Meruňkový koláč s mandlemi

Meruňkový koláč s mandlemi

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (34)
Více než hodinu 8 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4117 kcal
Bílkoviny 86 g
Sacharidy 190 g
Tuky 314 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

My máme jasno: meruňkových koláčů není nikdy dost. Zvlášť když část mouky nahrazují mleté mandle.

Suroviny

Na krém
máslo 50 g
rozpuštěné
meruňky 450 g
rozpůlené, vypeckované
mandle 50 g
celé, loupané
krupicový cukr 2 PL
přírodní
Na mandlový korpus
mouka pšeničná hladká 50 g
prosáté se špetkou prášku do pečiva
mandle 200 g
drcené, či mleté
moučkový cukr 80 g
máslo 140 g
rozpuštěné + trochu na vymazání
vejce 2 ks
velká
1. Předehřejte troubu na 190, horkovzdušnou na 170 °C.

2. V mixéru nebo ručně zpracujte přísady na korpus. Hladké těsto rozprostřete do vymazané formy o průměru 23 cm a naklaďte na něj ovoce řezem navrch. Do každé meruňky vložte mandli, potřete zbylým máslem a posypte cukrem.

3. Pečte asi čtyřicet minut, až jsou meruňky měkké a karamelizované a těsto kypré a zlatavé. Před vyjmutím z formy nechte koláč pět minut odpočinout.

Komentáře

Anonym

Meruňkový koláč s mandlemi ze strany 24 v čísle Apetitu 7/05. Myslím, že je chyba v množství mouky do korpusu, aby bylo těsto hladké a dalo se rozprostřít do formy, přidávala jsem postupně mouku, asi až na celkových 150 g. V receptu je uvedeno 50 g. Má někdo jinou zkušenost s tímto koláčem (jinak moc dobrým)?

Anonym

S množstvím mouky jsme problém nikdy neměli. Těsto je sice řidší, ale krásně pečením ztuhne. Koláč v meruňkové sezoně pečeme pravidelně. A pro ještě větší úspěch podáváme s kopečkem vanilkové zmrzliny. Mňam!

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit