Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Chřest tažený v másle a olivovém oleji
Chřest tažený v másle a olivovém oleji
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Chřest tažený v másle a olivovém oleji

4.2/5 Počet hodnocení: 11
Do 45 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4098 kcal
Bílkoviny 2 g
Sacharidy 48 g
Tuky 438 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Opravdu čerstvý chřest chutná nejlíp ‚jen tak’. Tohle je recept pro ty, kterým se nechce dělat s holandskou omáčkou a obyčejné přelití máslem už je omrzelo. Chřest tažený v másle a olivovém oleji je důkazem toho, že v jednoduchosti je ta největší krása.

Suroviny

asi 500 g
sůl mořská 3 PL
nejlépe vločkové
máslo 250 ml
rozpuštěné, + navíc, je-li třeba
olivový olej extra panenský 250 ml
+ navíc, je-li třeba
česnek 3 stroužky
oloupané, na plátky
pažitka 1 hrst
k podávání
čerstvé, bílé, k podávání

Postup

1

Z veškerého chřestu odstraňte dřevnaté konce a bílý navíc oloupejte. Chřest dejte na mřížku postavenou nad plechem či tácem a posypte solí a cukrem, výhonky přitom otáčejte, aby se pokryly ze všech stran.

2

Nechte 15 minut stát, pak setřete sůl a cukr vlhkou utěrkou.

3

Chřest naskládejte pokud možno v jedné vrstvě do velké pánve, zalijte máslem a olejem, aby byl zcela ponořený. Je-li třeba, přidejte přiměřené množství másla a oleje a vložte česnek.

4

Na středním plameni přiveďte směs skoro k varu, pak okamžitě stáhněte oheň na slabý a prohřívejte 10–15 minut, aby chřest změkl (jde pak snadno propíchnout vidličkou).

5

Chřest vylovte a podávejte posypaný nasekanou pažitkou a doplněný čerstvým bílým pečivem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/5

Apetit magazín