Vánočka v květináči

Vánočka v květináči

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Více než hodinu 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4621 kcal
Bílkoviny 118 g
Cukr 455 g
Tuky 240 g
Vláknina 75 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

S naší netradiční vánočkou budete mít zaručeně úspěch! Hliněné květináčky si pak vaši blízcí užijí na podobné kuchařské experimenty – anebo do nich prostě zasadí květiny.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 500 g
máslo 150 g
změklé
moučkový cukr 70 g
droždí 30 g
vejce 2 ks
plus třetí vejce na potření
mandle 70 g
loupané a nasekané
rozinky 70 g
sůl špetka
citronová kůra špetka
anýz 0.5 ČL
mletý, lze vynechat
smetana 150 ml
máslo
na vymaznání květináčů
1. Nové keramické květináče důkladně vypláchněte a ponořte je do teplé vody. Do mísy mezitím prosijte mouku, přidejte cukr, máslo, rozdrobené droždí, vejce, smetanu, sůl, citronovou kůru i anýz a přibližně polovinu mandlí a rozinek (zbytek použijete na ozdobení). Vypracujte těsto, přikryjte ho utěrkou a nechte aspoň půl hodiny kynout na teplém místě; mělo by zdvojnásobit objem.

2. Květináče vymažte máslem, na dno dejte kolečko pečicího papíru a na něj bochánek těsta tak, aby sahal zhruba do dvou třetin. Nechte ještě dvacet minut kynout. Pak budoucí ,vánočky‘ potřete vejcem, posypte zbylými rozinkami a mandlemi, nastavte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů, a zhruba dvacet minut pečte.
 
PEČENÍ V KERAMICE
Hliněné květináčky můžete používat opakovaně, jen počítejte s tím, že časem ztmavnou a póry se budou zanášet. Myjte je vlažnou vodou bez saponátu a před pečením je nechte několik hodin, nejlépe přes noc, namočené. Pokud je květináč hodně znečištěný, naplňte ho vodou s rozpuštěnou jedlou sodou a trochou octa a aspoň hodinu vyvářejte v troubě. Pozor – než nádobky uložíte do kredence, měly by být dokonale suché. Vlhké by snadno chytily plíseň. A ještě jedno upozornění: změny teplot by měly být pozvolné; kdybyste dali studený květináč do rozpálené trouby, popraskal by, a totéž platí o prudkém zchlazení.

Apetit magazín

  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...
  • Novinky a zajímavosti

Kde se může skrývat lepek?

Lepku se lze vyhnout vyřazením mouky z jídelníčku. Jenže, co když mouku v kupovaných potravinách neočekáváte? Víte, kde na mouku můžete narazit, aniž byste pátrali ve složení na obalu?  ...
  • Novinky a zajímavosti

EXKLUZIVNĚ: Koho potkáte dopoledne na Apetit stage?

Lahůdky na Apetit pikniku nenajdete jen v prodejních stáncích. Až se nasytíte dobrotami, přijďte k Apetit stage. Od rána až do večera zde najdete skvělé hosty, zajímavé přednášky a nové zážitky. ...
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi, nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit