0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vánočka v květináči
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1 / 5. Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Snadné 4 květináčky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4775 kcal
Bílkoviny 130 g
Sacharidy 456 g
Tuky 251 g
Vláknina 75 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

S naší netradiční vánočkou budete mít zaručeně úspěch! Hliněné květináčky si pak vaši blízcí užijí na podobné kuchařské experimenty – anebo do nich prostě zasadí květiny.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 500 g
máslo 150 g
změklé
moučkový cukr 70 g
droždí čerstvé 30 g
vejce 3 ks
2 do těsta + 1 na potření
mandle 70 g
loupané a nasekané
rozinky 70 g
sůl 1 špetka
citronová kůra 1 špetka
anýz 0.5 ČL
mletý, lze vynechat
smetana 150 ml
máslo
na vymaznání květináčů

1 Nové keramické květináče důkladně vypláchněte a ponořte je do teplé vody. Do mísy mezitím prosijte mouku, přidejte cukr, máslo, rozdrobené droždí, vejce, smetanu, sůl, citronovou kůru i anýz a přibližně polovinu mandlí a rozinek (zbytek použijete na ozdobení). Vypracujte těsto, přikryjte ho utěrkou a nechte aspoň půl hodiny kynout na teplém místě; mělo by zdvojnásobit objem.

2 Květináče vymažte máslem, na dno dejte kolečko pečicího papíru a na něj bochánek těsta tak, aby sahal zhruba do dvou třetin. Nechte ještě dvacet minut kynout. Pak budoucí ,vánočky‘ potřete vejcem, posypte zbylými rozinkami a mandlemi, nastavte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů, a zhruba dvacet minut pečte.

PEČENÍ V KERAMICE
Hliněné květináčky můžete používat opakovaně, jen počítejte s tím, že časem ztmavnou a póry se budou zanášet. Myjte je vlažnou vodou bez saponátu a před pečením je nechte několik hodin, nejlépe přes noc, namočené. Pokud je květináč hodně znečištěný, naplňte ho vodou s rozpuštěnou jedlou sodou a trochou octa a aspoň hodinu vyvářejte v troubě. Pozor – než nádobky uložíte do kredence, měly by být dokonale suché. Vlhké by snadno chytily plíseň. A ještě jedno upozornění: změny teplot by měly být pozvolné; kdybyste dali studený květináč do rozpálené trouby, popraskal by, a totéž platí o prudkém zchlazení.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/12

Komentáře

Anonym

No, nejsem si jistý, že jsou květináče na kytky vhodné nádobí na pečení. Máte nějakou představu o tom, jaké látky (např.těžké kovy) by se do takového pečiva mohly z nádob, které nejsou vůbec určeny pro styk s potravinami, dostat?

Anonym

já si myslím, že nikdo nesní takových vánoček vagón, aby se musel obávat nějaké zdravotní újmy...a taky si myslím, že jde o variaci na pečení v římském hrnci a ty většinou pocházejí ze stejných keramiček

Anonym

Každému podle jeho chuti. Ale neodpustím si podotek, že římské hrnce se sice vyrábějí stejně jako květináče z keramické hlíny, ale u nich se bude (alespoň snad v Evropě) zdravotní nezávadnost sledovat (ty jsou určeny pro styk s potravinami = musí splňovat jiné normy, než květináče pro kytky). Určitě vám neřeknu nic nového, ale: keramická hlína se těží a může mít různé příměsi, které nejsou k lidskému tělu vždy přátelské - obsah těchto příměsí se u římských hrnců kontroluje, u květináčů nikoliv. Tím jsem jen rozvedl svůj původní příspěvek a nic dalšího už k tomu nemám. Jedině snad, že římský hrnec používám (pro jistotu) uvnitř glazovaný. Hezký nový rok.

Anonym

Souhlasím s vámi, taky bych nedala potravinu do květináče :-S Ale uznávám, že nápad je to zajímavý.

Renata Musilová

Jé vidíte, a já myslela, že hlavní smysl pečení v římském hrnci je, že se před tím namočí do vody a ta se pak do potraviny vypařuje...

Anonym

Tento recept jsem vyzkoušela a dala jsem je přátelům k Vánocům. Byli nadšení a vypadalo to fantasticky. Vánočka v květináči byla vynikající i na chuť. Doporučuji.

Anonym

Já bych podotkla, že pokud se někdo bojí péct v květináči, možná by bylo řešení v tom, že pečícím papírem nevyložím jen dno květináče, ale i boky.A kdyby si chtěl někdo opravdu vyhrát, může papír, který by mohl trčet nad okraj květináče, třeba ozdobně vystříhat. Tajže těsto do styku s květináčem nepřijde a ještě nadělá parádu. To mě jen tak napadlo při čtení diskuze jestli péct v květináčích nebo ne.

Anonym

Já pekla vánočky již dvakrát , pomáhala mi má tehdy osmoletá dcera. Je to velmi jednoduchéa konečný efekt úžasný. Koupila jsem si květináčky po 9,- Kč v květinářství, poprvé jsem je nechala vyvyařit 20min. ve vodě a pak jsem je pro jistotu ještě půl hodiny nechala v troubě na 200stupňů. Dcera je dávala ve škole jako vánoční dárečky, zabalily jsme je s květináčky do celofánu, ovázaly stužkou, na kterou jmse navlékly usušené plátky pomerančů a jablek. Vypadalo to moc dobře.

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit