Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Upečte si slaný koláč neboli quiche. Vyřešíte jím elegantně večeři pro rodinu i oběd pro hosty

Slaný koláč quiche s chřestem
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Naučte se základ a pak už jen zkoušejte a objevujte nové varianty slaného koláče! Poslouží jako skvělý oběd i jako chutná teplá večeře. Upotřebíte do něj přebytky cuket za zahrádky, špenát z mrazáku, samotnou cibuli i houby – a vždycky bude skvělý! Připravili jsme pro vás odlehčenou verzi klasického lotrinského quiche a další báječné recepty. 

Naučte se spolu s námi péct klasický slaný koláč. Základní recept na quiche snese spoustu obměn, vždy do něj však budete potřebovat smetanu a sýr.

  • Koláč chutná báječně teplý, vlažný i studený. Vezměte ho s sebou na piknik nebo na party k přátelům!

Jak na těsto

  • Těsto podle našeho receptu je křehké a vydrží v lednici i dva dny, v mrazáku asi měsíc. Pokud si na něj netroufáte, v supermarketech je k dostání hotové.
  • Máte-li obavy, že vám těsto sjede po svislé stěně formy nebo se při pečení stáhne, vyválejte z něj o něco větší placku a přehněte ji přes okraj formy. Po upečení, před podáváním, seřízněte okraj vroubkovaným nožem.
  • Kousek těsta, kterým si pomáháte při vtlačování těsta do formy, nevyhazujte. Hodí se na vyspravení prasklin, které se mohou objevit během předpékání.

Aby měl koláč formu

  • Quiche se tradičně pečou v kruhových vroubkovaných formách. Jsou k dostání plechové, teflonové (pozor, abyste je při vyndávání koláče, případně při krájení nepoškrábali!), kameninové či keramické, a dokonce i skleněné. Velmi praktické je odnímatelné dno (prodává například firma Fiala Praha). Pokud koláčovou formu nemáte, klidně použijte dortovou nebo jakoukoli zapékací misku.
  • Vymazávání a vysypávání není u křehkého těsta nutné, ale pokud ho výrobce vaší formy výslovně doporučuje, neodporujte mu.
  • Použít můžete i pečicí papír, na který těsto rozválíte a pohodlně na něm přenesete těsto do formy.  
  • Formu s těstem a posléze i s náplní pokládejte do trouby na nahřátý plech.
  • Aby koláč formu opustil maximálně hladce, nechte ho v ní 10 minut chladnout – při tom také ještě dojde náplň, proto ji zbytečně nepřepékejte.

Čím slaný koláč naplnit?

  • Smetanu ke šlehání můžete nahradit 10–12% smetanou či plnotučným mlékem, pak však raději dejte o vejce víc.
  • Jako pevná složka náplně se hodí i krátce povařená brokolice, květák nebo třeba cukety, papriky či rajčata.
  • Maso do náplně lze použít jakékoli, jen by mělo být předem vařené či opečené. Platí to i v případě uzenin s výjimkou šunky.
  • Quiche lorraine čili klasický lotrinský quiche získáte, když na pánvi opečete nejprve 100 až 150 g kostiček slaniny a pak teprve přidáte cibuli.

Zdroje informací: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč