Co je špenátový prach a jak se vyrábí?
Špenátový prach je prach z čerstvých špenátových listů. Ty se nejprve mrazem vysuší (lyofilizují) a následně namelou na jemný prášek, který má matný vzhled, zelenou barvu a jemnou, špenátovou chuť. Špenátový prach si ale můžete vyrobit i doma. Stačí listy omýt, osušit, dát na plech sušit do trouby při teplotě asi 50 °C a poté namlít. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží až rok. Na co je špenátový prach vlastně dobrý?
Špenátový prach vs. čerstvý špenát
Čerstvý špenát obsahuje mnoho cenný látek prospěšných pro naše zdraví. Kromě vitamínů a minerálů obsahuje i cenné antioxidanty. Chrání oči, posiluje imunitu, reguluje krevní tlak, a příznivě působí na kvalitu naší pleti, vlasů a nehtů.
A jak je na tom špenátový prach? Úplně stejně! Špenátový prach je nutričně stejně bohatý jako samotná zelenina. Sušená verze obsahuje dokonce víc živin, protože je koncentrovanější než čerstvé špenátové listy plné vody. Sušením se ze špenátu cenné látky neztratí, navíc obsahuje velký podíl bílkovin, vlákniny, vitaminy A, C, E, K, antioxidanty a minerály.
Jak použít špenátový prach v jídelníčku?
Špenátový prach můžeme zařadit do přípravy jídel, pokud chceme stravu výživově obohatit. Do čeho tedy špenátový prach používat?
- Smoothie – pijete po ránu smoothie? Se špenátovým prachem získá nejen více živin, ale třeba i zajímavou barvu.
- Ochucení a obohacení jídla – špenátový prach slouží také pro ochucení jídla, především těstovin, rýže, míchaných vajíček, frittaty, polévek i omáček.
- Pečení – pečete doma vlastní chléb nebo jiné slané pečivo? Přidejte do těsta špenátový prach. Zelené pečivo mohou ocenit i děti.
- Obarvení pokrmů – chcete trochu netradiční palačinky nebo omeletu? Udělejte je nazeleno. Stačí přidat špenátový prach do těsta.
- Ozdobení – špenátový prach můžete použít i na ozdobení talíře, na kterém jídlo servírujete.