Co nesmí nikdy chybět na tradičním anglickém čaji o páté? Sendviče s vajíčkovou pomazánkou! Japonská majonéza a nakládaná okurka jim ovšem dodají úplně nový rozměr.
Suroviny
Postup
Plátky okurky posypte solí a nechte 5 minut stát, pak opláchněte pod tekoucí chladnou vodou a nechte okapat. Smíchejte ocet a cukr se špetkou soli, přidejte plátky okurky a dobře promíchejte. Vložte do lednice na nejméně 30 minut, ale ještě lépe na 2–3 hodiny. Pak sceďte veškerou tekutinu a smíchejte okurku se sezamovými semínky.
V hrnci přiveďte k varu vodu a opatrně do ní vložte slepičí vejce a nechte 8 minut vařit. Pak vodu slijte a vejce zalijte ledovou vodou a nechte vychladnout. Pokud používáte i křepelčí vajíčka, vařte je pouze 2,5 minuty, pak ihned zalijte ledovou vodou. Budou tak přesně nahniličko.
Slepičí vejce oloupejte a prsty roztrhněte. Vyjměte žloutky, vložte je do misky a rozmačkejte vidličkou. Přidejte 3 lžíce majonézy a pomocí stěrky rozetřete dohladka. Bílky nasekejte nadrobno a přidejte ke žloutkům se zbylou majonézou a promíchejte. Opepřete a podle potřeby dosolte – počítejte s tím, že japonská majonéza je výrazně dochucená. Oloupejte a rozčtvrťte křepelčí vejce, pokud používáte, a dejte stranou.
Zubatým nožem odřízněte z krajíců chleba kůrku, pak každý krajíc rozkrojte na šířku tří prstů, takže získáte celkem 30 obdélníčků. Polovinu namažte pomazánkou a na střed každého plátku položte čtvrtku křepelčího vejce. Navrch vyskládejte okurky a přiklopte zbylou polovinou chleba.
NĚCO NAVÍC
Pokud neseženete majonézu Kewpie, smíchejte 5 lžic běžné majonézy s 1 lžící rýžového octa a špetkou krupicového cukru.
Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.