Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak péct rychlé koláče s olivovým olejem. Oproti máslu má spoustu výhod

Jablečný makovec
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Nebojte, nemáme v plánu vyhlásit soutěž o to, zda je lepší máslo, nebo olivový olej. My milujeme obojí a každé má v kuchyni své nenahraditelné místo. Jen se podíváme na to, jak péct jednoduché buchty na plech s olivovým olejem a máslo tentokrát zůstane v lednici.

Máslo, nebo olivový olej? Jaký tuk zvolit do koláčového těsta? V žádném případě bychom nechtěli tvrdit, že jedno je lepší než druhé, protože není. Máslo je klasika, na kterou přísahala i slavná americká kuchařka Julia Child. Hodí se všude tam, kde si recept žádá třené těsto. Tedy fázi, kdy třete (nebo šleháte) cukr s máslem, až se směs nadýchá a zbělá. Ale co koláče, které po vás žádají jediné: přidat rozpuštěné máslo? Tam se nemusíte bát použít olivový olej, který dá vašim buchtám z plechu středomořský šmrnc. Potvrzujeme z vlastní zkušenosti. Výborně se nám osvědčil v muffinech, ovocných bublaninách i kakaovém perníku.

Co od olivového oleje můžete čekat? 

Nejprve je tady chuť. Tam, kde je máslo sladké, mléčné a nenápadně stojí na pozadí chuti koláče, je olivový olej zemitý až travnatý a sebejistě důrazný. „Olivový“ koláč mívá lehce slanou stopu a někdy zaznamenáte i jemnou hořkost, kterou koláč z másla postrádá.  

Argument dvě, textura. Korpus z olivového oleje je božsky vlhký a vláčný. Zatímco koláče z másla se začnou rychle vysušovat a ztrácet jemnost, ty z (jakéhokoliv) oleje jsou časem dokonce ještě lepší (a vláčnější). 

A v neposlední řadě je to rychlost, s jakou s olivovým olejem pracujete. Žádné rozpouštění másla, žádné vyšlehávání, prostě jen postupně promícháte pár ingrediencí. Zkrátka oblíbené těsto, na které nepotřebujete víc jak jednu mísu. Začnete intenzivním šleháním cukru s vejci, až hezky zhoustnou. Pomalu přilijete olej, a nakonec co nejjemněji po částech vmíchejte mouku. Pak už jen šup s těstem na plech a s buchtou do trouby. A máte hotovo.  

Proč si zamilovat olivový olej 

Olivovníky jsou odjakživa spojené se životem v oblasti Středomoří. Extra panenský olivový olej se zde používá každý den, a to nejen v kuchyni, ale i v péči o tělo a zdraví. Obsahuje spoustu prospěšných látek, ale především dokáže neuvěřitelně vylepšit snad každé jídlo. Lahodná chuť, svěží, pikantní a zároveň jemná, sluší čerstvé zelenině, masu i – jak jsme si naznačili – sladkému pečivu. Středomořští kuchaři ho používají s mírou, snad v duchu hesla „dobrého pomálu“.

Zdroj informací: Epicurious, Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Jak připravit čerstvý domácí sýr ze tří surovin
  • Tipy a triky

Jak připravit čerstvý domácí sýr ze tří surovin

Čerstvý domácí sýr stojí za námahu. Nebude vás stát skoro žádné úsilí a můžete ho mít kdykoli po ruce. Můžete ho grilovat, opékat i zapékat nebo si ho dát jen tak na měkkém chlebu s bylinkami. ...
AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč