S naší netradiční vánočkou budete mít zaručeně úspěch! Hliněné květináčky si pak vaši blízcí užijí na podobné kuchařské experimenty – anebo do nich prostě zasadí květiny.
1 Nové keramické květináče důkladně vypláchněte a ponořte je do teplé vody. Do mísy mezitím prosijte mouku, přidejte cukr, máslo, rozdrobené droždí, vejce, smetanu, sůl, citronovou kůru i anýz a přibližně polovinu mandlí a rozinek (zbytek použijete na ozdobení). Vypracujte těsto, přikryjte ho utěrkou a nechte aspoň půl hodiny kynout na teplém místě; mělo by zdvojnásobit objem.
2 Květináče vymažte máslem, na dno dejte kolečko pečicího papíru a na něj bochánek těsta tak, aby sahal zhruba do dvou třetin. Nechte ještě dvacet minut kynout. Pak budoucí ,vánočky‘ potřete vejcem, posypte zbylými rozinkami a mandlemi, nastavte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů, a zhruba dvacet minut pečte.
PEČENÍ V KERAMICEHliněné květináčky můžete používat opakovaně, jen počítejte s tím, že časem ztmavnou a póry se budou zanášet. Myjte je vlažnou vodou bez saponátu a před pečením je nechte několik hodin, nejlépe přes noc, namočené. Pokud je květináč hodně znečištěný, naplňte ho vodou s rozpuštěnou jedlou sodou a trochou octa a aspoň hodinu vyvářejte v troubě. Pozor – než nádobky uložíte do kredence, měly by být dokonale suché. Vlhké by snadno chytily plíseň. A ještě jedno upozornění: změny teplot by měly být pozvolné; kdybyste dali studený květináč do rozpálené trouby, popraskal by, a totéž platí o prudkém zchlazení.
Komentáře
Anonym
25.12.2007 19:36
vánočka v květináči
Anonym
29.12.2007 16:35
květináče
Anonym
30.12.2007 07:20
květináče
Anonym
01.01.2008 11:00
Souhlasím
Renata Musilová
18.12.2008 16:15
RE: květináče
Anonym
06.01.2008 14:36
Super
Anonym
06.08.2008 07:48
Květináče
Anonym
30.09.2008 07:16
Je to výborné a jenoduché