvarohem. Vraťte do trouby a pečte ještě asi padesát minut, až tvaroh zpevní a těsto bude krásně zlaté a už od pohledu křehké. Vyjměte z trouby a po vychladnutí uložte do chladničky.

Přeprava a servírování:
Formu přetáhněte fólií na potraviny. Na místě určení vyklopte a poprašte moučkovým cukrem.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/5

Komentáře

Anonym

Tohle je bomba, strašně dobrá záležitost, můj nejoblíbenější moučník, dělam ho prakticky pořád a všem chutná....

Anonym

Ještě lepší je s broskvemi,které předtím spařím a oloupu.Mňam!!!

Anonym

tento kolacik je uplne super, samu seba som pochvalila za to, ako sa mi vydaril :-) odporucam kazdemu

Anonym

Výbornej moučník. Dělám ho skoro při všech "nevšedních" příležitostech a všichem moc chutná! :)

Anonym

S kamaradkami mame vyzkousene ze je lepsi pouzit Mascarpone misto Riccoty. Chutna nam vice:)

Anonym

Dobry den. Pri peceni mi stekly okraje korpusu dolu a spojily se se spodni casti - kolac vysel i tak dobre, ale proste mu chybely okraje. Nevite, co s tim? Predem dekuji za rady.

Anonym

Dobrý den, myslím, že by stačilo, kdybyste udělala trochu více těsta a korpus by tak přesahoval tvarohovou náplň... :-)

Anonym

Osvědčilo se udělat víc těsta na korpus, okraje mi sice trochu stekly, ale daly se vytvarovat lžící asi po 15 minutách pečení.

Anonym

Tenhle koláč je opravdu moc dobrý, ale pár maličkostí mi na něm vadilo: množství másla je na 100 g mouky moc,. musela jsem přidat minimálně dalších 100 g mouky. Použila jsem 3 tvarohy, protože z jednoho by vznikl koláč maximálně o třech kouscích... Těsta jsem měla víc a myslím, že to bylo lepší, protože koláč s okraji vypadá lépe a těsto také při pečení nestéká. Místo mandlí jsem dala vlašské ořechy a výsledek byl opravdu mňam:-)

Anonym

Na druhý pokus jsem přidala méně cukru do těsta i náplně. Cukrovat po vrchu opravdu již není třeba! Jinak je moc dobrý

Apetit magazín

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?
  • Kvízy

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Některé suroviny mají v receptech nezastupitelné místo, pokud nechceme ztratit správnou konzistenci, chuť nebo aroma. Mezi takové nenahraditelné suroviny patří třeba majonéza. Připravené pokrmy dokáže povznést o několik levelů výš. Kolikrát...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč