Polévka z hovězí oháňky

Polévka z hovězí oháňky

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5361 kcal
Bílkoviny 372 g
Sacharidy 334 g
Tuky 279 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Silná polévka vás zaručeně postaví na nohy i po prohýřené noci. Pro větší společnost doporučujeme připravit si jí několikanásobně větší množství.

Suroviny

oháňka 1.5 kg
slunečnicový olej 1 PL
mrkev 2 ks
oloupaná, nahrubo
petržel 1 ks
oloupaná a nakrájená nahrubo
celer 0.25 ks
oloupané
cibule 1 ks
na čtvrtky
pepř mletý 8 kuličky
nové koření 5 kuličky
bobkový list 2 ks
sůl
petrželka hrst
na ozdobení
Na strouhání
mouka pšeničná hrubá 200 g
vejce 1 ks

1 Začněte přípravou strouhání: V misce prošlehejte vejce a přisypávejte k němu postupně tolik mouky a hněťte, až vznikne tuhá soudržná hmota. Těsto nastrouhejte na hrubém struhadle na pracovní plochu poprášenou hrubou moukou a strouhání nechte alespoň hodinu proschnout. (Co nepoužijete do polévky, nechte schnout přes noc a pak uchovejte v uzavřené dóze a použijte příště.)

2 Oháňku nasekanou na špalíky, promíchejte s olejem, dejte do pekáčku, vložte do trouby předehřáté na 220 °C a pečte 40 minut, až zhnědne. Na posledních 10 minut k masu přidejte cibuli a kořenovou zeleninu. Pak vše přendejte do hrnce. Do pekáčku nalijte 200 ml vody a na sporáku ji přiveďte k varu, míchejte tak dlouho, až se rozpustí veškeré lahodné připečeniny. Vlijte do hrnce k ostatním přísadám, přidejte koření, 1 litr studené vody a přiveďte k varu. Ztlumte a nechte mírně bublat 1,5 hodiny; během vaření sbírejte pěnu. Pak vývar přeceďte přes jemné síto. Z vychladlých oháněk oberte maso.

3 Čistý vývar přiveďte znovu k varu a osolte podle chuti. Vhoďte do něj 2 hrsti strouhání a vařte 2 minuty. Podávejte ozdobené petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Pokud se rozhodnete vývar zamrazit, zprudka ho povařte, aby se zkoncentroval a nezabíral vám tolik místa. Po vychladnutí ho přelijte do mrazuvzdorných plastových misek a zamrazte. Po rozmrazení ho nařeďte vodou na požadovanou sílu (do omáček může být silnější, na polévku ho nařeďte trochu víc).

 

Apetit magazín

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to
  • Tipy a triky

Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to

Flambování nepatří mezi nejčastěji používané způsoby úpravy jídel, a to kvůli manipulaci s ohněm, která je k této kuchařské technice potřeba. Není se ale čeho bát! Poradíme vám, jak a čím flambovat, abyste předešli poranění a výsledek byl...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...
Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit