Nová registrace Zapomenuté heslo

Francouzský quiche: vyzkoušejte až 18 druhů náplní

6. 10. 2021
Quiche se šunkou a čekankou
Apetit

Hledáte jednoduchý, ale sytý pokrm plný chutí? Vyzkoušejte francouzský slaný koláč quiche, který si můžete dát jako vydatnou snídani, předkrm, lehký oběd či večeři nebo třeba jako zákusek ke skleničce vína.

  • Quiche [kyš] je původem francouzský slaný koláč.
  • Základ tvoří křehké těsto a smetanovo-vaječná náplň, do které se přidávají další ingredience, jako například slanina, sýr, cibule či houby.
  • Existuje ale spoustu variant náplní – masové, sýrové, houbové, zeleninové.
  • A jaké kombinace chutí jsou ty nejlepší? Inspirujte se naším výběrem.

Masové quiche

Quiche se tradičně připravuje s uzenou slaninou. Ale není to jediná možnost, jak do tohoto francouzského koláče zakomponovat maso. Inspirujte se našimi recepty.

Klasický lotrinský

Nejznámějším druhem quiche je ten lotrinský neboli quiche lorraine, jehož náplň tvoří smetana, mléko, vajíčka, slanina a aromatický sýr typu Gruyére. Jak název napovídá, tento quiche pochází ze severovýchodní části Francie – Lotrinska.

quiche

Slaný koláč - lotrinská quiche

> 120 min
4.4(136x)
Přečíst recept

S uzeninou

Pokud chcete do quiche zakomponovat maso, nemusíte používat jen slaninu. Výtečný quiche vytvoříte také s náplní ze šunky a čenkanky nebo sušené schwarzvaldské šunky a lišek.

Zejména pány a milovníky ostřejších chutí potěšíte s quichem plněným pikantnější klobásou jako je chorizo nebo čabajka, špenátem a česnekem. 

Quiche se špenátem a klobásou

Quiche se špenátem a klobásou

> 60 min
4.2(75x)
Přečíst recept

S kuřecím masem

Do náplně můžete použít také kuřecí maso, které dobře funguje s pórkem a sýrem gruyére. Jen počítejte s tím, že kuřecí maso je potřeba předpéct, nikdy ho do koláče nedávejte syrové.

Quiche s kuřetem, pórkem a sýrem gruyère

Quiche s kuřetem, pórkem a sýrem gruyère

< 60 min
4.3(30x)
Přečíst recept

Vegetariánské quiche

Výtečný quiche můžete připravit i bez masa. Zvolíte-li vhodnou kombinaci surovin, pochutnají si na něm nejen vegetariáni, ale i masožravci. A jaké jsou ty nejlepší chuťové kombinace?

Cibulový

Že je v jednoduchosti síla platí i v případě tohoto francouzského koláče. Na výtečnou bezmasou náplň vám tak postačí pořádná dávka cibule a sýru. Uvidíte, jak si pochutnáte!

Cibulovo-sýrový quiche

Cibulovo-sýrový quiche

> 60 min
4.3(341x)
Přečíst recept

Houbový

Ještě stále se nacházíme v houbové sezóně. Pokud už jste přejedení všech smaženic a houbových omáček, využijte houby na přípravu quiche. Ideální jsou pevnější kousky, například žampiony nebo lišky. Společně s pórkem a sýrem vytvoří neodolatelnou kombinací chutí.

Quiche s pórkem, houbami a sýrem

Quiche s pórkem, houbami a sýrem

> 60 min
4.5(97x)
Přečíst recept

S kozím sýrem

Silně aromatický kozí sýr nemá rád každý. Kdo si ho ale oblíbil, pochutná si na quichi s náplní z kozího sýra a spoustou bylinek, mezi nimiž nechybí rozmarýn, tymián a petržel. Je jen na vás, jestli použijete krémový kozí sýr nebo pevnější s bílou plísní na povrchu.

Quiche s bylinkami a kozím sýrem

Quiche s bylinkami a kozím sýrem

< 90 min
3.6(13x)
Přečíst recept

Tip: Pořádáte-li večírek, klidně si koláč upečte dopředu a před servírováním ho jen ohřejete v troubě nebo ho podávejte za studena. Obě verze budou skvělé.

Zaujala vás tato francouzská pochoutka a rádi byste se pustili do pečení? Přečtěte si, jak na dokonalé těsto a náplň.

Zdroje informací: časopis Apetit, BBC Good Food, Tasty

Recepty

Sdílet kolekci receptů

Francouzská kuchyně Slané pečení Rychlé pečení

Podobné kolekce receptů

Související články

Quiche Lorraine

Quiche Lorraine: Připravte si slaný francouzský koláč a vyzkoušejte i jeho delikátní varianty

Quiche Lorraine neboli lotrinský koláč je jedním z ikonických zástupců francouzské kuchyně. Jedná se o slaný koláč z křehkého těsta, se smetanovou náplní a voňavou slaninou. Zamilujete si ho nejen pro jeho bohatou chuť, ale i pro všestrannost. Stačí ho doplnit lehkým zeleninovým salátem a rázem máte elegantní jídlo, které potěší každého milovníka francouzských specialit.