Silná polévka z hovězí oháňky vás zaručeně postaví na nohy i po prohýřené noci. Pro větší společnost doporučujeme připravit si jí několikanásobně větší množství. Strouhání z hrubé mouky a vejce ji společně se zeleninou patřičně zahustí.
Suroviny
Postup
Začněte přípravou strouhání: V misce prošlehejte vejce a přisypávejte k němu postupně tolik mouky a hněťte, až vznikne tuhá soudržná hmota. Těsto nastrouhejte na hrubém struhadle na pracovní plochu poprášenou hrubou moukou a strouhání nechte alespoň hodinu proschnout. (Co nepoužijete do polévky, nechte schnout přes noc a pak uchovejte v uzavřené dóze a použijte příště.)
Oháňku nasekanou na špalíky promíchejte s olejem, dejte do pekáčku, vložte do trouby předehřáté na 220 °C a pečte 40 minut, až zhnědne. Na posledních 10 minut k masu přidejte cibuli a kořenovou zeleninu. Pak vše přendejte do hrnce.
Do pekáčku nalijte 200 ml vody a na sporáku ji přiveďte k varu, míchejte tak dlouho, až se rozpustí veškeré lahodné připečeniny. Vlijte do hrnce k ostatním přísadám, přidejte koření, 1 litr studené vody a přiveďte k varu. Ztlumte a nechte mírně bublat 1,5 hodiny; během vaření sbírejte pěnu. Pak vývar přeceďte přes jemné síto. Z vychladlých oháněk oberte maso.
Čistý vývar přiveďte znovu k varu a osolte podle chuti. Vhoďte do něj 2 hrsti strouhání a vařte 2 minuty. Podávejte ozdobené petrželkou.
NĚCO NAVÍC
Pokud se rozhodnete vývar zamrazit, zprudka ho povařte, aby se zkoncentroval a nezabíral vám tolik místa. Po vychladnutí ho přelijte do mrazuvzdorných plastových misek a vložte do mrazáku. Po rozmrazení ho nařeďte vodou na požadovanou sílu (do omáček může být silnější, na polévku ho nařeďte trochu víc).