0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

7 důvodů, proč si dopřát vejce

Vejce
ZDROJ: Louis Hansel/Unsplash
sdílet:

Stále věříte mýtu, že vejce škodí zdraví, protože zvyšují hladinu cholesterolu v krvi? Nemusíte se bát, bylo už několikrát prokázáno, že vejce mají velmi dobrý vliv na naše zdraví. Dokonce se doporučuje dát si dvě denně. Pojďte se s námi podívat na 7 důvodů, proč si vajíčka dopřát.

Usnadňují hubnutí

Pokud chcete zhubnout, jsou vejce ideální volbou. Jedno vejce má 70 kalorií, 6 gramů bílkovin a 5 gramů tuku, a právě takový poměr živin zajišťuje sytost. Nebudete mít tak za chvíli nutkání zase něco sezobnout a vydržíte v klidu až do dalšího jídla.

  • Podle vědeckých studií pomáhají vejce také ke spalování nadměrného tuku, a to díky obsahu bílkovin, díky kterým se vyplavuje hormon zvaný glukagon. Právě ten přispívá k využívání tuků v těle.

Pozitivně působí na činnost mozku 

Vajíčka obsahují cholin, což je látka spadající do vitaminů skupiny B, která je součástí buněčných membrán mozku a je tedy potřebná pro jeho správnou funkci. Nedostatek cholinu může způsobit například bolest hlavy, zapomětlivost, poruchy paměti a v nejhorším případě i Alzheimerovu chorobu nebo mozkovou mrtvici. Právě žloutky jsou jedním z nejvíce koncentrovaných zdrojů cholinu. Jednoduše ho tak tělu doplníte.

Posilují vlasy i kůži

Vitaminy B7 a B12 a proteiny, které vejce obsahuje, posilují vlasy a příznivě také působí na kvalitu kůže.

  • Pravidelná konzumace vajec údajně pomáhá odstranit pigmentové skvrny a vrásky. Nedostatek vitaminu B7 by naopak způsobil vypadávání vlasů, lámavost nehtů a záněty kůže.

Chrání zrak

Vajíčka obsahují lutein, což je žlutooranžové barvivo, které se hromadí v sítnici a je důležité pro ochranu očí před poškozením od slunečního záření. Působí také jako prevence slepoty či šedého zákalu.

Posílí vaše zdraví

Vajíčka obsahují spoustu látek, které přispívají k našemu celkovému zdraví. Jednou z nich je kyselina listová, která je nezbytná při tvorbě červených krvinek, na které se váže kyslík. Díky tomu je organismus dostatečně okysličen a může tak správně fungovat. Kyselina listová je důležitá také pro normální růst a vývoj plodu. Pravidelnou konzumací vajec také ve vašem těle dojde ke zvýšení hladiny cholesterolu, ale toho hodného, tedy HDL cholesterolu, který je pro naše tělo nepostradatelný. Lecitin obsažený ve žloutcích naopak snižuje hladinu špatného LDL cholesterolu.

Doplní vitamin D

Většina české populace má nedostatek vitaminu D, který je důležitý pro vstřebávání vápníku a má výrazné účinky na imunitní systém. Nemusíte si ale kupovat doplňky stravy, stačí vajíčka. Ty jsou totiž jeho bohatým zdrojem. 

  • Dvě středně velká vejce obsahují asi 1/3 doporučené denní dávky „déčka“. Nejvíce se ho nachází ve žloutku.

Snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny

Vejce mohou být také bohatým zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin, které snižují hladinu triglyceridů v krvi, čímž také snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění a mozkové mrtvice.

  • Množství obsažených omega-3 ve vejcích se odvíjí od toho, jestli vejce pocházejí od slepic z volného výběhu s přirozenou zelenou stravou nebo od slepic z klecového chovu. Obsah omega-3 ve vejcích lze také ovlivnit speciálním krmivem, které je o omega-3 obohacené.
  • Existují studie, podle kterých vejce působí také proti nádorovým onemocněním. Enzymy obsažené ve vejci totiž dokážou zničit nádorovou buňku.
  • Některé studie například prokázaly až o 18 % menší riziko vzniku rakoviny prsu u žen, které pravidelně konzumovaly vejce.

Související články

Zpestřete si vaječnou omeletu náplní
  • Jak na to

Zpestřete si vaječnou omeletu náplní

Chystáte se barvit kraslice a už vám docházejí nápady, jak zužitkovat bílky a žloutky? Omeleta je rychlým a snadným řešením, navíc se dá připravit pokaždé trochu jinak. Poradíme vám, čím omeletu naplnit, aby se nikdy nepřejedla.  ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ. ...
Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit