Báječná příloha k zimním jídlům. Jemná krémová kaše ozvláštněná čedarem a celerem.
Suroviny
brambory
400
g
oloupané, pokrájené
celer
1
ks
máslo
50
g
smetana na vaření
100
ml
čedar
60
g
strouhaný
sůl
pepř
Postup
1
Vařte 400 g oloupaných pokrájených brambor (moučné, varný typ C) a 1 malou oloupanou bulvu celeru v osolené vodě asi 15 minut doměkka.
2
Slijte, rozmačkejte a promíchejte s 50 g másla, 100 ml smetany na vaření a 60 g strouhaného čedaru. Osolte,
opepřete a podávejte.
Hodí se: k opečeným klobáskám, smaženým řízkům nebo pečenému kuřeti.
Zkuste celer vařit zvlášť v 200 ml mléka, bude jemnější a zůstane bílý. Jen nesmí být dřevnatý, protože by v kaši zůstala tuhá vlákna. Odlišnou chuť získáte, když použijete jiný výrazný sýr – třeba parmazán nebo kozí. Celer lze nahradit pastinákem.