Velikonoce v přírodních barvách. Vyzkoušejte triky pro barvení vajíček bez chemie

Velikonoční vejce
ZDROJ: Pexels
sdílet:

Cibulové slupky na obarvení velikonočních vajíček zná určitě každý. Věděli jste, že skvěle poslouží také červená řepa, kurkuma nebo špenát? Zkuste barvit přírodně a přesvědčte se, že krásných různorodých odstínů docílíte i bez chemie. Máme pro vás tipy na ingredience pro dosažení krásných barev z darů přírody.

Přírodní barvení vajíček není jen současný trend života bez umělých barviv a konzervantů, což je rozhodně vysoká přidaná hodnota přírodních barev, nýbrž tímto způsobem barvily vajíčka už naše babičky a prababičky. Z dětství se nám dochovaly cibulové slupky, jejichž vůně na vajíčkách leckoho vrátí do dětských let. Voňavých a přírodními barvami zářících vajec dosáhnete snadno za pomoci zeleniny, ovoce a koření.

Velikonoce na stole

Velikonoce na stole

Více

Jak na přírodní barvení?

Než se pustíte do samotného barvení vajíček, připravte si vše potřebné. Pro dosažení správné intenzity a rovnoměrného pokrytí barvou nejprve důkladně očistěte a odmastěte vajíčka. Poté si pro každou barvu připravte hrnec s cca třičtvrtě litrem vody, do nějž vložte přírodní materiál k obarvení. Čím více budete mít slupek, kurkumy, zelí apod., tím intenzivnější barvy dosáhnete. Dále k barvicímu materiálu přidejte 2 lžíce octa. Vodu se zvolenou barvící surovinou a octem přiveďte k varu, vložte vajíčka a 10 minut povařte. Vypněte sporák, ale vajíčka nevyndávejte, nechte je v hrnci až do úplného vychladnutí. Následně vyjměte vejce za pomoci děrované lžíce a na suché papírové utěrce nechejte oschnout.  

Na pomoc doporučujeme přibrat ještě ochranné jednorázové rukavice, neboť taková kurkuma či řepa dokáže obarvit nejen vejce, ale celou kuchyň včetně vašich rukou.

Velikonoční menu oslavující jaro

Velikonoční menu oslavující jaro

Více

Hnědá: cibulové slupky

I když tento způsob jistě dobře znáte, nedá nám to a musíme jej zmínit. Do hrnce s 3/4 litrem vody a 2 lžícemi octa vložte uschované cibulové slupky. Čím více, tím lépe. Přiveďte k varu a vařte 10 minut. Poté nechte zcela vychladnout v hrnci.

Žlutá: kurkuma

Pokud toužíte po zářivé žluto-oranžové barvě, vezměte na pomoc 3 vrchovaté lžíce kurkumového koření. Vařte dle výše uvedeného návodu a dejte pozor na silnou barvící vlastnost kurkumy, která může dopřát trvalé obarvení nejen vajíčkům, ale všemu, s čím přijde do styku.

Červená a růžová: červená řepa

Krásný růžový odstín ponesou vajíčka obarvená slupkami z červené řepy. Do výše uvedeného množství vody s octem přidejte slupky ze dvou červených řep a uvařte dle návodu. Pro intenzivní červenou barvu pak využijte 1 velkou nebo 2 menší celé červené řepy, které párkrát překrojte. 

Zelená: špenát nebo nať z petržele

I přírodní zelená vajíčka mohou zdobit košík malého koledníka. Stačit vám bude větší hrst špenátu nebo petrželové natě pro sytě zelenou barvu velikonočních vajíček. 

Modrá: červené zelí nebo borůvky

Výsledkem vaření vajec v pokrájeném červeném zelí vznikne překvapivě netradiční přírodní modrá barva. Stačit vám bude cca čtvrtka hlávky červeného zelí. Pro dosažení modré barvy můžete použít také borůvky. Čím více borůvek do vody přidáte, tím sytější modř získáte.

[[nid:38539]]

Vajíčka při vaření vždy kontrolujte, aby se na ně barvicí materiál nepřichytil a nevytvořil tak nežádoucí obtisky. Pokud vás však přírodní obtisky lákají, obětujte klasické silonové punčochy. Vajíčko vložte do punčochy společně s lístkem nebo malou květinou přitisklou na slupce. Poctivě utáhněte, zavažte a takto připravená vajíčka vkládejte do vody a vařte dle výše uvedených instrukcí.

Související články

Jehněčí, mazanec i kopřivová nádivka – co jíst na Velikonoce?
  • Tipy a triky

Jehněčí, mazanec i kopřivová nádivka – co jíst na Velikonoce?

Začátek velikonočních svátků připadá na neděli následující po prvním jarním úplňku. Většinou se na ně můžeme těšit v rozmezí mezi 23. březnem a 26. dubnem. Je-li úplněk v neděli, svátky se konají až tu nadcházející. V tomto roce si svátky...
Jak vařit vejce
  • Soutěže

Jak vařit vejce

Důležitý je začátek. Vejce včas vytáhněte z lednice, aby měla pokojovou teplotu. Pokud jste je nestihli půl hodiny před vařením vytáhnout z ledničky, počítejte s tím, že se budou vařit déle. Voda by se neměla vařit klokotem, ale jen jemně...
Velikonoční příprava v plném proudu
  • Tipy a triky

Velikonoční příprava v plném proudu

Čím letos zazáříte? Velikonoce v letošním roce budou oproti těm předchozím netradiční kvůli současným opatřením v souvislosti s covidem-19. Klasické koledování od chalupy k chalupě letos neproběhne, pro mnohé bude...
Mazanec, nádivka, jidáše aneb co se jedlo o Velikonocích
  • Novinky a zajímavosti

Mazanec, nádivka, jidáše aneb co se jedlo o Velikonocích

Škaredá středa Tradice velí připravit jednoduché jídlo. Kuchyně tedy nejčastěji provoněl klasický bramborák nebo bramborová placka. Při jejich přípravě se hospodyňky nesnažily o žádné souměrné tvary ba naopak. Jídlo v tento den by...
Jidáše jako symbol odpuštění a příslib zdraví
  • Novinky a zajímavosti

Jidáše jako symbol odpuštění a příslib zdraví

Velikonoční pečivo s biblickým příběhem Sladké pletence jsou pojmenovány po Jidáši Iškariotském. Byl jedním z dvanácti apoštolů Ježíše Krista, Ježíše však jako jediný zradil a tím umožnil jeho zatčení. Údajně to byl člověk nepoctivý...
Sladké velikonoční pečení s dětmi
  • Tipy a triky

Sladké velikonoční pečení s dětmi

Čokoládou a sladkostmi se to v období Velikonoc jen hemží. O slovo se hlásí také důkladná příprava sladké výslužky pro malé koledníky. Košík s vykoledovanými vajíčky skvěle doplní domácí sušenky, čokoládová vajíčka a cupcakes, které můžete...
Jakým vínem zapíjet velikonoční lahůdky
  • Tipy a triky

Jakým vínem zapíjet velikonoční lahůdky

K Velikonocům patří už tradičně něco ostřejšího. Panáka domácí slivovice nebo hruškovice nabídněte dospělým koledníkům a klidně si ho dejte také jako aperitiv na začátek hodování. Velikonočnímu menu by však nemělo chybět ani kvalitní víno,...

Související recepty

Jidáše

Tohle pečivo vám provoní celou kuchyň. Můžete si h...
Autor: Šárka Měřičková

Obchod Apetit