Kyprá vánočka s čerstvým máslem a hrnkem teplého kakaa je dokonalá snídaně. Do téhle vánočky podle receptu cukrářky Pavlíny Berzsiové se přidává marcipán a výsledek je voňavější, vláčnější a chuťově výraznější, zkrátka naprosto dokonalá. Božská vánočka s marcipánem nesmí každoročně chybět na našem štědrovečerním stole.
Suroviny
Postup
Rozinky dejte aspoň na 2 hodiny do rumu, aby nabobtnaly. Z droždí, lžičky cukru a poloviny mléka připravte kvásek a nechte ho vzejít.
Do prosáté mouky přidejte sůl, vanilkový cukr, citronovou kůru, žloutky, okapané rozinky, marcipán, zbylé mléko, cukr a kvásek, částečně propracujte a nakonec přidejte máslo. Vypracujte vláčné těsto a nechte ho hodinu kynout; během kynutí ještě dvakrát propracujte.
Vánočku upleťte podle našeho videa. Nechte ji na teplém místě dalších 20 minut kynout, pak ji potřete vejcem.
Pečte na vymazaném plechu (případně s pečicím papírem) v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut.
Pak teplotu snižte na 160 °C a dopékejte dalších 20 minut. Po upečení vánočku poprašte moučkovým cukrem.
NĚCO NAVÍC
Místo složitého pletení lze připravit jakousi variaci na štólu. Marcipán nemíchejte do těsta, ale na pocukrovaném válu ho rozválejte na placku asi 25 × 15 cm. Vykynuté těsto rozválejte na silnější plát, na něj položte marcipán a srolujte jako roládu. Nechte dvacet minut kynout, potřete vejcem a pečte podle receptu.
Komentáře