0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Velikonoce: Obarvěte letos vajíčka tím, co máte ve spíži

Velikonoční vejce
ZDROJ: Pexels
sdílet:

Cibulové slupky na obarvení velikonočních vajíček zná určitě každý. Skvěle ale také poslouží červená řepa, kurkuma nebo špenát, Zkuste barvit s pomocí přírody, většinu přírodních barev ani nemusíte extra kupovat. V

Než se pustíte do barvení vajíček, připravte si vše potřebné. Aby barvy dobře chytly na skořápky, důkladně vejce očistěte a odmastěte.

  • Pro každou barvu připravte hrnec s cca třičtvrtě litrem vody, do nějž vložte přírodní materiál k obarvení. Čím více budete mít zdroje barviva – kurkumy, zelí apod., tím intenzivnější barvy dosáhnete.
  • K barvicímu roztoku přidejte 2 lžíce octa. Vodu se zvolenou barvící surovinou a octem přiveďte k varu, vložte do ní vajíčka a 10 minut povařte.
  • Vypněte sporák, ale vajíčka nevyndávejte, nechte je v hrnci až do úplného vychladnutí.
  • Pak vejce vyjměte děrovanou lžící a na suché papírové utěrce nechejte oschnout.  

Na pomoc doporučujeme použít ochranné jednorázové rukavice, kurkuma či řepa totiž dokáže obarvit nejen vejce ale celou kuchyň včetně vašich rukou.

Hnědá: cibulové slupky

Cibulové slupky obsahují flavonoidy, které jim dodávají hnědou barvu. Tou dokonale obarvíte nejen vajíčka, ale použít ji můžete také například jako přírodní barvivo na vlasy.

  • Do hrnce s vodou a octem vložte cibulové slupky. Čím více slupek, tím tmavší bude barva. Přiveďte k varu a vařte 10 minut. Poté přidejte vajíčka.

Žlutá: kurkuma

Pokud toužíte po zářivé žluto-oranžové barvě na velikonočních vejcích, použijte 3 vrchovaté lžíce mleté kurkumy. Mletý oddenek kurkumovníku dlouhého obsahuje barvivo kurkumin, které dokonale ulpívá na povrchu vaječné skořápky (a nejen jí).

  • Pro barvení vajec na žluto se nejlépe hodí vajíčka s bílou skořápkou, na které barva lépe vynikne.

Červená a růžová: červená řepa

Krásný růžový odstín ponesou vajíčka obarvená červenou řepou, která vděčí za svou barvu betaninu. Do vody s octem přidejte červenou řepu a povařte dle návodu. 

  • Růžový odstín se bude lépe vyjímat na  bilých skořápkách.

Zelená: špenát nebo nať z petržele

Zelené barvivo chlorofyl obsažené v zelených listech promění bílá vajíčka v zelinkavá až zelená.

  • Stačit vám bude větší hrst čertvého špenátu, případně kus mraženého špenátového protlaku nebo petrželová nať, které povaříte s vodou s přídavkem octa.

Modrá: červené zelí nebo borůvky

Antokyany v červeném zelí promění bílé skořápky vajíček v modré. Potřebovat budete čtvrt hlávky červeného zelí, které povaříte v octové vodě.

  • Pro dosažení modré barvy můžete použít také mražené borůvky. Čím více borůvek do vody přidáte, tím sytější modř získáte.

Obtisky, batiky a lesk

  • Pokud vás lákají přírodní obtisky nebo batika, obětujte jedny silonové punčochy. Vajíčko vložte do punčochy společně s lístkem nebo rostlinkou přitisklou ke skořápce. Utáhněte, zavažte a takto připravená vajíčka vkládejte do vody a vařte dle výše uvedených instrukcí.
  • Batikovaných vajíček docílíte tak, že je obalíte v gáze nebo obinadle, případně několika gumičkami obepnete z různých stran.
  • Aby se obarvená vajíčka efektně leskla, potřete je olejem nebo jiným tukem.

Související články

Velikonoční příprava v plném proudu
  • Tipy a triky

Velikonoční příprava v plném proudu

Čím letos zazáříte? Velikonoce v letošním roce budou oproti těm předchozím netradiční kvůli současným opatřením v souvislosti s covidem-19. Klasické koledování od chalupy k chalupě letos neproběhne, pro mnohé bude...
Mazanec, nádivka, jidáše aneb Co se jí o Velikonocích
  • Zajímavosti

Mazanec, nádivka, jidáše aneb Co se jí o Velikonocích

Pro každého k Velikonocům neodmyslitelně patří beránek, mazanec a nádivka s kopřivami. Ochutnat toho však v těchto dnech můžete daleko víc, každé jídlo má svůj význam. Na některých jídlech si pochutnáváme dodnes a jiná upadla v zapomnění....
Jidáše jako symbol odpuštění a příslib zdraví
  • Zajímavosti

Jidáše jako symbol odpuštění a příslib zdraví

Velikonoční pečivo s biblickým příběhem Sladké pletence jsou pojmenovány po Jidáši Iškariotském. Byl jedním z dvanácti apoštolů Ježíše Krista, Ježíše však jako jediný zradil a tím umožnil jeho zatčení. Údajně to byl člověk nepoctivý...
Sladké velikonoční pečení s dětmi
  • Tipy a triky

Sladké velikonoční pečení s dětmi

Čokoládou a sladkostmi se to v období Velikonoc jen hemží. O slovo se hlásí také důkladná příprava sladké výslužky pro malé koledníky. Košík s vykoledovanými vajíčky skvěle doplní domácí sušenky, hnětýnky, čokoládová vajíčka a cupcakes,...
Jakým vínem zapíjet velikonoční lahůdky
  • Tipy a triky

Jakým vínem zapíjet velikonoční lahůdky

K Velikonocům patří už tradičně něco ostřejšího. Panáka domácí slivovice nebo hruškovice nabídněte dospělým koledníkům a klidně si ho dejte také jako aperitiv na začátek hodování. Velikonočnímu menu by však nemělo chybět ani kvalitní víno,...
Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit