Nebojte, nemáme v plánu vyhlásit soutěž o to, zda je lepší máslo, nebo olivový olej. My milujeme obojí a každé má v kuchyni své nenahraditelné místo. Jen se podíváme na to, jak péct jednoduché buchty na plech s olivovým olejem a máslo tentokrát zůstane v lednici.
Máslo, nebo olivový olej? Jaký tuk zvolit do koláčového těsta? V žádném případě bychom nechtěli tvrdit, že jedno je lepší než druhé, protože není. Máslo je klasika, na kterou přísahala i slavná americká kuchařka Julia Child. Hodí se všude tam, kde si recept žádá třené těsto. Tedy fázi, kdy třete (nebo šleháte) cukr s máslem, až se směs nadýchá a zbělá. Ale co koláče, které po vás žádají jediné: přidat rozpuštěné máslo? Tam se nemusíte bát použít olivový olej, který dá vašim buchtám z plechu středomořský šmrnc. Potvrzujeme z vlastní zkušenosti. Výborně se nám osvědčil v muffinech, ovocných bublaninách i kakaovém perníku.
Co od olivového oleje můžete čekat?
Nejprve je tady chuť. Tam, kde je máslo sladké, mléčné a nenápadně stojí na pozadí chuti koláče, je olivový olej zemitý až travnatý a sebejistě důrazný. „Olivový“ koláč mívá lehce slanou stopu a někdy zaznamenáte i jemnou hořkost, kterou koláč z másla postrádá.
Argument dvě, textura. Korpus z olivového oleje je božsky vlhký a vláčný. Zatímco koláče z másla se začnou rychle vysušovat a ztrácet jemnost, ty z (jakéhokoliv) oleje jsou časem dokonce ještě lepší (a vláčnější).
A v neposlední řadě je to rychlost, s jakou s olivovým olejem pracujete. Žádné rozpouštění másla, žádné vyšlehávání, prostě jen postupně promícháte pár ingrediencí. Zkrátka oblíbené těsto, na které nepotřebujete víc jak jednu mísu. Začnete intenzivním šleháním cukru s vejci, až hezky zhoustnou. Pomalu přilijete olej, a nakonec co nejjemněji po částech vmíchejte mouku. Pak už jen šup s těstem na plech a s buchtou do trouby. A máte hotovo.
Proč si zamilovat olivový olej
Olivovníky jsou odjakživa spojené se životem v oblasti Středomoří. Extra panenský olivový olej se zde používá každý den, a to nejen v kuchyni, ale i v péči o tělo a zdraví. Obsahuje spoustu prospěšných látek, ale především dokáže neuvěřitelně vylepšit snad každé jídlo. Lahodná chuť, svěží, pikantní a zároveň jemná, sluší čerstvé zelenině, masu i – jak jsme si naznačili – sladkému pečivu. Středomořští kuchaři ho používají s mírou, snad v duchu hesla „dobrého pomálu“.
Zdroj informací: Epicurious, Apetit