0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zeleninové kari

Zeleninové kari

4.8 / 5. Počet hodnocení: 26
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1061 kcal
Bílkoviny 18 g
Sacharidy 92 g
Tuky 59 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V tomhle kari hraje prim zelenina. Věnujte proto jejímu nákupu velkou pozornost a snažte se ji získat od spolehlivého dodavatele. Květák, brokolici nebo cibuli kupte od domácího prodejce nebo z biofarmy.

Suroviny

lilek 1 ks
středně velký
olivový olej 4 PL
cibule 1 ks
velká, bílá
květák 0.25 ks
brokolice 1 ks
menší
kokosové mléko 400 ml
chilli omáčka 100 ml
sladká
koriandr čerstvý 1 PL
čerstvý, nasekaný
kari koření 2 PL
česnek 2 stroužky
najemno nasekaný
pepř

Postup

1

Lilek nakrájejte na kostičky, posolte a nechte aspoň dvacet minut vypotit. Pak ho propláchněte, osušte a na rozehřátém oleji osmahněte dozlatova.

krájení lilku

2

Mezitím pokrájejte najemno cibuli, květák a brokolici očistěte, omyjte a pokrájejte na kousky velikosti sousta. Spolu s cibulí je povařte doměkka v menším množství vody – ta by se měla téměř vypařit. Pokud bude potřeba, můžete vodu dolévat, pak ji ale slijte.

příprava zeleniny

3

Přidejte kostičky lilku, kokosové mléko, chilli omáčku, koriandr, kari koření a česnek a znovu prohřejte. Kari by mělo zůstat tekuté a zároveň lepkavé. Ochuťte solí a pepřem.

vaření

NĚCO NAVÍC: Zeleninové kari podávejte s rýží. Zeleninu v pokrmu můžete obměňovat podle libosti nebo podle toho, co právě nabízí sezona. Kari je lepší druhý den, když se řádně propojí chutě. Otevřít si k němu můžete lehké bílé víno, třeba v biokvalitě.

Související články

Když dojde kari pasta
  • Tipy a triky

Když dojde kari pasta

Vaříte rádi indickou kuchyni a došla vám kari pasta? Udělejte si vlastní a navíc bez chemických přídavků.   ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/3

Komentáře

Vladislava Hořovská

Je to velmi sladké, to přesto, že sladké chilli omáčky jsem tam dala o hodně méně než přikazuje recept. Uzené tofu doporučené v poznámce se s tou nasládlou chutí nepojí.

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit