Opravdu čerstvý chřest chutná nejlíp ‚jen tak’. Tohle je recept pro ty, kterým se nechce dělat s holandskou omáčkou a obyčejné přelití máslem už je omrzelo. Chřest tažený v másle a olivovém oleji je důkazem toho, že v jednoduchosti je ta největší krása.
Suroviny
Postup
Z veškerého chřestu odstraňte dřevnaté konce a bílý navíc oloupejte. Chřest dejte na mřížku postavenou nad plechem či tácem a posypte solí a cukrem, výhonky přitom otáčejte, aby se pokryly ze všech stran.
Nechte 15 minut stát, pak setřete sůl a cukr vlhkou utěrkou.
Chřest naskládejte pokud možno v jedné vrstvě do velké pánve, zalijte máslem a olejem, aby byl zcela ponořený. Je-li třeba, přidejte přiměřené množství másla a oleje a vložte česnek.
Na středním plameni přiveďte směs skoro k varu, pak okamžitě stáhněte oheň na slabý a prohřívejte 10–15 minut, aby chřest změkl (jde pak snadno propíchnout vidličkou).
Chřest vylovte a podávejte posypaný nasekanou pažitkou a doplněný čerstvým bílým pečivem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Menu s jarní zeleninou(4 recepty )
- Zdravé, rychlé a levné večeře ze tří surovin: 36 skvělých receptů(30 receptů )
- 37 skvělých receptů se zeleným a bílým chřestem v hlavní roli(37 receptů )