Ovesná kaše s hráškem a fazolkami

Ovesná kaše s hráškem a fazolkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Ovesná kaše s hráškem a fazolkami

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1614 kcal
Bílkoviny 106 g
Sacharidy 78 g
Tuky 102 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ovesná kaše naslano? Ano! A je naprosto báječná. Slibujeme, že si tuhle sytou letní snídani opravdu zamilujete. Hrášková ovesná kaše ovšem hravě obstojí i jako oběd či večeře.

Suroviny

fazolky zelené 150 g
zbavené konců a nakrájené na 5cm kousky
sůl
pepř
čerstvě mletý
hrášek 200 g
vyloupaný čerstvý nebo mražený
jarní cibulka 1 ks
nasekaná
olivový olej panenský
špekáčky 2 ks
kvalitní, 2 menší či 1 velký, naříznuté jako na opékání na ohni
ovesné vločky 50 g
křepelčí vejce 4 ks

Postup

1

V rendlíku přiveďte k varu vodu a osolte ji. Vsypte fazolky a povařte je cca 2 minuty (nebo podle svých představ o tom, jak moc mají být uvařené), pak je sceďte a propláchněte tekoucí studenou vodou, nechte okapat a přesuňte do misky.

2

Mezitím v rendlíku opět přiveďte k varu vodu, osolte, vsypte hrášek a vařte doměkka, trvá to 3–5 minut (viz Tipy & triky níže). Sceďte, propláchněte studenou vodou, nechte okapat. Pak hrášek rozmixujte s jarní cibulkou a 2–3 lžícemi olivového oleje dohladka, osolte a opepřete.

3

V pánvi na troše oleje opečte špekáčky, aby byly prohřáté a okraje zkřupavěly.

4

Mezitím do uvolněného rendlíku vsypte vločky, zalijte je 250 ml vody, osolte a přiveďte k varu. Vařte okolo 5 minut. Ke konci vaření vmíchejte hráškové pyré a prohřejte. Odstavte, dosolte a dopepřete podle chuti.

5

V pánvi uvolněné po špekáčcích opečte po dvou volská oka z křepelčích vajíček.

6

Kaši podávejte s fazolkami, špekáčky a osolenými a opepřenými sázenými vejci.

TIPY & TRIKY

  • Když jsou zelené fazolky mladé a ve výstavní kondici, stačí je zbavit jenom konečků se stopkami. Pokud jde o to, jak dlouho je vařit, stojí tady proti sobě chuť a stravitelnost. Při krátkém spaření (pár minut) jsou fazolky křehké a svěží, při delším vaření (okolo 10 minut i více) zase stravitelnější. Záleží také na tom, jak vám víc chutnají.
     
  • Doba vaření hrášku závisí na tom, zda byl čerstvý, či mražený, na velikosti a u čerstvého také na stupni zralosti. Čím je zralejší, a tím i méně šťavnatý a blížící se hrachu, tím déle ho vařte, nejen proto, aby změkl, ale také abyste se vyhnuli trávicím obtížím. Obecně se dá říct, že na vaření je lepší kupovat mražený hrášek a příliš zralý čerstvý hrášek také zachrání jedině vaření.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/7

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....

Obchod Apetit