Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Historie pizzy Havaj: Vymyslel ji Sam Panopoulos se svými bratry, tehdy se stala okamžitým hitem

Pizza Havaj
ZDROJ: Chad Montano/Unsplash
sdílet:

Pizza Havaj či Hawaii od dob svého vzniku rozděluje společnost. Jedni pizzu se šunkou, sýrem a ananasem na rajčatovém základu milují, druzí nenávidí. Málokdo ví, že má tato kontroverzní pizza fascinující historii, která nás zavede na kulinářskou cestu z Itálie do Kanady. 

Historie pizzy, kterou známe dnes, se začala psát v Itálii, konkrétně v Neapoli v 17. století. První pizzerie údajně vznikla v Neapoli v roce 1830 a její název zněl Port'Alba, jak uvádí web Italy4Real. Abychom se ale dostali k pizze Havaj, musíme se posunout na jiný kontinent

  • Koncem 19. a počátkem 20. století přivezli italští přistěhovalci do Spojených států recepty na pizzu.
  • Zpočátku se pizza vyskytovala pouze v přistěhovaleckých čtvrtích, ale postupem času se rozšířila po celé zemi a stala se oblíbenou pochoutkou rychlého občerstvení.
  • Pizza se prodávala s feferonkami, žampiony, olivami ale éra experimentů měla teprve přijít. 

Hawaii není z Havaje 

Historie pizzy Hawaii (Havaj) nás zavede do Kanady, nikoli na Havajské ostrovy, jak by se mohlo zdát z názvu. Pokrm poprvé vytvořil v roce 1962 Sam Panopoulos, řecký přistěhovalec, a jeho bratři, kteří provozovali restauraci The Chatham Restaurant v Chathamu v kanadském Ontariu. Ve snaze inovovat a zpestřit nabídku je napadlo zkombinovat sladkou a slanou chuť, píše BBC

  • Jakmile se pizza Havaii objevila, stala se mezi zákazníky ontarijské restaurace okamžitě hitem. Informace o tomto novém výtvoru se začaly šířit.

Jak si tento pokrm získával oblibu v Kanadě, začaly ho do svých jídelníčků zařazovat i pizzerie ve Spojených státech a v Evropě, což se setkalo se smíšenými reakcemi. Bouřlivé debaty o tom, jestli ananas na pizzu patří, nebo ne, trvají dodnes. 

Patří ananans na pizzu, nebo ne? 

Nedávno se v Pompejích našla freska plochého chleba, který nápadně připomínal pizzu. Pizza měla žluté suroviny navrchu, a tak se milovníci pizzy Hawaii začali radovat, že jde o ananas.

O ten samozřejmě nešlo, ani by to nebylo možné, vzhledem k původu ananasu a stáří pompejské pizzy. Reportér deníku The Guardian ovšem situaci využil k tomu, aby se zeptal majitele jedné z nejstarších pizzerií v Neapoli, jestli ananans podle něj na pizzu patří. Nepatří, odpověděl majitel s jistotou v tváři. 

Zdroje informací: TheGuardian, Italy4Real, BBC

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč