Vánočka v květináči

Vánočka v květináči

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Více než hodinu 4 květináčky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4621 kcal
Bílkoviny 118 g
Sacharidy 455 g
Tuky 240 g
Vláknina 75 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

S naší netradiční vánočkou budete mít zaručeně úspěch! Hliněné květináčky si pak vaši blízcí užijí na podobné kuchařské experimenty – anebo do nich prostě zasadí květiny.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 500 g
máslo 150 g
změklé
moučkový cukr 70 g
droždí 30 g
vejce 2 ks
plus třetí vejce na potření
mandle 70 g
loupané a nasekané
rozinky 70 g
sůl špetka
citronová kůra špetka
anýz 0.5 ČL
mletý, lze vynechat
smetana 150 ml
máslo
na vymaznání květináčů
1. Nové keramické květináče důkladně vypláchněte a ponořte je do teplé vody. Do mísy mezitím prosijte mouku, přidejte cukr, máslo, rozdrobené droždí, vejce, smetanu, sůl, citronovou kůru i anýz a přibližně polovinu mandlí a rozinek (zbytek použijete na ozdobení). Vypracujte těsto, přikryjte ho utěrkou a nechte aspoň půl hodiny kynout na teplém místě; mělo by zdvojnásobit objem.

2. Květináče vymažte máslem, na dno dejte kolečko pečicího papíru a na něj bochánek těsta tak, aby sahal zhruba do dvou třetin. Nechte ještě dvacet minut kynout. Pak budoucí ,vánočky‘ potřete vejcem, posypte zbylými rozinkami a mandlemi, nastavte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů, a zhruba dvacet minut pečte.
 
PEČENÍ V KERAMICE
Hliněné květináčky můžete používat opakovaně, jen počítejte s tím, že časem ztmavnou a póry se budou zanášet. Myjte je vlažnou vodou bez saponátu a před pečením je nechte několik hodin, nejlépe přes noc, namočené. Pokud je květináč hodně znečištěný, naplňte ho vodou s rozpuštěnou jedlou sodou a trochou octa a aspoň hodinu vyvářejte v troubě. Pozor – než nádobky uložíte do kredence, měly by být dokonale suché. Vlhké by snadno chytily plíseň. A ještě jedno upozornění: změny teplot by měly být pozvolné; kdybyste dali studený květináč do rozpálené trouby, popraskal by, a totéž platí o prudkém zchlazení.

Komentáře

Anonym

No, nejsem si jistý, že jsou květináče na kytky vhodné nádobí na pečení. Máte nějakou představu o tom, jaké látky (např.těžké kovy) by se do takového pečiva mohly z nádob, které nejsou vůbec určeny pro styk s potravinami, dostat?

Anonym

já si myslím, že nikdo nesní takových vánoček vagón, aby se musel obávat nějaké zdravotní újmy...a taky si myslím, že jde o variaci na pečení v římském hrnci a ty většinou pocházejí ze stejných keramiček

Anonym

Každému podle jeho chuti. Ale neodpustím si podotek, že římské hrnce se sice vyrábějí stejně jako květináče z keramické hlíny, ale u nich se bude (alespoň snad v Evropě) zdravotní nezávadnost sledovat (ty jsou určeny pro styk s potravinami = musí splňovat jiné normy, než květináče pro kytky). Určitě vám neřeknu nic nového, ale: keramická hlína se těží a může mít různé příměsi, které nejsou k lidskému tělu vždy přátelské - obsah těchto příměsí se u římských hrnců kontroluje, u květináčů nikoliv. Tím jsem jen rozvedl svůj původní příspěvek a nic dalšího už k tomu nemám. Jedině snad, že římský hrnec používám (pro jistotu) uvnitř glazovaný. Hezký nový rok.

Anonym

Souhlasím s vámi, taky bych nedala potravinu do květináče :-S Ale uznávám, že nápad je to zajímavý.

Renata Musilová

Jé vidíte, a já myslela, že hlavní smysl pečení v římském hrnci je, že se před tím namočí do vody a ta se pak do potraviny vypařuje...

Anonym

Tento recept jsem vyzkoušela a dala jsem je přátelům k Vánocům. Byli nadšení a vypadalo to fantasticky. Vánočka v květináči byla vynikající i na chuť. Doporučuji.

Anonym

Já bych podotkla, že pokud se někdo bojí péct v květináči, možná by bylo řešení v tom, že pečícím papírem nevyložím jen dno květináče, ale i boky.A kdyby si chtěl někdo opravdu vyhrát, může papír, který by mohl trčet nad okraj květináče, třeba ozdobně vystříhat. Tajže těsto do styku s květináčem nepřijde a ještě nadělá parádu. To mě jen tak napadlo při čtení diskuze jestli péct v květináčích nebo ne.

Anonym

Já pekla vánočky již dvakrát , pomáhala mi má tehdy osmoletá dcera. Je to velmi jednoduchéa konečný efekt úžasný. Koupila jsem si květináčky po 9,- Kč v květinářství, poprvé jsem je nechala vyvyařit 20min. ve vodě a pak jsem je pro jistotu ještě půl hodiny nechala v troubě na 200stupňů. Dcera je dávala ve škole jako vánoční dárečky, zabalily jsme je s květináčky do celofánu, ovázaly stužkou, na kterou jmse navlékly usušené plátky pomerančů a jablek. Vypadalo to moc dobře.

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit