0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak vznikla královna pizzy margherita a kdy přišla do Čech

pizza
ZDROJ: Inna Podolska/ Unsplash
sdílet:

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z pece. Křupavá kůrka, táhnoucí se rozteklý sýr a vůně oregana. Ano, určitě jste všichni poznali, že je řeč o pizze! Všichni ji milují, ať už tu domácí s různými ingrediencemi nebo tradiční margaritu z vyhlášené italské restaurace.

Pizza Margherita aneb jak to všechno začalo

První pizzerie vznikly v Itálii už na konci 17. století. Pečené placky z kynutého těsta pak dostaly svou nynější podobu spolu s rozmachem pěstování rajčat, která jsou dnes pro Italy podobně charakteristická jako pizza samotná.

  • Historicky nejslavnější se pak stala pizza Margherita.
  • V příběhu o této pizze figuruje obyčejný neapolský kuchař Rafael Esposito a královna Margherita. Zmíněný kuchař chtěl královnu při její návštěvě města v roce 1889 pohostit nějakým originálním způsobem.
  • Svou roli v tom sehrál fakt nedávného sjednocení Itálie. Připravil pro královnu tedy pizzu v italských barvách: s červenými rajčaty, bílým sýrem a zelenými lístky bazalky.
  • Pizza Margherita dodnes vévodí takřka každému seznamu pizzy na jídelních lístcích po celém světě.
  • Je zářným příkladem toho, že v jednoduchosti je krása, což je mimochodem nevyřčeným pravidlem většiny italských pokrmů.

Pizza u nás i ve světě

Pizza se díky italským přistěhovalcům rychle rozšířila také po celých Spojených státech.

  • První americká pizza se nazývala chicagská podle místa vzniku a údajně se objevila na trhu v roce 1943.
  • Překvapivě až Američané přidali do rajčatového základu oregano a za sýr číslo jedna zvolili ikonickou mozzarellu, která se skvěle roztéká, ale není nijak výrazná.
  • Původní italské pece na dřevo nahradily při přípravě pizzy trouby a pánve a z pizzy se tak postupně stal jeden z nejčastějších fast foodových pokrmů.
  • V roce 1957 se pak díky rozmachu mražených potravin prosadila pizza mražená, která si nachází své příznivce dodnes.

V Čechách nemá pizza moc slavnou minulost a některé normalizační nešvary u nás bohužel přetrvávají dodnes:

  • Mizerné těsto, eidam, kečup, levná uzenina, to všechno občas na tuzemské pizze můžete tu a tam potkat. I když se v tomto ohledu blýská na časy, některé pizzerie mají pořád co dohánět.
  • Jak by taky ne, první italská restaurace pro českou klientelu Grosseto s pravou italskou pizzou u nás totiž vznikla až v roce 1996, což je ve srovnání s tradicí italskou poměrně nedávno.
  • V současnosti se proslýchá, že na nejlepší neapolskou pizzu si musíte zajít do pizzerie Sasyre v pražských Modřanech nebo do restaurace San Carlo, která má v Praze už dvě pobočky (Malá Strana a Dittrichova ulice).

Tradiční suroviny na pizzu

V zásadě můžete na pizzu použít takřka cokoliv, co máte rádi: kvalitní šunky a salámy, houby, olivy, zeleninu i ovoce. Existuje však pár základních ingrediencí, které vycházejí z italské kuchyně a jsou sázkou na jistotu.

Sugo

Na pizzu se obvykle nepoužívají čerstvá rajčata, protože jsou málo výrazná a příliš vodnatá. Těsto by tak mohlo být po upečení rozmáčené.

  • Lepší variantou je tzv. sugo, sladkokyselá rajčatová omáčka, obvykle vyrobená z rajčatového pyré (passata) ochuceného cibulí, česnekem, oreganem, cukrem, solí a octem.
  • Na rajčatový základ se nejlépe hodí rajčata odrůdy San Marzano, která mají výraznou chuť a hodně pevnou dužinu.
  • Rajčatové sugo si nejlépe vychutnáte na pizze margheritě, která je, jak už zaznělo výše, tvořená rajčatovým základem, mozzarellou, čerstvou bazalkou a pokapaná kvalitním olivovým olejem.

Sýr

Co se týče sýra, jedničkou se postupem času stala mozzarella pro své specifické vlastnosti.

  • Mozzarella díky své poměrně neutrální chuti nikdy nepřebije ostatní ingredience.
  • Zároveň je dostatečně tučná a díky tomu se na pizze krásně roztéká. Po vyndání z trouby sýr začíná pomalu tuhnout, takže se táhne přesně tak, jak to má být.
  • Naprostým vrcholem gastronomie je pak tzv. mozzarella di bufala neboli mozzarella z bůvolího mléka.
  • Jedná se o sýr tučnější a smetanovější než klasická mozzarella i chuťově výraznější. Taková pizza, pokud je dobře připravená, pak již nepotřebuje nic moc navíc.
  • Nemusí však zůstat pouze u mozzarelly. Pizza quattro formaggi se často připravuje bez použití rajčat a snoubí se v ní hned čtyři druhy sýra např. mozzarella, plísňová gorgonzola, sýr parmazánského typu grana padano a ovčí sýr pecorino.

Ančovičky

Sardelky neboli ančovičky jsou drobné slané rybičky, které se v celku nasolí a nakládají do oleje.

  • Mají velmi intenzivní chuť, na pizze se vlivem tepla v podstatě rozpustí a dodají jí šmrnc.
  • Pokud jste jejich chuti ještě nepropadli, doporučujeme je určitě někdy vyzkoušet.
  • Sugo s mozzarellou a právě onou výraznou chutí ančoviček spojuje pizza napoletana.

Šunka

Asi nejpoužívanější masitou ingrediencí používanou na pizzu je šunka. Ale pozor, nejde o jen tak ledajakou šunku.

  • Italové nejraději používají tzv. prosciutto cotto neboli dušenou šunku s vysokým obsahem masa nebo naopak prosciutto crudo, na tenké plátky krájenou sušenou šunku z vepřové kýty.
  • Obě varianty jsou lahodné, přičemž prosciutto crudo je vyzrálejší, slanější a díky tomu i výraznější.

Zdroje informací: History, Love Food, Insider

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč