Opravdu čerstvý chřest chutná nejlíp ‚jen tak’. Tohle je recept pro ty, kterým se nechce dělat s holandskou omáčkou a obyčejné přelití máslem už je omrzelo.
Suroviny
1 Z veškerého chřestu odstraňte dřevnaté konce a bílý navíc oloupejte. Chřest dejte na mřížku postavenou nad plechem či tácem a posypte solí a cukrem, výhonky přitom otáčejte, aby se pokryly ze všech stran. Nechte 15 minut stát, pak setřete sůl a cukr vlhkou utěrkou.
2 Chřest naskládejte pokud možno v jedné vrstvě do velké pánve, zalijte máslem a olejem, aby byl zcela ponořený. Je-li třeba, přidejte přiměřená množství másla a oleje a vložte česnek.
3 Na středním plameni přiveďte směs skoro k varu, pak okamžitě stáhněte oheň na slabý a prohřívejte 10–15 minut, aby chřest změkl (jde pak snadno propíchnout vidličkou).
4 Chřest vylovte a podávejte posypaný nasekanou pažitkou a doplněný čerstvým bílým pečivem.