0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Seznamte se: domácí pekárna

Seznamte se: domácí pekárna
sdílet:
Upeč třeba chleba! Nebo připrav těsto, džem, škvarky… Domácí pekárna je prostě osudová láska – nejdřív se vášnivě zamilujete a pak se z ní stane přítelkyně navěky.

Domácí pekárna je báječná věc – od chvíle, kdy si ji pořídíte, nemusíte chodit pro čerstvé pečivo, ušetříte, budete jíst to, na co máte právě chuť, můžete zapomenout na obstrukce při přípravě kynutého těsta i na únavné míchání domácích marmelád nebo sádla se škvarky.

JAK VYBRAT PEKÁRNU


Zvažte, pro kolik lidí budete nejčastěji péct. Některé pekárny dokážou upéct chleba o hmotnosti až 1,5 kg. Důležité je, zda dáváte přednost designu a funkcím, nebo vás zajímá jen cena a základní programy. Skvělý pomocník je odložený start. Jen ho radši nepoužívejte pro těsta s rychle se kazícími surovinami, třeba vejci. Prostudujte programy pekárny – výhodný je například vlastní program, který si navolíte sami podle sebe. Některé pekárny umějí po hnětení sklopit háky, takže je pak nemusíte tahat z chleba, jiné si samy během pečení přidávají suroviny.

JAK PÉCT


  1. Suroviny na chléb do pekárny vkládejte v přesně daném pořadí – nejprve tekutiny, pak mouky a další sypké přísady a úplně nakonec, do rohů pečicí nádoby, přijde droždí (případně se špetkou cukru či medu), koření a sůl. Ačkoli mnohé recepty doporučují přidat do chleba celý sáček sušeného droždí nebo celou kostku čerstvého, rozhodně to nedělejte; lžička sušeného nebo čtvrtka čerstvého stačí. Pokud byste dali droždí moc, chleba by překynul a při pečení by se propadl.
  2. Během hnětení těsto kontrolujte – mělo by být tuhé a tvrdé. Pokud je řídké, přisypte mouku, v opačném případě přilijte tekutinu.
  3. Chleba nenechávejte v rozpálené pekárně. Kůrka je pak příliš silná a tvrdá. Pokud potřebujete dostat teplý chleba z pečicí formy, chytněte hřídelky do utěrky a zakruťte jimi.
  4. I když se na první pohled zdá tříhodinový program na pečení chleba hrozně dlouhý, vyplatí se ho používat. Jen tak získáte křupavou kůrku a nadýchaný vnitřek.

Z DOMÁCÍ PEKÁRNY:



Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...
Škola vaření: chilli omáčka
  • Tipy a triky

Škola vaření: chilli omáčka

Tomu říkáme vášeň! Domácí chilli omáčka inspirovaná asijskou kuchyní vás roztetelí a dodá letnímu vaření říz.   ...

Obchod Apetit