Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Sváteční vánočka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 76
Do dvou hodin Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4931 kcal
Bílkoviny 121 g
Sacharidy 600 g
Tuky 210 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kyprá vánočka s čerstvým máslem a hrnkem teplého kakaa je dokonalá snídaně. Do téhle vánočky podle receptu cukrářky Pavlíny Berzsiové se přidává marcipán a výsledek je voňavější, vláčnější a chuťově výraznější, zkrátka naprosto dokonalá. Božská vánočka s marcipánem nesmí každoročně chybět na našem štědrovečerním stole.

Suroviny

propláchlé horkou vodou
rum 4 PL
tuzemský
čerstvé
mléko 150 ml
vlažné
sůl 1 špetka
strouhaná
vejce 1 ks
rozšlehané, na potření
na kostičky
máslo 100 g
rozpuštěné, zchladlé
tuk
na vymazání plechu
na posypání

Postup

1

Rozinky dejte aspoň na 2 hodiny do rumu, aby nabobtnaly. Z droždí, lžičky cukru a poloviny mléka připravte kvásek a nechte ho vzejít.

2

Do prosáté mouky přidejte sůl, vanilkový cukr, citronovou kůru, žloutky, okapané rozinky, marcipán, zbylé mléko, cukr a kvásek, částečně propracujte a nakonec přidejte máslo. Vypracujte vláčné těsto a nechte ho hodinu kynout; během kynutí ještě dvakrát propracujte.

3

Vánočku upleťte podle našeho videa. Nechte ji na teplém místě dalších 20 minut kynout, pak ji potřete vejcem.

4

Pečte na vymazaném plechu (případně s pečicím papírem) v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut.

5

Pak teplotu snižte na 160 °C a dopékejte dalších 20 minut. Po upečení vánočku poprašte moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC
Místo složitého pletení lze připravit jakousi variaci na štólu. Marcipán nemíchejte do těsta, ale na pocukrovaném válu ho rozválejte na placku asi 25 × 15 cm. Vykynuté těsto rozválejte na silnější plát, na něj položte marcipán a srolujte jako roládu. Nechte dvacet minut kynout, potřete vejcem a pečte podle receptu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/12

Komentáře

21.01.2010 22:09
Tento recept mne velice potěšil a navnadil k ozvláštnění tradičních vánočních dobrot. Vánočku peču každý rok a každý rok je to takový malý experiment :) Recept jako takový je bezchybný a vánočkové těsto mělo výbornou chuť. Nejprve jsem ho zkoušela bez marcipánu. Na svátky jsem si přichystala variantu s marcipánem, ale příliš mne neoslovila. Kostičky marcipánu působily jako kusy nedopečeného těsta. Zkusila bych však marcipán nastrouhat, aby s těstem lépe prolnul a pečivo celkově ochutil a provoněl. Tak zase za rok :)
28.12.2009 21:13
Vánočku jsme vyzkoušeli,je vynikající.
22.12.2009 17:31
V naší rodině se peče odnepaměti tvarohová vánočka, která vydrží úžasně dlouho vláčná. Tady mě zaujal přidaný marcipán, ten miluju, každoročně peču štólu s marcipánem a sušenými meruňkami. Jen rozinky nahradím něčím jiným, ty bohužel nemůžu :(

Apetit magazín