Jsou malá, ale extra výživná. Zajímá vás, proč je dobré křepelčí vejce zařadit do svého jídelníčku a jak si je připravit? Objevte s námi cestu křepelčí farmy až na váš stůl.
Malá kropenatá vajíčka od křepelky jsou skutečným klenotem mezi potravinami. Mají delikátní chuť a v jídle krásně vypadají.
Jak dlouho vařit křepelčí vejce natvrdo?
Křepelčí vejce můžete připravit stejnými způsoby jako slepičí. Doba varu křepelčích vajec natvrdo je vzhledem k velikosti pouhé 3 minuty.
Na co se používají křepelčí vejce?
Křepelčí vejce můžete přidat do polévky, kterou tím nutričně obohatíte. Vyzkoušejte třeba bramborový krém s pečenými paprikami a křepelčími vejci. Díky své roztomilé velikosti se skvěle hodí na kanapky jako párty občerstvení. Přidat je můžete také do salátů a pomazánek.
Jsou křepelčí vejce zdravá?
Seznam benefitů spojených s konzumací křepelčí vajec je vskutku dlouhý. Křepelčí vejce jsou bohatá na vitamíny B1 a B2 a minerály fosfor, železo a draslík. Dále v nich najdeme zastoupení mědi, niacinu, kobaltu, aminokyselin, tyrosinu a lecitinu.
Vejce křepelky obsahují omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, které mají vliv na správnou funkci kardiovaskulárního systému.
- A jak dlouho vydrží křepelčí vejce? Velkým benefitem je také jejich trvanlivost. Křepelčí vejce vydrží v lednici až 3 měsíce.
- Jak poznat, že je křepelčí vejce čerstvé? Pokud klesne ke dnu a drží se u něj, můžete si být jistí, že je čerstvé. Pokud plave na hladině, vyhoďte ho.
- Jak rozbít křepelčí vejce? Křepelčí vajíčko nerozbíjejte o ostrou hranu kuchyňské linky. Jemně do skořápky ťukněte ostrým nožem. Na křepelčí vajíčka existují i speciální nůžky.
Bylo dřív vejce nebo křepelka?
Křepelka snášející typicky kropenatá vajíčka pochází z Asie a její domestikovaný chov započal ve 14. století v Japonsku.
- Nejprve byly křepelky chovány pro svůj libozvučný zpět, až poté k produkci vajec a masa. Zdravá křepelka snese okolo 320 vajec ročně.
- První křepelčí farmy se začaly postupně objevovat od 50. let minulého století.
- Nejvíce rozšířen je chov křepelky japonské.
- Ačkoli se toho lidé často obávají, chov křepelky je méně náročný než chov ostatní drůbeže.
- Křepelka japonská snese v průběhu roku až 300 vajec.
- V České republice funguje několik farem zabývajících se chovem křepelek pro jejich maso a vejce. Například farma Valašská křepelka, AV křepelky, Japonské křepelky a další.
- Vejce křepelky jsou až 2,5x nutričně výživnější než vejce slepičí.
- Díky tělesné teplotě 42°C křepelky netrpí infekcemi a jejich vejce mají pevné skořápky a pevná skořápka chrání vejce před napadením salmonelou.
Zdroje informací: iFauna.cz, divokefarmy.cz, Farma Valašská křepelka