0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Národní zvířata jako symbol i pochoutka. Kde ochutnáte klokana, labuť nebo medvěda?

Krůta s kořenovou zeleninou a majoránkou
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Maso je už jedním z důležitých zdrojů živin pro člověka. Nejčastěji se na talířích objevuje hovězí, drůbeží či vepřové maso. V některých zemích je oblíbené i maso zvířat, které danou krajinu symbolizují.

Klokaní maso v Austrálii

Klokani jsou australským národním zvířetem, najdete je i ve státním znaku země. Historicky se Australané konzumace klokaního masa zdržovali, nakonec ale chuť zvítězila.

  • Zastánci konzumace klokaního masa tvrdí, že klokaní maso obsahuje minimum tuku, je zdrojem železa a zinku a je šetrnější k životnímu prostředí, protože klokani produkují méně metanu než jiná zvířata.
  • Klokaní maso je červené a chutí připomíná zvěřinu, na rozdíl od té je ale křehčí a šťavnatější.
  • Australané si klokaní maso dopřávají jako steak, masové koule, kebab nebo klobásy.

Labutě v Dánsku

Labuť velká je od roku 1984 národním zvířetem Dánska. Symbolizuje sílu, krásu, ladnost i odhodlanost. Je těžké si představit, že by někdo labuť pekl nebo jedl. Dáni ale čas od času labutí maso konzumují.

  • Labutí maso je sytě červené, libové a chutí připomíná zvěřinu.

Medvědi ve Finsku

Medvěd hnědý je součástí finské mytologie. Jedná se o ohrožený druh, proto je jejich lov velmi omezený a podléhá licenci.

  • V posledních letech bylo ve Finsku uděleno přibližně 200 povolení za rok, ale ne všichni zabití medvědi jsou vhodní k jídlu. Proto je cena medvědího masa velmi vysoká.
  • Steak z medvěda ochutnáte ve větších městech jako jsou Helsinky, Tampere nebo Turku v tamních luxusních restauracích.

Bizoni v Americe

Bizon je zvíře typické pro severní Ameriku. Maso z bizona je relativně běžně dostupné, jelikož se spousta bizonů ve státních parcích vybíjí, aby se zabránilo jejich přemnožení. Cena bizoního masa je ale vyšší, proto jeho konzumace není příliš obvyklá.

  • Bizoní maso je velmi libové s bohatou chutí a je považováno za zdravější než komerčně chované hovězí maso.
  • Z bizona se nejčastěji připravuje steak nebo hamburger, ale lze ho upravit stejně jako hovězí.

Velbloudi v Saúdské Arábii

Velbloud tvořil základ jídelníčku Saúdské Arábie a býval nedílnou součástí tamních bujarých večírků a svatebních hostin. Od vypuknutí respiračního onemocnění MERS tam však platí zákaz konzumace velbloudů, protože se považuje za přenašeče viru.

  • Velbloudí maso je velmi suché a tuhé, protožejeho tuk je uložen v jeho hrbu.
  • Jeden samec ale poskytuje obrovské množství masa. To se však musí dlouho dusit, aby změklo. Čím mladší velbloud, tím jemnější maso.

Býci ve Španělsku

Španělsko je charakteristické býčími zápasy zvanými corrida, které téměř vždy končí usmrcením býka matadorovým mečem. Velmi zřídka se stává, že je býk ušetřen a zůstane živý. Jakmile je býk zabit, jeho tělo se odveze na jatka a odtud se distribuuje prodejcům.

  • Býčí maso je velmi tvrdé, musí se vařit přes noc spolu s červeným vínem a následně hodiny dusit, aby změklo. Připravuje se z něj například guláš nebo dušená býčí oháňka.
  • Speciální pokrm z býka můžete ochutnat v madridské restauraci Casa Toribio. Tzv. carne de toro de lidia je pokrm z býka zabitého při býčích zápasech. Jinde tento pokrm nenajdete.

Losi ve Švédsku

Los je švédským národním zvířetem. Jeho maso se nekonzumuje příliš často, mají k němu přístup zejména členové lovecké komunity, pro které je každoroční lovení losů na podzim vrcholem lovecké sezóny. Každoročně se ve Švédsku zastřelí zhruba 100 tisíc losů.

  • Losí maso má silnou zvěřinovou chuť i aroma a lze z něj připravit steaky, pečeni či dušené maso. Přidává se také do oblíbených masových kuliček.

Zdroj info: Bored Panda, Insider, BBC

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč