Bramboráčky z trouby

Bramboráčky z trouby

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do 30 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1526 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 100 g
Tuky 102 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Trochu jiné bramboráky...

Suroviny

olivový olej 2 PL
cibule 2 ks
nakrájené nadrobno
brambory 4 ks
velké moučnaté
smetana na vaření 160 ml
estragon 2 PL
nasekaného
vejce 2 ks
velká nebo 4 malá, o pokojové teplotě, žloutky a bílky zvlášť
sůl
pepř
čerstvě mletý
máslo 40 g
studeného nakrájeného

1 Troubu předehřejte na 200/180°C. V menší pánvi rozehřejte polovinu olivového oleje na středním ohni a za občasného promíchání opékejte cibuli 8–10 minut do pěkně zlaté barvy. Nechte vychladnout.

2 Brambory nastrouhejte nahrubo a pořádně pomačkejte tloučkem od hmoždíře apod. Nasypte je do čisté utěrky a vymačkejte z nich maximum tekutiny. V suché míse je ihned smíchejte s cibulí, smetanou, estragonem a žloutky, osolte a opepřete.

3 Bílky vyšlehejte do pevných špiček a opatrně zapracujte do bramborové směsi. Vnitřek 8 kroužků na tvarování hamburgerů či volských ok vytřete zbylým olejem. Plech vyložte pečicím papírem. Postavte na něj kroužky. Směs rovnoměrně rozdělte do kroužků. Poklaďte máslem, pečte 35 minut. Pak pomocí kleští odstraňte kroužky, bramboráčky nechte na plechu a pečte ještě 5–10 minut, až zezlátnou i boky.

NĚCO NAVÍC
Brambory bohužel ne vždy spolehlivě udrží vejce, než ztuhnou, proto máte-li k dispozici přiměřeně velké zapékací mističky, celokovový lívanečník či plechy s velkými mělkými prohlubněmi, upečte bramboráčky raději v nich.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/9

Apetit magazín

5 triků, jak připravit zdravější dezerty
  • Novinky a zajímavosti

5 triků, jak připravit zdravější dezerty

Pečete rádi a hodně? Možná jste už přemýšleli o tom, jak své pekařské a cukrářské počiny připravovat trochu ‚zdravěji‘. Dobrá zpráva je, že pár triků pro ulehčení svědomí existuje, a přesto si pochutnáte... Pojďte si s námi některé fígle...
K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...

Obchod Apetit