0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak získat co nejvíc živin ze špenátu? Použijte špenátový prach

phuong-nguyen
ZDROJ: phuong-nguyen
sdílet:
Čerstvé listy, mražené špenátové kostky, pyré, to vše jsou důvěrně známé podoby špenátu. Znáte ale špenátový prach? Víte, k čemu je dobrý, jak se vyrábí a jak ho využít?

Co je špenátový prach a jak se vyrábí?

Špenátový prach je prach z čerstvých špenátových listů. Ty se nejprve mrazem vysuší (lyofilizují) a následně namelou na jemný prášek, který má matný vzhled, zelenou barvu a jemnou, špenátovou chuť. Špenátový prach si ale můžete vyrobit i doma. Stačí listy omýt, osušit, dát na plech sušit do trouby při teplotě asi 50 °C a poté namlít. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží až rok. Na co je špenátový prach vlastně dobrý?

Špenátový prach vs. čerstvý špenát

Čerstvý špenát obsahuje mnoho cenný látek prospěšných pro naše zdraví. Kromě vitamínů a minerálů obsahuje i cenné antioxidanty. Chrání oči, posiluje imunitu, reguluje krevní tlak, a příznivě působí na kvalitu naší pleti, vlasů a nehtů.

A jak je na tom špenátový prach? Úplně stejně! Špenátový prach je nutričně stejně bohatý jako samotná zelenina. Sušená verze obsahuje dokonce víc živin, protože je koncentrovanější než čerstvé špenátové listy plné vody. Sušením se ze špenátu cenné látky neztratí, navíc obsahuje velký podíl bílkovin, vlákniny, vitaminy A, C, E, K, antioxidanty a minerály.

Jak použít špenátový prach v jídelníčku?

Špenátový prach můžeme zařadit do přípravy jídel, pokud chceme stravu výživově obohatit. Do čeho tedy špenátový prach používat?

  1. Smoothie – pijete po ránu smoothie? Se špenátovým prachem získá nejen více živin, ale třeba i zajímavou barvu.
  2. Ochucení a obohacení jídla – špenátový prach slouží také pro ochucení jídla, především těstovin, rýže, míchaných vajíček, frittaty, polévek i omáček. 
  3. Pečení – pečete doma vlastní chléb nebo jiné slané pečivo? Přidejte do těsta špenátový prach. Zelené pečivo mohou ocenit i děti.
  4. Obarvení pokrmů – chcete trochu netradiční palačinky nebo omeletu? Udělejte je nazeleno. Stačí přidat špenátový prach do těsta. 
  5. Ozdobení – špenátový prach můžete použít i na ozdobení talíře, na kterém jídlo servírujete.

Související články

Špenátu sluší rychlá úprava
  • Tipy a triky

Špenátu sluší rychlá úprava

Na jaře se to zelená nejen venku v přírodě, ale také v kuchyni. Špenát je nejlepší čerstvý, ale můžete použít i mražené listy. Vyzkoušejte naše recepty....

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...

Obchod Apetit