Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak získat co nejvíc živin ze špenátu? Použijte špenátový prach

phuong-nguyen
ZDROJ: phuong-nguyen
sdílet:

Čerstvé listy, mražené špenátové kostky, pyré, to vše jsou důvěrně známé podoby špenátu. Znáte ale špenátový prach? Víte, k čemu je dobrý, jak se vyrábí a jak ho využít?

Co je špenátový prach a k čemu je dobrý?

Špenátový prach je prach z čerstvých špenátových listů. Ty se nejprve mrazem vysuší (lyofilizují) a následně namelou na jemný prášek, který má matný vzhled, zelenou barvu a jemnou, špenátovou chuť.

Špenátový prach si ale můžete vyrobit i doma. Stačí listy omýt, osušit, dát na plech sušit do trouby při teplotě asi 50 °C a poté namlít. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží až rok.

Špenátový prach vs čerstvý špenát

Čerstvý špenát obsahuje mnoho cenný látek prospěšných pro naše zdraví. Kromě vitamínů a minerálů obsahuje i cenné antioxidanty. Chrání oči, posiluje imunitu, reguluje krevní tlak, a příznivě působí na kvalitu naší pleti, vlasů a nehtů.

A jak je na tom špenátový prach? Úplně stejně! Špenátový prach je nutričně stejně bohatý jako samotná zelenina. Sušená verze obsahuje dokonce víc živin, protože je koncentrovanější než čerstvé špenátové listy.

  • Sušením se ze špenátu cenné látky neztratí, navíc obsahuje velký podíl bílkovin, vlákniny, vitaminy A, C, E, K, antioxidanty a minerály.

Jak použít špenátový prach v jídelníčku?

Špenátový prach můžeme zařadit do přípravy jídel, pokud chceme stravu výživově obohatit. Do čeho tedy špenátový prach používat?

  1. Smoothie – pijete po ránu ovocné či zeleninové moothie? Se špenátovým prachem získá nejen více živin, ale třeba i zajímavou barvu.
  2. Ochucení a obohacení jídla – špenátový prach slouží také pro ochucení jídla, především těstovin, rýže, míchaných vajíček, frittaty, polévek i omáček. 
  3. Pečení – pečete doma vlastní vlastní chléb nebo jiné slané pečivo? Přidejte do těsta špenátový prach. Zelené pečivo mohou ocenit i děti.
  4. Obarvení pokrmů – chcete trochu netradiční palačinky nebo omeletu? Udělejte je nazeleno. Stačí přidat špenátový prach do těsta. 
  5. Ozdobení – špenátový prach můžete použít i na ozdobení talíře, na kterém jídlo servírujete.)

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč