0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bramboráčky z trouby

Bramboráčky z trouby

5 / 5. Počet hodnocení: 3
Do 30 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1526 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 100 g
Tuky 102 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduché bramboráky z trouby jsou skvělé samostatně - například s česnekovým dipem z kysané smetany. Ale můžete je podávat také jako přílohu s masu nebo ke grilovaným dobrotám.

 

Suroviny

olivový olej 2 PL
cibule 2 ks
nakrájené nadrobno
brambory 4 ks
velké moučnaté
smetana na vaření 160 ml
estragon 2 PL
nasekaného
vejce 2 ks
velká nebo 4 malá, o pokojové teplotě, žloutky a bílky zvlášť
sůl
pepř
čerstvě mletý
máslo 40 g
studeného nakrájeného

Postup

1

Troubu předehřejte na 200/180°C.

2

V menší pánvi rozehřejte polovinu olivového oleje na středním ohni a za občasného promíchání opékejte cibuli 8–10 minut do pěkně zlaté barvy. Nechte vychladnout.

3

Brambory nastrouhejte nahrubo a pořádně pomačkejte tloučkem od hmoždíře apod. Nasypte je do čisté utěrky a vymačkejte z nich maximum tekutiny.

4

V suché míse je ihned smíchejte s cibulí, smetanou, estragonem a žloutky, osolte a opepřete.

5

Bílky vyšlehejte do pevných špiček a opatrně zapracujte do bramborové směsi.

6

Vnitřek 8 kroužků na tvarování hamburgerů či volských ok vytřete zbylým olejem. Plech vyložte pečicím papírem. Postavte na něj kroužky.

7

Směs rovnoměrně rozdělte do kroužků. Poklaďte máslem, pečte 35 minut.

8

Pak pomocí kleští odstraňte kroužky, bramboráčky nechte na plechu a pečte ještě 5–10 minut, až zezlátnou i boky.

NĚCO NAVÍC
Brambory bohužel ne vždy spolehlivě udrží vejce, než ztuhnou, proto máte-li k dispozici přiměřeně velké zapékací mističky, celokovový lívanečník či plechy s velkými mělkými prohlubněmi, upečte bramboráčky raději v nich.

 

Související články

Škola vaření: bramboráky
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramboráky

Bramboráky jsou perfektním důkazem, že i ze zdánlivě obyčejné suroviny se dají vykouzlit jedinečná jídla....

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/9

Apetit magazín

Jedlé zlato: Jak se vyrábí a proč ho vlastně jíme?
  • Zajímavosti

Jedlé zlato: Jak se vyrábí a proč ho vlastně jíme?

Už jste někdy ochutnali jedlé zlato? Pravděpodobně ne a tak vás možná zajímá, jak se vyrábí a jak chutná. Otázkou rovněž zůstává, jestli je jedlé zlato bezpečné. Poznejte jednu z největších podivuhodností, kterou kulinářský svět nabízí. ...
5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě
  • Zdraví a výživa

5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě

Vybrali jsme pro vás potraviny, které jsou nabité zdravím a blahodárnými účinky. Objevte jejich skrytou sílu a ochutnejte si je v našich receptech. Jsou skvělým způsobem, jak před podzimem a plískanicemi nastartovat imunitu. ...
Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit