Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polévka z hovězí oháňky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 29
Více než dvě hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5372 kcal
Bílkoviny 373 g
Sacharidy 336 g
Tuky 279 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Silná polévka z hovězí oháňky vás zaručeně postaví na nohy i po prohýřené noci. Pro větší společnost doporučujeme připravit si jí několikanásobně větší množství. Strouhání z hrubé mouky a vejce ji společně se zeleninou patřičně zahustí.

Suroviny

slunečnicový olej 1 PL
mrkev 2 ks
oloupaná, nahrubo pokrájená
petržel 1 ks
oloupaná, nahrubo pokrájená
celer ¼ ks
oloupaný
na čtvrtky
pepř celý 8 kuliček
nové koření 5 kuliček
sůl
petrželka 1 hrst
na ozdobení
Na strouhání
mouka pšeničná hrubá 200 g
vejce 1 ks

Postup

1

Začněte přípravou strouhání: V misce prošlehejte vejce a přisypávejte k němu postupně tolik mouky a hněťte, až vznikne tuhá soudržná hmota. Těsto nastrouhejte na hrubém struhadle na pracovní plochu poprášenou hrubou moukou a strouhání nechte alespoň hodinu proschnout. (Co nepoužijete do polévky, nechte schnout přes noc a pak uchovejte v uzavřené dóze a použijte příště.)

2

Oháňku nasekanou na špalíky promíchejte s olejem, dejte do pekáčku, vložte do trouby předehřáté na 220 °C a pečte 40 minut, až zhnědne. Na posledních 10 minut k masu přidejte cibuli a kořenovou zeleninu. Pak vše přendejte do hrnce.

3

Do pekáčku nalijte 200 ml vody a na sporáku ji přiveďte k varu, míchejte tak dlouho, až se rozpustí veškeré lahodné připečeniny. Vlijte do hrnce k ostatním přísadám, přidejte koření, 1 litr studené vody a přiveďte k varu. Ztlumte a nechte mírně bublat 1,5 hodiny; během vaření sbírejte pěnu. Pak vývar přeceďte přes jemné síto. Z vychladlých oháněk oberte maso.

4

Čistý vývar přiveďte znovu k varu a osolte podle chuti. Vhoďte do něj 2 hrsti strouhání a vařte 2 minuty. Podávejte ozdobené petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Pokud se rozhodnete vývar zamrazit, zprudka ho povařte, aby se zkoncentroval a nezabíral vám tolik místa. Po vychladnutí ho přelijte do mrazuvzdorných plastových misek a vložte do mrazáku. Po rozmrazení ho nařeďte vodou na požadovanou sílu (do omáček může být silnější, na polévku ho nařeďte trochu víc).

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/1

Apetit magazín