0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Národní zvířata jako symbol i pochoutka. Kde ochutnáte klokana, labuť nebo medvěda?

Labuť
ZDROJ: Buddhi Jayaweera/Unsplash
sdílet:

Maso je už jedním z důležitých zdrojů živin pro člověka. Nejčastěji se na talířích objevuje hovězí, drůbeží či vepřové maso. V některých zemích je oblíbené i maso zvířat, které danou krajinu symbolizují.

Klokaní maso v Austrálii

Klokani jsou australským národním zvířetem, najdete je i ve státním znaku země. Historicky se Australané konzumace klokaního masa zdržovali, nakonec ale chuť zvítězila.

  • Zastánci konzumace klokaního masa tvrdí, že klokaní maso obsahuje minimum tuku, je zdrojem železa a zinku a je šetrnější k životnímu prostředí, protože klokani produkují méně metanu než jiná zvířata.
  • Klokaní maso je červené a chutí připomíná zvěřinu, na rozdíl od té je ale křehčí a šťavnatější.
  • Australané si klokaní maso dopřávají jako steak, masové koule, kebab nebo klobásy.

Labutě v Dánsku

Labuť velká je od roku 1984 národním zvířetem Dánska. Symbolizuje sílu, krásu, ladnost i odhodlanost. Je těžké si představit, že by někdo labuť pekl nebo jedl. Dáni ale čas od času labutí maso konzumují.

  • Labutí maso je sytě červené, libové a chutí připomíná zvěřinu.

Medvědi ve Finsku

Medvěd hnědý je součástí finské mytologie. Jedná se o ohrožený druh, proto je jejich lov velmi omezený a podléhá licenci.

  • V posledních letech bylo ve Finsku uděleno přibližně 200 povolení za rok, ale ne všichni zabití medvědi jsou vhodní k jídlu. Proto je cena medvědího masa velmi vysoká.
  • Steak z medvěda ochutnáte ve větších městech jako jsou Helsinky, Tampere nebo Turku v tamních luxusních restauracích.

Bizoni v Americe

Bizon je zvíře typické pro severní Ameriku. Maso z bizona je relativně běžně dostupné, jelikož se spousta bizonů ve státních parcích vybíjí, aby se zabránilo jejich přemnožení. Cena bizoního masa je ale vyšší, proto jeho konzumace není příliš obvyklá.

  • Bizoní maso je velmi libové s bohatou chutí a je považováno za zdravější než komerčně chované hovězí maso.
  • Z bizona se nejčastěji připravuje steak nebo hamburger, ale lze ho upravit stejně jako hovězí.

Velbloudi v Saúdské Arábii

Velbloud tvořil základ jídelníčku Saúdské Arábie a býval nedílnou součástí tamních bujarých večírků a svatebních hostin. Od vypuknutí respiračního onemocnění MERS tam však platí zákaz konzumace velbloudů, protože se považuje za přenašeče viru.

  • Velbloudí maso je velmi suché a tuhé, protožejeho tuk je uložen v jeho hrbu.
  • Jeden samec ale poskytuje obrovské množství masa. To se však musí dlouho dusit, aby změklo. Čím mladší velbloud, tím jemnější maso.

Býci ve Španělsku

Španělsko je charakteristické býčími zápasy zvanými corrida, které téměř vždy končí usmrcením býka matadorovým mečem. Velmi zřídka se stává, že je býk ušetřen a zůstane živý. Jakmile je býk zabit, jeho tělo se odveze na jatka a odtud se distribuuje prodejcům.

  • Býčí maso je velmi tvrdé, musí se vařit přes noc spolu s červeným vínem a následně hodiny dusit, aby změklo. Připravuje se z něj například guláš nebo dušená býčí oháňka.
  • Speciální pokrm z býka můžete ochutnat v madridské restauraci Casa Toribio. Tzv. carne de toro de lidia je pokrm z býka zabitého při býčích zápasech. Jinde tento pokrm nenajdete.

Losi ve Švédsku

Los je švédským národním zvířetem. Jeho maso se nekonzumuje příliš často, mají k němu přístup zejména členové lovecké komunity, pro které je každoroční lovení losů na podzim vrcholem lovecké sezóny. Každoročně se ve Švédsku zastřelí zhruba 100 tisíc losů.

  • Losí maso má silnou zvěřinovou chuť i aroma a lze z něj připravit steaky, pečeni či dušené maso. Přidává se také do oblíbených masových kuliček.

Související články

Parmská šunka: Co stojí za její cenou?
  • Suroviny

Parmská šunka: Co stojí za její cenou?

Parmská šunka je jedním z typických pokrmů slunné Itálie. Její specifické slano-sladké chuti už podlehly leckteré mlsné jazýčky. Co stojí za její vyšší cenou a jak probíhá výrobní proces? ...
Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět
  • Jak na to

Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět

Připravte pro hosty na zahradní party originální pochoutky, po kterých se budou moci utlouct. Vybrali jsme jich pro vás některé, se kterými nemůžete šlápnout vedle. Od drobných předkrmů pro první návštěvníky, přes hlavní chod...
Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...

Obchod Apetit