Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bramboráčky z trouby
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 11
Do 75 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1526 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 100 g
Tuky 102 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduché bramboráky z trouby jsou skvělé samostatně – například s česnekovým dipem ze zakysané smetany. Ale můžete je podávat také jako přílohu k masu nebo ke grilovaným dobrotám. Křupavé bramboráky z trouby se už po prvním soustu stanou vaším novým rodinným receptem.

 

Suroviny

olivový olej 2 PL
nakrájené nadrobno
velké moučnaté
estragon 2 PL
nasekaného
vejce 2 ks
velká nebo 4 malá, o pokojové teplotě, žloutky a bílky zvlášť
sůl
pepř
čerstvě mletý
studené nakrájené

Postup

1

Troubu předehřejte na 200/180 °C.

2

V menší pánvi rozehřejte polovinu olivového oleje na středním ohni a za občasného promíchání opékejte cibuli 8–10 minut do pěkně zlaté barvy. Nechte vychladnout.

3

Brambory nastrouhejte nahrubo a pořádně pomačkejte tloučkem od hmoždíře. Nasypte je do čisté utěrky a vymačkejte z nich maximum tekutiny.

4

V suché míse je ihned smíchejte s cibulí, smetanou, estragonem a žloutky, osolte a opepřete.

5

Bílky vyšlehejte do pevných špiček a opatrně zapracujte do bramborové směsi.

6

Vnitřek 8 kroužků na tvarování hamburgerů či volských ok vytřete zbylým olejem. Plech vyložte pečicím papírem. Postavte na něj kroužky.

7

Směs rovnoměrně rozdělte do kroužků. Poklaďte máslem, pečte 35 minut.

8

Pak pomocí kleští odstraňte kroužky, bramboráčky nechte na plechu a pečte ještě 5–10 minut, až zezlátnou i boky.

NĚCO NAVÍC
Brambory bohužel ne vždy spolehlivě udrží vejce, než ztuhnou, proto máte-li k dispozici přiměřeně velké zapékací mističky, celokovový lívanečník či plechy s velkými mělkými prohlubněmi, upečte bramboráčky raději v nich.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/9

Apetit magazín