Dětsky jemný chlebíček namažte třeba pomazánkovým máslem smíchaným s pažitkou a česnekem.
Suroviny
mouka pšeničná hladká
350
g
mouka celozrnná
150
g
sůl
1
ČL
jedlá soda
2
ČL
mrkev
150
g
nastrouhaná (viz Něco navíc)
vlašské ořechy
1
hrst
opražené
jogurt bílý
300
ml
polotučný
mléko
125
ml
polotučné
Postup
1
Troubu předehřejte na 230 °C. Smíchejte obě mouky, sůl a sodu, pak přimíchejte mrkev, ořechy a jogurt a tolik mléka, aby vzniklo měkké, celkem lepivé těsto.
2
Vyklopte těsto na pomoučněnou plochu a zformujte z něj kouli. Dejte ji na plech vyložený papírem na pečení, obrácenou stranou dlouhého nože do chleba vytlačte prohlubně a pečte 30 minut. Po upečení by měl chléb při poklepání na dno znít dutě.
NĚCO NAVÍC
Při strouhání mrkve do těsta si rozmyslete, jaký chléb chcete. S nahrubo nastrouhanou mrkví bude na řezu pěkně kropenatý, s mrkví nastrouhanou najemno bude zas krásně jemný a šťavnatý.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Upečte si křupavý chléb bez kynutí!(5 receptů )