Naučte se základ a pak už jen zkoušejte a objevujte nové varianty slaného koláče! Poslouží jako skvělý oběd i jako chutná teplá večeře. Upotřebíte do něj přebytky cuket za zahrádky, špenát z mrazáku, samotnou cibuli i houby – a vždycky bude skvělý! Připravili jsme pro vás odlehčenou verzi klasického lotrinského quiche a další báječné recepty.
Naučte se spolu s námi péct klasický slaný koláč. Základní recept na quiche snese spoustu obměn, vždy do něj však budete potřebovat smetanu a sýr.
- Koláč chutná báječně teplý, vlažný i studený. Vezměte ho s sebou na piknik nebo na party k přátelům!
Jak na těsto
- Těsto podle našeho receptu je křehké a vydrží v lednici i dva dny, v mrazáku asi měsíc. Pokud si na něj netroufáte, v supermarketech je k dostání hotové.
- Máte-li obavy, že vám těsto sjede po svislé stěně formy nebo se při pečení stáhne, vyválejte z něj o něco větší placku a přehněte ji přes okraj formy. Po upečení, před podáváním, seřízněte okraj vroubkovaným nožem.
- Kousek těsta, kterým si pomáháte při vtlačování těsta do formy, nevyhazujte. Hodí se na vyspravení prasklin, které se mohou objevit během předpékání.
Aby měl koláč formu
- Quiche se tradičně pečou v kruhových vroubkovaných formách. Jsou k dostání plechové, teflonové (pozor, abyste je při vyndávání koláče, případně při krájení nepoškrábali!), kameninové či keramické, a dokonce i skleněné. Velmi praktické je odnímatelné dno (prodává například firma Fiala Praha). Pokud koláčovou formu nemáte, klidně použijte dortovou nebo jakoukoli zapékací misku.
- Vymazávání a vysypávání není u křehkého těsta nutné, ale pokud ho výrobce vaší formy výslovně doporučuje, neodporujte mu.
- Použít můžete i pečicí papír, na který těsto rozválíte a pohodlně na něm přenesete těsto do formy.
- Formu s těstem a posléze i s náplní pokládejte do trouby na nahřátý plech.
- Aby koláč formu opustil maximálně hladce, nechte ho v ní 10 minut chladnout – při tom také ještě dojde náplň, proto ji zbytečně nepřepékejte.
Čím slaný koláč naplnit?
- Smetanu ke šlehání můžete nahradit 10–12% smetanou či plnotučným mlékem, pak však raději dejte o vejce víc.
- Jako pevná složka náplně se hodí i krátce povařená brokolice, květák nebo třeba cukety, papriky či rajčata.
- Maso do náplně lze použít jakékoli, jen by mělo být předem vařené či opečené. Platí to i v případě uzenin s výjimkou šunky.
- Quiche lorraine čili klasický lotrinský quiche získáte, když na pánvi opečete nejprve 100 až 150 g kostiček slaniny a pak teprve přidáte cibuli.
Zdroje informací: Apetit