Pěstování a zpracování oliv je velmi složitým procesem, který ovlivňuje mnoho vnějších faktorů. Cena panenského a extra panenského olivového oleje v posledních letech prudce vzrostla. Zároveň se však na trhu objevily levnější varianty olivového oleje. Zajímá vás, kdo a co má tyto změny na svědomí?
Největším světovým producentem extra panenského olivového oleje je Španělsko, které v roce 2022 a 2023 sužovala extrémní sucha. Ta jsou zodpovědná za výrazně nižší úrodu oproti minulým letům. Ani Řecko a Itálie nebyly od vlny veder ušetřeny a jejich produkce olivového oleje rovněž výrazně poklesla.
- Cena olivového oleje ze Španělska podle Evropské unie loni průměrně vzrostla o více než 80 %.
- Vysoké ceny olivového oleje se spolu s vysokou poptávkou po cenově přijatelných variantách staly úrodnou půdou pro podvodníky, kteří chtějí na prodeji zbohatnout a různými způsoby snižují kvalitu olivového oleje.
Falešné tekuté zlato je poháněno poptávkou a stále rostoucí cenou
Zlatá horečka olivového oleje nenechala zahálet různé podvodné organizace, které vydělávají prodejem falešného olivového oleje. Jak toho docílí?
- Nejčastěji jej vyrábějí smícháním olivového oleje se slunečnicovým, řepkovým nebo lampovým olejem. Dopady tohoto jednání však mohou být fatální jak pro veřejné zdraví, důvěru spotřebitelů, tak pro výrobce pravého a poctivého olivového oleje.
- Podvodníci také používají chlorofyl či beta karoten k zabarvení oleje do typických zelených a žlutých odstínů.
- Součástí nekalého jednání podvodníků jsou také krádeže olivové úrody, kdy často velmi nešetrným způsobem ořezávají větve olivovníku.
Podle zprávy Evropské komise z roku 2022 je olivový olej jednou z nejvíce podvodně obchodovatelných potravin v Evropě. Na nekalé praktiky falešných prodejců a dovozců olivového oleje má posvíceno organizace NAOOA (North American Olive Oil Association), která provádí dosud nejkomplexnější a nejpřísnější studii testování olivového oleje.
Olivový olej do salátu i teplé kuchyně
Víte, jaký je rozdíl mezi označením olivový olej, panenský olivový olej a extra panenský olivový olej? Roli hraje zejména kvalita surovin a proces výroby.
- Základní olivový olej může být směsí různých druhů olivového oleje vyráběného různými způsoby včetně chemických či filtračních procesů. Je vhodný pro smažení, pečení, grilování. Ze všech druhů olivového oleje má nejméně výraznou chuť.
- Panenský olivový olej je lisován z čerstvých oliv, bez chemického zpracování a rafinace. Je vhodný do omáček, ale i za studena do salátů.
- Extra panenský olivový olej je nejkvalitnější, nejchutnější a nejvoňavější typ olivového oleje. Vyrábí se pouze mechanicky –lisováním. Má výraznou štiplavou chuť oliv a je ideální ve studené kuchyni. Skvěle se hodí do salátů či jen tak k pečivu.
Mezi celosvětově uznávané producenty kvalitního olivového oleje patří Řecko, Španělsko a Itálie, neboť mají nejlepší podnebné podmínky pro pěstování oliv a ty patří k jejich národnímu bohatství po dlouhá staletí. Přestože jsou dnes již známé olivové háje i v jiných zemích, Středomoří je stále považováno za klíčovou olivovou oblast.
Zdroje informací: CNN travel, Olivum