0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.3/5 Počet hodnocení: 70
Více než hodinu Pro zkušené Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4931 kcal
Bílkoviny 121 g
Sacharidy 600 g
Tuky 210 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kyprá vánočka s čerstvým máslem a hrnkem kakaa je dokonalá snídaně. Do téhle vánočky podle receptu cukrářky Pavlíny Berzsiové se přidává marcipán a výsledek je voňavější, vláčnější a chuťově výraznější.

Suroviny

rozinky 50 g
propláchlé horkou vodou
rum 4 PL
tuzemský
droždí 30 g
čerstvé
krupicový cukr 80 g
mléko 150 ml
vlažné
mouka pšeničná polohrubá 400 g
sůl špetka
vanilkový cukr 1 bal
citronová kůra 1 PL
strouhaná
žloutek 3 ks
vejce 1 ks
rozšlehané, na potření
na kostičky
máslo 100 g
rozpuštěné, zchladlé
tuk
na vymazání
moučkový cukr
na posypání

Postup

1

Rozinky dejte aspoň na 2 hodiny do rumu, aby nabobtnaly. Z droždí, lžičky cukru a poloviny mléka připravte kvásek a nechte ho vzejít.

2

Do prosáté mouky přidejte sůl, vanilkový cukr, citronovou kůru, vejce, okapané rozinky, marcipán, zbylé mléko, cukr a kvásek, částečně propracujte a nakonec přidejte máslo. Vypracujte vláčné těsto a nechte ho hodinu kynout; během kynutí ještě dvakrát propracujte.

3

Vánočku upleťte podle našeho videa. Nechte ji na teplém místě dalších 20 minut kynout, pak ji potřete vejcem.

4

Pečte na vymazaném plechu (případně s pečicím papírem) v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut.

5

Pak teplotu snižte na 160 °C a dopékejte dalších 20 minut. Po upečení vánočku poprašte moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC
Místo složitého pletení lze připravit jakousi variaci na štólu. Marcipán nemíchejte do těsta, ale na pocukrovaném válu ho rozválejte na placku asi 25 × 15 cm. Vykynuté těsto rozválejte na silnější plát, na něj položte marcipán a srolujte jako roládu. Nechte dvacet minut kynout, potřete vejcem a pečte podle receptu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/12

Komentáře

Juliana Šímová

V naší rodině se peče odnepaměti tvarohová vánočka, která vydrží úžasně dlouho vláčná. Tady mě zaujal přidaný marcipán, ten miluju, každoročně peču štólu s marcipánem a sušenými meruňkami. Jen rozinky nahradím něčím jiným, ty bohužel nemůžu :(

Anonym

Vánočku jsme vyzkoušeli,je vynikající.

Anonym

Tento recept mne velice potěšil a navnadil k ozvláštnění tradičních vánočních dobrot. Vánočku peču každý rok a každý rok je to takový malý experiment :) Recept jako takový je bezchybný a vánočkové těsto mělo výbornou chuť. Nejprve jsem ho zkoušela bez marcipánu. Na svátky jsem si přichystala variantu s marcipánem, ale příliš mne neoslovila. Kostičky marcipánu působily jako kusy nedopečeného těsta. Zkusila bych však marcipán nastrouhat, aby s těstem lépe prolnul a pečivo celkově ochutil a provoněl. Tak zase za rok :)

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...