0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak předpéct těsto na křehký koláč s náplní

Jak předpéct těsto na křehký koláč s náplní
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Předpečením křehkého těsta zabráníme tomu, že ve výsledném koláči zvlhne a nedostane se nám křehkého máslového potěšení. Předpečený korpus následně lépe udrží tekutou náplň, a koláč zůstane vespodu pěkně křupavý. Této metodě se také říká pečení naslepo. Jejím smyslem je připravit dokonalý koláč, jehož náplň zůstane vláčná nebo mazlavá, přesto vespod zůstane křehký.

Jak na to?

1. Formu vyložte těstem i po stranách. Propíchejte na několika místech vidličkou, zabráníte tím jeho případnému nafukování v průběhu pečení, které může vytvořit nerovný povrch. Dírky také pomohou předejít zmenšení upečeného těsta.

2. Na syrové těsto položte pečicí papír a zatižte. K zatížení lze použít rýži či fazole, které máte ve spíži. Pokud pečete častěji, vyplatí se pořídit keramické fazole, které se k tomuto účelu prodávají, anebo u moře nasbírat (a vyvařit) drobné oblázky.

3. Vložte formu do trouby vyhřáté na 180°C. Po 8 až 10 minutách vyjměte a papír s fazolemi sundejte. Pečte dalších 5 až 10 minut při nižší teplotě (150°C), až bude zlatavé a na dotyk suché.

Fígle a triky, které vám pomohou

Při pečení křehkého těsta není zapotřebí formu dopředu vymazávat. Těsto obsahuje dostatek tuku, který zabrání jeho přichycení ke dnu a stěnám.

Pokud pečete koláče z křehkého těsta častěji, lze pečicí papír používat opakovaně. Můžete ho upravit nůžkami podle velikosti a tvaru formy nebo obdélníkový list papíru nejdřív jednoduše zmačkat do kuličky, čímž se stane poddajným a lze ho pak tvarovat podle potřeby přímo ve formě.

suroviny na křehké těsto

Nemáte-li pečicí papír, můžete alternativně použít alobal, který však předem raději potřete tukem. Je ovšem třeba počítat s tím, že se těsto upeče rychleji.

Aby se těsto upečením nezmenšilo, je potřeba, aby bylo před pečením pěkně odpočinuté v lednici. Také by nemělo být přehnětené. Nevěnujte mu příliš mnoho energie ale jenom tolik, aby se suroviny spojily. Když se těsto „přepracuje“, získá tuhou konzistenci a nebude křehké. Kontaktem s tělesným teplem totiž máslo povolí a vyžaduje víc mouky, než je žádoucí. To se pak negativně projeví na výsledné chuti.

Foto v textu: Flockine/Pixabay

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit