
Slaný koláč - lotrinská quiche
Do hodiny
Velmi snadné
Hledáte jednoduchý, ale sytý pokrm plný chutí? Vyzkoušejte francouzský slaný koláč quiche, který si můžete dát jako vydatnou snídani, předkrm, lehký oběd či večeři nebo třeba jako zákusek ke skleničce vína.
Quiche se tradičně připravuje s uzenou slaninou. Ale není to jediná možnost, jak do tohoto francouzského koláče zakomponovat maso. Inspirujte se našimi recepty.
Nejznámějším druhem quiche je ten lotrinský neboli quiche lorraine, jehož náplň tvoří smetana, mléko, vajíčka, slanina a aromatický sýr typu Gruyére. Jak název napovídá, tento quiche pochází ze severovýchodní části Francie – Lotrinska.
Pokud chcete do quiche zakomponovat maso, nemusíte používat jen slaninu. Výtečný quiche vytvoříte také s náplní ze šunky a čenkanky nebo sušené schwarzvaldské šunky a lišek.
Zejména pány a milovníky ostřejších chutí potěšíte s quichem plněným pikantnější klobásou jako je chorizo nebo čabajka, špenátem a česnekem.
Do náplně můžete použít také kuřecí maso, které dobře funguje s pórkem a sýrem gruyére. Jen počítejte s tím, že kuřecí maso je potřeba předpéct, nikdy ho do koláče nedávejte syrové.
Výtečný quiche můžete připravit i bez masa. Zvolíte-li vhodnou kombinaci surovin, pochutnají si na něm nejen vegetariáni, ale i masožravci. A jaké jsou ty nejlepší chuťové kombinace?
Že je v jednoduchosti síla platí i v případě tohoto francouzského koláče. Na výtečnou bezmasou náplň vám tak postačí pořádná dávka cibule a sýru. Uvidíte, jak si pochutnáte!
Ještě stále se nacházíme v houbové sezóně. Pokud už jste přejedení všech smaženic a houbových omáček, využijte houby na přípravu quiche. Ideální jsou pevnější kousky, například žampiony nebo lišky. Společně s pórkem a sýrem vytvoří neodolatelnou kombinací chutí.
Silně aromatický kozí sýr nemá rád každý. Kdo si ho ale oblíbil, pochutná si na quichi s náplní z kozího sýra a spoustou bylinek, mezi nimiž nechybí rozmarýn, tymián a petržel. Je jen na vás, jestli použijete krémový kozí sýr nebo pevnější s bílou plísní na povrchu.
Tip: Pořádáte-li večírek, klidně si koláč upečte dopředu a před servírováním ho jen ohřejete v troubě nebo ho podávejte za studena. Obě verze budou skvělé.
Zaujala vás tato francouzská pochoutka a rádi byste se pustili do pečení? Přečtěte si, jak na dokonalé těsto a náplň.
Zdroje informací: časopis Apetit, BBC Good Food, Tasty